Κυριακή 6 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Στα έξι μέτρα" το επίδομα

Η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο υποβάθμισης έως και κατάργησης των επιδομάτων ανεργίας

Στα "ενεργητικά" μέτρα για την... προστασία των ανέργων, δε χωράνε ούτε αυτά τα ευτελή επιδόματα ανεργίας και η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο ένα σχέδιο περικοπής τους. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι ένα "λεπτό" θέμα, αφού αφορά άμεσα 128.000 άνεργους που επιδοτούνται αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους, που αναμένεται να επιδοτηθούν τους επόμενους μήνες.

Ετσι, για ευνόητους λόγους, η κυβέρνηση περιμένει να περάσουν οι εκλογές για να ανακοινώσει τα νέα σχέδιά της, χωρίς να σταματά τις προσπάθειες να καλλιεργήσει στους άνεργους την αντίληψη ότι το επίδομα ανεργίας είναι ουσιαστικά εμπόδιο για να βρουν δουλιά. Ενισχύει την ελπίδα ότι αν "ανταλλάξουν" την επιδότηση με μια επιδοτούμενη θέση εργασίας, τότε ο εργοδότης μπορεί και να τους κρατήσει μετά τη λήξη της επιδότησης. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά σοβαρή πιθανότητα αποτελεί.

Παράλληλα, η επιδότηση της ανεργίας και η ουσιαστικότερη στήριξη του άνεργου βαδίζουν στο εκτελεστικό απόσπασμα της "Λευκής Βίβλου",μέσω ενός συστηματικού ροκανίσματος. Το επίδομα ανεργίας παραμένει "παγωμένο" στο 46.9% του βασικού μεροκάματου, που μεταφράζεται σε 3.120 δραχμές τη μέρα! Το αίτημα για αύξηση του ύψους της επιδότησης και επιμήκυνσης του χρόνου, μένει αναπάντητο και μόνο το 1989, δέκα χρόνια πριν, είχε φτάσει τα 2/3 του βασικού μεροκάματου. Το 1992,επτά χρόνια πριν, το επίδομα ήταν επίσης το 46,6% του μεροκάματου.

Σήμερα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ ζητά την αύξηση του επιδόματος και του χρόνου επιδότησης, μόνο και μόνο για να μη συγκρουστεί με το "κοινό αίσθημα". Καμιά συγκεκριμένη ενέργεια ή κινητοποίηση δεν έχει κάνει γι' αυτό το ζήτημα. Αντιθέτως, το ακυρώνει, επιβραβεύοντας τα "ενεργητικά μέτρα" της κυβέρνησης και ζητώντας την ενίσχυσή τους. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ζητά και παλεύει για αύξηση του επιδόματος στο 80% του βασικού μεροκάματου.

Η ίδια η ΓΣΕΕ έχει υπολογίσει το ισχύον μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη στις 6.648 δραχμές. Με βάση αυτό, το ημερήσιο επίδομα ανεργίας θα έπρεπε να διαμορφωθεί στις 4.427 δραχμές, προκειμένου να φτάσει το 66,6% του βασικού μεροκάματου. Για να φτάσει το 80% του μεροκάματου, θα πρέπει να φτάσει τις 5.318 δραχμές.

Αντί γι' αυτό όμως, το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει εντολή στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας (ΕΙΕ) να διενεργήσει μελέτη για την "αναπροσαρμογή" της επιδοματικής πολιτικής για την ανεργία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από τη μεριά της, έχει κάνει σαφή αναφορά στις κατευθύνσεις της στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης,στο οποίο σημειώνεται: "Τα συστήματα επιδομάτων και φορολογίας πρέπει να επανεξεταστούν και να μεταρρυθμιστούν".

Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας: "Οι περαιτέρω δυνατότητες μεταρρυθμίσεων των συστημάτων επιδομάτων αποτελούν αντικείμενο μελέτης που πραγματοποιείται στο ΕΙΕ. Στη μελέτη εξετάζεται το σύστημα επιδομάτων και των χαρακτηριστικών των δικαιούχων, ώστε να καταλήξει σε προτάσεις μετάβασης από επιδοματικές πολιτικές σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, κατάλληλες για τους σημερινούς δικαιούχους των επιδομάτων ανεργίας και σύμφωνες με τις ανάγκες της αγοράς.Η μελέτη ξεκίνησε το 1998, και αν και βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει καταλήξει σε αρχικά συμπεράσματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ