Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΕΦΗ ΜΟΥΡΙΚΗ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Straight Story

Να ξεκινήσουμε λέγοντας πως έχουμε να κάνουμε με ταλαντούχους ανθρώπους! Πρώτα οι ηθοποιοί, με πρώτον τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, που παίζει τον έναν από τους δυο ομοφυλόφιλους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Ξεκινώντας η ταινία, λες πως, επιτέλους, η σάτιρα θα παίξει τον καταλυτικό ρόλο της. Θα εμφανίσει και θα χτυπήσει τις υπερβολές, απ' όπου αυτές και αν προέρχονται! Θα ζητήσει απ' όλους σοβαρότητα και σύνεση! Και κυρίως θα ζητήσει από την κοινωνία, στο σύνολό της, να δει και να εξετάσει, απ' όλες τις παραμέτρους, το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας. Οπως, άλλωστε, εξετάζει ή πρέπει να εξετάζει, όλες τις ερωτικές συμπεριφορές και να φροντίζει, για την ευτυχία των μελών της!

Δυστυχώς, όμως! Αλλες οι ανάγκες της ζωής και της τέχνης και άλλες οι επιταγές του εισιτηρίου. Οι οποίες εισιτηριακές επιταγές, τελικά, καθορίζουν και το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα! Οι δημιουργοί του «Straight Story», ενώ ξεκίνησαν κριτικά, προς όλες τις κατευθύνσεις, έριξαν τόνους νερό στο κρασί τους. Στο τέλος η ταινία τους κατέληξε, σε αυτό που, υποτίθεται, ξεκίνησε να σατιρίζει και τελικά έγειρε στο ένα πλάι! Εγινε και αυτή μια ομοφυλόφιλη και επιφανειακή καρικατούρα. Μια καρικατούρα η οποία, επιπόλαια και ανεύθυνα, δε διστάζει, όταν μπορεί και όπως μπορεί, να προσηλυτίζει ή στην καλύτερη περίπτωση να λέει, «γιατί όχι»! Που σημαίνει, ναι!

Ομως, ακόμα και η χοντρή κωμωδία, δεν μπορεί να λέει, έτσι άκριτα, «γιατί όχι», σε ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο μάλιστα, βρίσκεται σε... εξέλιξη. Σε ένα ζήτημα που σχεδόν μόλις τώρα άνοιξε, για να βρει τις σύγχρονες ρυθμίσεις που αναζητά, και επιβάλλεται να δοθούν! Δεν είναι βέβαια της ώρας, ούτε της στήλης, να αναλύσει το ζήτημα των ομοφυλόφιλων ερωτικών σχέσεων, των αιτιών που οδηγούν μια μερίδα των ανθρώπων σε «πλάγιες» ερωτικές συμπεριφορές. Ομως, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, κανένας δεν μπορεί να μένει απαθής, μπροστά στα φαινόμενα της υπερβολής, της κακογουστιάς, της ανευθυνότητας, ιδιαίτερα όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την τηλεόραση ή την κινηματογραφική επιθεώρηση, μπροστά στα φαινόμενα που μπήκαν τόσο βίαια στην καθημερινή ζωή μας, φαινόμενα που αναπαράγει και προσπαθεί να επιβάλει και η ταινία!

Το «Straight Story» για εμπορικούς λόγους, για να κολακέψει όλους τους θεατές, για να δείχνει «προοδευτικό» και «φιλελεύθερο», γιατί δεν ήθελε να κακοκαρδίσει κανέναν, έχασε την ταυτότητά του, την ηθική του, σε τελευταία ανάλυση! Ενώ ξέρει με «ποιον είναι» και «τι προτείνει», δεν το κάνει καθαρό στο πανί. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για μια τραβεστί ιστορία! «Straight or not Straight», παιδιά, για να ξέρουμε και εμείς τι να κάνουμε! Και μην πείτε «ό,τι σας αρέσει»! Αυτό το ξέρουμε! Εσάς τι σας αρέσει, για να καταλάβουμε και τι, τελικά, λέτε με το ερμαφρόδιτο πόνημά σας!

Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ανθιμος Ανανιάδης, Κανελλίνα Μενούτη, Μένη Κωνσταντινίδου, Χρήστος Γιάναρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ