Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το φαγοπότι

Χάρηκα που οι δυο δήμαρχοι, ο ένας της πρωτεύουσας και ο δεύτερος του πρώτου λιμανιού της χώρας, συνέφαγαν παρέα στο λιμάνι, δίπλα στη θάλασσα και τις βάρκες που κουνιόνταν. Ολοι μπορούμε να συντρώγομε. Κανένας πλέον δεν είναι μίασμα. Προσωρινά ή ευκαιριακά, μπορούμε να κάνουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να χαρούμε ένα μεγάλο φαγοπότι.

Χάρηκα περισσότερο που το τραπέζωμα έγινε παραθαλάσσια. Ετσι, οι συνδαιτυμόνες είχαν όλη την άνεση να πετάξουν τα ψαροκέφαλα και τα ψαροκόκαλα στη θάλασσα, γιατί στην πρωτεύουσα δεν υπάρχει χώρος για άλλα σκουπίδια, ούτε για ουρές μαρίδας.

Οι δήμαρχοι υποσχέθηκαν ότι το επόμενο φαγοπότι, αφού τελειώσουν με το πρώτο λιμάνι, θα είναι στην πρωτεύουσα, κάτω από τον ίσκιο της Ακρόπολης αν θα υπάρχει. Φαντάζομαι μέχρι τότε να έχουν αδειάσει τους κάδους από τα σκουπίδια και να υπάρξει χώρος για τα κόκαλα από τα παϊδάκια. Ποιος ξέρει;

Χαίρομαι επίσης που τα εγκλήματα γίνονται στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, βόρεια ή βορειότερα μέχρι τα σύνορα. Με αυτά τα εγκλήματα και τις τηλεοπτικές τους αναπαραστάσεις, ρεπορτάζ, έρευνες και επεξηγήσεις, προετοιμάζουν ή προτρέπουν τους συνέλληνες, εκτός πρωτεύουσας και πρώτου λιμένος, να κατέλθουν για την ασφάλειά τους στο κέντρο. Εξάλλου η γη δεν τους χρειάζεται. Είχα διαβάσει, χρόνια πριν, ότι η ελληνική αγροτιά έπρεπε να συρρικνωθεί στο 3% του αρχικού της ποσοστού, αλλά με τα χρόνια αλλάζουν και οι αριθμοί. Οχι οι απόλυτοι αριθμοί, αλλά εκείνοι που υπαγορεύονται.

Πάντως, στη λαϊκή αγορά τις τελευταίες βδομάδες τα λεμόνια στους πάγκους ήταν αλλοδαπά. Στο λεμονοστύφτη δεν άφηναν σταγόνα χυμού. Προφανώς, δε θέλουν να στύβονται και μετά να πετιούνται σαν λεμονόκουπες.

Αμα λέω τέτοια, σημαίνει ότι ξεχνάω. Οπως τώρα, που ξέχασα ότι όλοι μια μεγάλη κοινή αγορά είμαστε. Αυτό το «κοινή», σε σχέση με την «αγορά, πάντα το φοβόμουν. Κάτι υπονοούσε, αλλά μου διέφευγε. Εξάλλου, είχαμε και κάποιους περιορισμούς.

Α, παραλίγο να ξεχάσω το έγκλημα στη γειτονιά μου. Δηλαδή, όχι ακριβώς έγκλημα με αποκεφαλισμούς, πυροβολισμούς και αίματα, ειδικά αυτό. Εγκλημα δεν είναι μόνον η αφαίρεση ζωής, είναι και η αφαίρεση ασφάλειας των πολιτών, οι οικονομικές καταχρήσεις, τα τραπεζικά υπερκέρδη, οι αθετήσεις υποσχέσεων από πρώην πολιτικούς που γίνονται νυν, η παραχάραξη, η ψευδορκία, η νοθεία - όπου και αν συμβαίνει - η πλαστογράφηση, η παραβίαση ασύλου και ένα σωρό άλλα.

Πριν δυο ή τρεις βδομάδες κατέβηκα στο πεζοδρόμιο για το περίπτερο να πάρω τον «Ριζοσπάστη». Καλά, αρκετές φορές πηγαίνω πριν ανοίξει το περίπτερο, όχι από αγωνία γιατί ο περιπτεράς μου φυλάει τον «Ρ» και δυο μέρες, αλλά ξυπνάω νωρίς. Τα δυο αδέλφια που εργάζονται σ' αυτό ήταν κατακίτρινοι.

- Εσύ δεν είδες τίποτε; σχεδόν με επέπληξαν.

Η αλήθεια είναι πως τις νύχτες, όταν έχω αϋπνίες, βγαίνω στο μπαλκόνι και βλέπω διάφορους ξυλοδαρμούς, ντόπιοι προς ντόπιες ή προς αλλοδαπές ή άλλα. Τόσο κεντρικά, ακριβώς στην πλατεία, με τόσα κέντρα - κρυφά και φανερά - μπαρ και τόπους αναψυχής, τέτοια επεισόδια είναι επόμενα. Τα αδέλφια είχαν μπει μέσα στο άδειο περίπτερο. Φάνταζε μεγάλο, έτσι που το είχαν καθαρίσει οι νυχτερινοί επισκέπτες.

Δεν είμαι απολύτως σίγουρη, αλλά νομίζω ότι στη γωνία υπάρχει κάμερα. Από αυτές που μας φωτογραφίζουν. Πότε ακριβώς γίνεται η φωτογράφιση και για ποιο λόγο, πάλι δεν είμαι σίγουρη.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ