Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Ανοιχτό γράμμα η πολιτική τους

Πολύς λόγος γίνεται για κρυφά χαρτιά, κρυφές ατζέντες και άλλα τέτοια. Το θέμα απασχόλησε και τη συνέντευξη Τύπου.

-- Ακούγεται και γράφεται το τελευταίο διάστημα ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν κρυφά χαρτιά και κρυφές ατζέντες για το διάστημα μετά τις εκλογές. Ενα κρυφό χαρτί είναι το θέμα του Ασφαλιστικού και τα μέτρα που πρόκειται να πάρουν, όπως τα αναφέρατε. Ποιο είναι το σχόλιο του ΚΚΕ για αυτά τα κρυφά χαρτιά και ποια είναι αυτά.

-- «Αυτό μπορούσαμε να το πούμε για κόμματα τα οποία δεν έχουν δοκιμαστεί, δεν έχουν κυβερνήσει, δεν τα ξέρουμε. Ενδεχομένως άμα έχουμε ένα νέο κόμμα που εμφανίζεται, να το πούμε "Ανοιξε τα χαρτιά σου, πέστα όλα".

Η πολιτική τους ήταν ανοιχτό γράμμα κι όχι βουλωμένο μέχρι τώρα και δεν μπορεί να υπάρχει κρυφό χαρτί αφού η πολιτική υλοποιείται, γίνεται νομοσχέδιο, νόμος και εφαρμόζεται.

Τι υπάρχει προεκλογικά; Απλώς αδρανοποιούν ορισμένα πράγματα και δεν τα λένε. Δεν είναι κρυφό χαρτί όμως, μπορείς να τα βρεις. Παραδείγματος χάρη, θα σας πω ένα χαρακτηριστικό: η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ανεβάσει τα όρια συνταξιοδότησης, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Λένε, "δε θα ανεβάσουμε τα όρια συνταξιοδότησης", μα ήδη τα έχουν ανεβάσει και μιλάνε για ισοτιμία μάλιστα όλων των εργαζομένων. Που σημαίνει ότι θα προχωρήσουν και στους υπόλοιπους.

Δεύτερον, και οι δυο θεωρούν χρήσιμες και εποικοδομητικές τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Ο Γιώργος Παπανδρέου μάλιστα τελευταία το δήλωσε. Η Νέα Δημοκρατία λέει «θα κάνουμε διάλογο μακρόχρονο και δε θα αιφνιδιάσουμε τους εργαζόμενους», τα ίδια λέει και το ΠΑΣΟΚ.

Εάν επρόκειτο να φέρουν φιλολαϊκά μέτρα, με συγχωρείτε, δε θα χρειαζόταν και πάρα πολύς διάλογος και δε θα υπήρχε και ο όρος του αιφνιδιασμού. Αιφνιδιάζεται κανείς με φιλολαϊκά μέτρα; Αν, παραδείγματος χάρη, αποφασίσουν να μειώσουν τα όρια συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια θα αιφνιδιαστεί κανείς και θα πει "γιατί δεν έγινε μακρύς διάλογος να το συζητήσουμε;". Τι είναι αυτά τα πράγματα;

Επομένως, τι κάνουν τώρα; Τα χαρτιά τους είναι ανοιχτά. Ολα αυτά τα μέτρα είναι διατεθειμένοι να τα πάρουν. Το θέμα είναι ότι τα στρογγυλεύουν, ότι "δε θα σας αιφνιδιάσουμε", έτσι μας λένε μια ζωή. Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά δεν έλεγε ότι "δε θα σας αιφνιδιάσω; Θα είναι ήπια η προσαρμογή";

Εχουν πάρει τα μέτρα, έχουν υπογράψει όλες τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις έχουν υπογράψει ευχαρίστως, κι όχι ότι δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, και επομένως θα τα πάρουν.

Ομως, να το ξεκαθαρίσουμε: εμείς δεν τα αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά. Γι' αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία αν έχουν απώλειες και τα δυο κόμματα, όχι μόνο το ένα αλλά και τα δύο. Αν ακριβώς δουν απέναντί τους μια ριζοσπαστική λαϊκή αντεπίθεση, που εκλογικά αποτυπώνεται με τα ψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αλλά γενικότερα αποτυπώνεται με αγώνες και με δράσεις, νομίζουμε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε εν πάση περιπτώσει.

Κατ' αρχήν, να κερδίσουμε χρόνο να μην τα πάρουν αμέσως. Να υπάρξει αντίσταση και αποτροπή και στο έδαφος αυτό να υπάρχουν ορισμένες κατακτήσεις. Εμείς δεν τα βλέπουμε μοιρολατρικά. Οταν λέμε "θα τα πάρουν τα μέτρα" δεν το λέμε για να σταυρώσει ο λαός τα χέρια του και να αισθάνεται μοιρολάτρης. Αλλά για να αντισταθεί έγκαιρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ