Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα στοιχεία βοούν...

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μαγειρεύουν τους δείκτες της ανεργίας δίνει η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που διαπιστώνει ότι οι 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας έχουν προσωρινό χαρακτήρα ή είναι θέσεις μερικής απασχόλησης. Δεν έχουν δηλαδή καμιά σχέση με θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλιάς με πλήρη δικαιώματα. Αντίθετα, αποτελούν ένα βραχύβιο «διάλειμμα» ανάμεσα σε δυο περιόδους ανεργίας ή στην καλύτερη περίπτωση θέσεις μερικής απασχόλησης, μερικής πληρωμής και ασφάλισης και τελικά μερικής ζωής.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης για το 2006 - προδημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα - το 70% από τις 40.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν «καθαρά» (μετά δηλαδή την αφαίρεση των απολύσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων) ήταν θέσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης. Επίσης, το 25% των προσλήψεων αφορούσαν στον δημόσιο τομέα.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για το Σεπτέμβρη του 2006 καταγράφουν τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης των θέσεων μερικής απασχόλησης σε σύγκριση με τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, με ανάλογη αντανάκλαση και στους μισθούς, καθώς οι μέσες μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται στα 538,49 ευρώ για τους άνδρες και στα 454,85 ευρώ για τις γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ