Σάββατο 28 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Θλίψη, οργή και αγανάκτηση

Στα χωριά Μαυρίκι και Κουνινά έγινε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στο χωριό Κουνινά
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στο χωριό Κουνινά
Σε όποιο απ' τα χωριά της Αιγιαλείας κι αν περπατούσες, συναντούσες στα πρόσωπα θλίψη και οργή. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, κατέστρεψε πάνω από 150 σπίτια και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως ελιές και σταφίδες, έγιναν στάχτη. Οπως στάχτη έγιναν δάση και δασικές εκτάσεις, μελίσσια, ζώα, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες και αυτοκίνητα. Τα χωριά που χτυπήθηκαν περισσότερο ήταν το Μαυρίκι, η Κουνινά, τα Μαμουσιά, το Διακοφτό.

Στα δυο πρώτα βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Είδαν από κοντά τις εικόνες της καταστροφής και συνάντησαν ανθρώπους που περιέγραφαν την αγωνιώδη προσπάθειά τους να σώσουν την ίδια τους τη ζωή και το βιος τους.

«Επικράτησε χάος». Αυτή η φράση κυριαρχούσε παντού. «Μας άφησαν να καούμε», ήταν τα λόγια ενός κατοίκου στην Κουνινά, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τους πραγματικούς υπεύθυνους της φωτιάς...

Στο χωριό Μαυρίκι

Πρώτη στάση του κλιμακίου του ΚΚΕ στο χωριό Μαυρίκι. Οι κάτοικοι μεταφέρουν στην Αλέκα Παπαρήγα τον απολογισμό του χωριού: 6 σπίτια έχουν καταστραφεί, παραπάνω από 25.000 ελιές έγιναν κάρβουνο. Ακολουθεί συγκέντρωση την οποία ανοίγει ο Νίκος Τρίψας, κάτοικος του χωριού και στέλεχος του Κόμματος. Ευχαριστεί τη νεολαία «που τα έδωσε όλα», στην προσπάθειά της να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις των πυροσβεστικών μέσων. Οι νεολαίοι με την αυταπάρνησή τους προστάτευσαν τις ζωές τους, τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους. Στη συνέχεια, το λόγο παίρνει η Αλ. Παπαρήγα και υπογραμμίζει: «Ηταν στραβό το κλήμα το έφαγε και ο γάιδαρος. Ηδη, οι αγρότες έχουν υποστεί συντριπτικό χτύπημα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την νέα αναθεώρησή της. Τώρα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική με την πυρκαγιά που ακολούθησε».

Η Αλέκα Παπαρήγα συζητά με αγρότες και κατοίκους στο χωριό Μαυρίκι
Η Αλέκα Παπαρήγα συζητά με αγρότες και κατοίκους στο χωριό Μαυρίκι
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η καλύτερη συμπαράσταση σε σας δεν είναι να κλαίμε, αλλά να διεκδικούμε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις επιτροπές αγώνα που θα συσταθούν από τους πληγέντες. Ακόμα, τους κάλεσε να ζητήσουν αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος τους και οι ίδιοι. Επισήμανε, δε, πως οι καιροί είναι πονηροί, αφού βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, γι' αυτό χρειάζεται να απαιτηθεί να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Αλ. Παπαρήγα μίλησε για τις αγροτικές καλλιέργειες και υπογράμμισε πως πρέπει η αποζημίωση να γίνει στο 100%. Και εξήγησε: «Πρέπει να αποζημιωθεί όχι μόνο η παραγωγή, αλλά και το αγροτικό κεφάλαιο. Να αποζημιωθούν οι αγρότες και για το διάστημα που δε θα έχουν καρπούς απ' τις καλλιέργειές τους».

Στην Κουνινά

Η δεύτερη στάση του κλιμακίου του Κόμματος είναι στην Κουνινά. Εκεί, όπου υπάρχουν πολλές καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στην κτηνοτροφία. Ελιές, αμπέλια, σταφίδα και ζωντανά έγιναν κάρβουνο. Πριν μιλήσει η Αλ. Παπαρήγα, ο Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγίου, υπογραμμίζει: «Χάθηκε ένα δημιούργημα της φύσης, 300 ετών. Ενα δημιούργημα που δεν κατάφεραν να κάψουν σε τέτοιο βαθμό το '43 οι Γερμανοϊταλοί, σήμερα έγινε στάχτη». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξηγεί πως η καταστροφή αφορά όλη την περιοχή, αφού το Αίγιο και τα γύρω χωριά είναι αλληλοτροφοδοτούμενα. Ζει ο ένας απ' τον άλλον. Εξαρτάται ο ένας απ' τον άλλον.

Επισήμανε ακόμα τις ελλείψεις που υπάρχουν στην Πυροσβεστική σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και εφόδια, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόβλημα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά διευκρίνισε πως την κύρια ευθύνη έχει ουσιαστικά η κυβέρνηση. Παράλληλα, μίλησε και για τη δασοκτόνα πολιτική του δικομματισμού και ξεκαθάρισε πως οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανεχτούν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο καμένης γης να εμπορευματοποιηθεί. Κάλεσε, μάλιστα, τους κατοίκους να διεκδικήσουν γενναία αποζημίωση για τα σπίτια που έχασαν, αφού μέσα στην καταστροφή είναι, ουσιαστικά, όλα τα υπάρχοντά τους.

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε πως, με βάση την εμπειρία από προηγούμενες περιπτώσεις, αυτού του είδους οι καταστροφές αγροτικών καλλιεργειών αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις επιδοτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ