Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ 2007
Αντιασφαλιστική ταύτιση

Το ΚΚΕ προειδοποιεί σε όλους τους τόνους ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα σημάνει μια νέα λυσσαλέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οχημα αυτής της επίθεσης θα αποτελέσει το προδιαγεγραμμένο πόρισμα της Επιτροπής Αναλυτή (αντίστοιχο της Επιτροπής Σπράου επί Σημίτη), αλλά και η αναθεωρημένη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που θα ισχύσει από την 1/1/2008. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την τελευταία 15ετία έχουν στρώσει το έδαφος για την παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι την περίοδο 1990 - 1993, η ΝΔ:

  • Αποσύνδεσε το κατώτερο όριο συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Αύξησε το χρόνο για την κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 μέρες ασφάλισης στις 4.500.
  • Διαχώρισε τους ασφαλισμένους και επέβαλε ειδικό αντεργατικό καθεστώς στους ασφαλισμένους από 1/1/93, αυξάνοντας το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες.
  • Αύξησε τα όρια ηλικίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ - αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων.
  • Επέβαλε τη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων στο 25% της τιμής των φαρμάκων.
  • Κατάργησε τον υπολογισμό των δώρων εορτών για τις συντάξεις του ΙΚΑ.

Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διατήρησε την αντιασφαλιστική νομοθεσία της ΝΔ, αλλά την επέκτεινε. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ο νόμος Ρέππα, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2002 και ο οποίος προβλέπει:

  • Μείωση της σύνταξης στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία - πρώην ΔΕΚΟ - έτσι ώστε αντί του υπολογισμού της σύνταξης στο 80% του τελευταίου μισθού, να ισχύει το 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια, (σε προαιρετική βάση), με τον εκβιασμό των χαμηλών συντάξεων και της αδυναμίας συγκέντρωσης του απαιτούμενου χρόνου κατοχύρωσης ασφαλιστικού δικαιώματος.
  • Ενταξη των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων και των πρώην ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ, με παράλληλη κατάργηση δικαιωμάτων.
  • Αποχαρακτηρισμό Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα με το ποιος από τους δύο θα καταλήξει πρώτος ή δεύτερος, ετοιμάζονται νέα μέτρα, που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, επέκταση του εργάσιμου βίου, πετσόκομμα των ΒΑΕ, μείωση της εργοδοτικής εισφοράς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, μείωση των συντάξεων, ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ηδη συζητιέται η εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, ενώ και στο ζήτημα των παροχών των Ταμείων σε φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν προαναγγελθεί περικοπές. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να δυσκολέψουν τη λήψη νέων αντιασφαλιστικών μέτρων, να τα καθυστερήσουν και σε μια πορεία να τα αποτρέψουν. Η αποδυνάμωση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά σε μια τέτοια κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ