Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΠΑΣΟΚ
Προσπαθεί να πείσει πως είναι λιγότερο «ανάλγητο»

Με τα «πράσινα» επιδόματα πτωχοκομείου, τις προσωπικές «δεσμεύσεις», την όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης και τις προβλέψεις για «χτυπήματα κάτω από τη μέση» της ΝΔ εναντίον του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε ο Γ. Παπανδρέου χτες και προχτές να δημιουργήσει στα λαϊκά στρώματα την ψευδαίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι λιγότερο «ανάλγητο» από την κυβέρνηση και με αυτήν την έννοια πιο ικανό να προωθήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας την Κυριακή στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τη ΝΔ για «κρυφό σχέδιο» μετά τις εκλογές, αλλά όταν επιχείρησε να αναλύσει τις παραμέτρους του αποκαλύφθηκαν περίτρανα οι κοινές στοχεύσεις του δικομματισμού. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΝΔ «κρύβει ότι σχεδιάζει το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου», ξεχνώντας προφανώς ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το «λιγότερο κράτος» αποτελεί στρατηγική επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίλησε για σχεδιασμένη επιχείρηση της κυβέρνησης με νέα «επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», όταν την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπλευση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, προτείνει νέα αντιασφαλιστική επέλαση με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Γ. Παπανδρέου, επιχειρώντας να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν το κόμμα που θα εκφράσει τη «μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκείνων που αδικήθηκαν, αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν», απευθύνθηκε στα λαϊκά στρώματα και περιγράφοντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν μοίρασε, όπως και ο Κ. Καραμανλής, επιδοματικές «υποσχέσεις» διαχείρισης της φτώχειας τους...

Ο Γ. Παπανδρέου ...δεσμεύτηκε για τη «δίκαια αναδιανομή του εισοδήματος» και μοίρασε 14 «υποσχέσεις» στα λαϊκά στρώματα. «Υποσχόμαστε καλές δουλιές για όλους», είπε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά επανέφερε την πρότασή του για «ημιανασφάλιστη εργασία» των νέων ανθρώπων με επιδότηση των εργοδοτών. Στους εργαζόμενους που χάνουν την εργασία τους σε μεγάλη ηλικία, πρότεινε «κοινωνικές» και «μερικής απασχόλησης» θέσεις εργασίας. Τους νέους αγρότες τους κάλεσε να ...αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η εφαρμογή της οποίας οδήγησε στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά. Στους ηλικιωμένους και τα νέα ζευγάρια, ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε επιδόματα και συντάξεις με προοπτική τετραετίας που κινούνται μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Υποσχέθηκε αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, μια διαχρονική υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ που ποτέ δεν υλοποιήθηκε και πίσω από αυτή θέλησε να κρύψει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οξύνει τη δικομματική πόλωση

Ο Γ. Παπανδρέου, ενισχύοντας την επιχείρηση του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει μέσα στην προεκλογική περίοδο το σκάνδαλο των ομολόγων ψηλά στη λίστα του δικομματικού καυγά, επανήλθε χτες στην ομιλία στους νέους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Ζορμπά, γιατί επιθυμεί τη συγκάλυψη. «Κρύβουν και κρύβονται. Οχι μόνο δεν επιστρέφουν τα χρήματα των Ταμείων, αλλά τα χρήματα αυτά βρίσκονται σήμερα στη δίνη της χρηματιστηριακής κρίσης».

Βέβαια, σε κανένα σημείο της παρέμβασής του δεν έθιξε την πολιτική του τζογαρίσματος των χρημάτων των ασφαλισμένων, αφού αποτελεί και στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, αλλά στο επίπεδο των εντυπώσεων και στην προσπάθειά του να εμφανίσει το κόμμα του σαν πρεσβευτή της «διαφάνειας» ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός κρύβει αμαρτωλές συμβάσεις δομημένων ομολόγων με χρυσές προμήθειες, δυστυχώς και με βαλίτσες που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα».

Οι υποψηφιότητες

Την Κυριακή το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε ομόφωνα τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη.

Από τις λίστες του ΠΑΣΟΚ «κόπηκαν» ο Χρ. Πάχτας και ο Μ. Νεονάκης. Ο Χρ. Πάχτας φρόντισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του πριν την επίσημη ανακοίνωση από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη, ενώ ο Μ. Νεονάκης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου πήρε το λόγο και ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, προκειμένου, όπως υποστήριξε, «να μη δοθεί η δυνατότητα πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ». Ο Σ. Βούγιας, ο Π. Κουρουμπλής και ο Γ. Κύρκος που είχαν κοπεί το 2004 μετά το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς» αποκαταστάθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στις λίστες. Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του Κίμωνα Κουλούρη, ενώ δε θα είναι υποψήφιος στο Επικρατείας ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Μπάσκετ, Π. Γιαννάκης.

Εξάλλου χτες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ. Βάσει αυτού, θα δώσει το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, την επόμενη μέρα θα μιλήσει σε «δείπνο προς τιμήν των εκπροσώπων των Παραγωγικών Ομάδων» και τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ