Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο.ργανισμός Η.μιθανών Ε.λπίδων

Αποτέλεσε την ελπίδα των λαών για έναν ειρηνικό κόσμο, μετά τη γιγάντια αντίσταση και τη νίκη κατά του ναζισμού και των άλλων εκφάνσεων του φασισμού και του ολοκληρωτισμού. Και από τότε ως τη σύγχρονη «φιέστα» των 156 ηγετών των χωρών - μελών, όπως χαρακτηρίζει τη συνάντηση «της χιλιετίας» στη Ν. Υόρκη, το «Βήμα της Κυριακής», έχει οδηγηθεί η ελπίδα, η απαίτηση και η αγωνιστική διεκδίκηση σ' αυτό που εύγλωττα τιτλοφορεί η «Καθημερινή» (10/9/2000): «Από την Ιερή Συμμαχία στο ρόγχο του ΟΗΕ».

Αν τα λέγαμε εμείς αυτά θα προκαλούσαμε σχόλια δυσπιστίας και αμφισβήτησης. Τώρα τα λένε και τα γράφουν σχεδόν όλοι. Τι έφταιξε, όμως, γι' αυτόν τον εκπεσμό, όπου οι αρχές και οι αποφάσεις του ΟΗΕ υπονομεύτηκαν, στρεβλώθηκαν και ακυρώθηκαν από τη συστηματική διάβρωση του Οργανισμού, από τους ισχυρούς του κεφαλαίου, στην προσπάθεια άλωσης του κόσμου και των αγορών. Αυτής της μεθόδευσης, που προοδευτικά οδήγησε στον παραμερισμό του ΟΗΕ, την ακύρωση των ουσιαστικών αρχών, αξιών και των συλλογικών δικαιωμάτων και την υποκατάστασή τους από τα σημερινά ΝΑΤΟικά δόγματα, την παγκοσμιοποιημένη αγριότητα του κεφαλαίου, στα πλαίσια του ιδεολογήματος της «νέας τάξης» - αταξίας κατά τα πρότυπα της ναζιστικής δίδυμης «νέας τάξης»...

...Κοντά στη λίμνη της Γενεύης βρισκόταν το κτιριακό - σκέλεθρο της Κοινωνίας των Εθνών που οδηγήθηκε στον αυτοαφανισμό της και αντικριστά ένα από τα συγκροτήματα του ΟΗΕ. Φριχτός σημειολογικός συμβολισμός, απειλή και προειδοποίηση για το ζοφερό παρόν και το ζοφερότερο μέλλον, αν οι λαοί δεν αντιτάξουν την αντίστασή τους στο imperium του κεφαλαίου και στις φαιές νεκραναστάσεις εκφασισμού.

Και μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας εκεί στη «φιέστα» της Ν. Υόρκης, ο κυπαρισσόκορμος Φιντέλ, που σκέπασε την κλεψύδρα του χρόνου και άνοιξε στα τέσσερα μόλις λεπτά της ομιλίας του, τα προβλήματα εκμετάλλευσης και φτώχειας, μπροστά στους 156 εταίρους του ΟΗΕ που τον... χειροκροτούσαν, ενώ στους δρόμους του κόσμου τα λαϊκά μέτωπα αντίστασης πυκνώνουν τις γραμμές.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ