Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ
The prestige

Και εδώ θα μιλήσουμε για καλό κινηματογράφο! Για ατμόσφαιρα! Για μια δύναμη, που ενώ είσαι καρφωμένος στην πολυθρόνα του κινηματογράφου, νιώθεις να σου βάζει φτερούγες και να σε κάνει να πετάς. Νιώθεις να σε μεταφέρει σε έναν «άλλον κόσμο». Στον κόσμο της ταινίας! Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Και καθόλου ευκαταφρόνητο, βέβαια!

Στη Βρετανία των αρχών του περασμένου αιώνα, δυο μάγοι - διασκεδαστές ανταγωνίζονται με όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα, ποιος θα ξεπεράσει τον άλλον. Αυτός ο ανταγωνισμός, όπως συμβαίνει και με τους εξοπλισμούς, και με τον πόλεμο, δεν έχει τελειωμό! Στο τέλος, θα φτάσουν στην τραγωδία!

Ο φακός του Κρίστοφερ Νόλαν, με φαντασία και ευρηματικότητα, με δύναμη και στοχασμό, επικεντρώνεται στα δυο αυτά πρόσωπα και προσπαθεί να σκάψει στις ψυχές τους, για να ανακαλύψει τις βαθύτερες αιτίες που τυφλώνουν τους δυο ήρωες και τους οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην καταστροφή. Μια καταστροφή, την οποία, παρότι τη βλέπουν να έρχεται, τυφλωμένοι από τα πάθη τους και τους εγωισμούς τους, από τις αδυναμίες τους, δεν έχουν την ικανότητα να την αποφύγουν.

Και αυτή η ταινία, ωστόσο, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον εαυτό της! Ενθουσιάστηκε από τα ευρήματά της, από τα πλούσια ντεκόρ, από τα «κόλπα» των μάγων, και έχασε το στόχο της. Που ήταν, που έπρεπε να ήταν, η απληστία, ο εγωισμός, η νίκη για τη νίκη, η πρωτιά!

Δε λέω πως δεν υπάρχουν όλα τα παραπάνω. Υπάρχουν! Ομως, σε πολλές στιγμές της ταινίας, το «θέαμα» ήταν σε μεγαλύτερες από τις επιτρεπτές δόσεις. Με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται ο θεατής. Να φεύγει από την αναζήτηση των ψυχολογικών αναζητήσεων και να ικανοποιείται με τη δράση και την ένταση.

Παίζουν: Χιου Τζάκμαν, Κρίστιαν Μπέιλ, Μάικλ Κέιν, Σκάρλετ Γιόχανσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ