Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ
Χωρίς σύνορα η αντικαπιταλιστική δράση του ΠΑΜΕ

Στην παρουσία  του Μετώπου στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις στην Πράγα, αναφέρεται ο Δ. Αγκαβανάκης

Ισχυρή παρουσία στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις της Πράγας προετοιμάζει το ΠΑΜΕ. Για τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων και τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ, μιλάει στο «Ρ» ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ.

- Το ΠΑΜΕ πάει στην Πράγα;

- «Το ΠΑΜΕ όχι μόνο πάει στην Πράγα, αλλά η "Πράγα" είναι ένα ακόμα βήμα στη διεθνή ταξική αντικαπιταλιστική δράση του. Στον ενάμιση χρόνο ζωής του, έχει πλούσια διεθνή ταξική δράση και πρωτοστατεί, για τη συγκροτημένη διεθνή ταξική αγωνιστική δραστηριοποίηση της εργατικής τάξης ενάντια στην αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη σημαντική παρουσία και συμβολή του ΠΑΜΕ στη διεθνή διάσκεψη ταξικών συνδικάτων το Μάη του 1999 στην Τουρκία, την αντιπολεμική αντιNATOική δράση του κατά τον πρόσφατο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία , την αντικεφαλαιοκρατική αντι-ΟΝΕ παρουσία του στην Πορτογαλία. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι στο πρόσφατο συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στις Φιλιππίνες, το ΠΑΜΕ εκλέχτηκε στο νέο προεδρείο αυτής της οργάνωσης. Ακόμα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κύρια πρωτοβουλία και ευθύνη για την οργάνωση της πανευρωπαϊκής διάσκεψης των ταξικών συνδικάτων, που θα γίνει στη Γαλλία από 29 Σεπτέμβρη μέχρι 1 Οκτώβρη, ανήκει στο ΠΑΜΕ. Επομένως, η "Πράγα" είναι ένας ακόμα κρίκος στη διεθνή αντικαπιταλιστική μας δράση».

- Ποια η σημασία των αντικαπιταλιστικών διαδηλώσεων στην Πράγα;

- «Οπως ξέρετε, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, στην Πράγα, από τις 23 μέχρι 28 Σεπτέμβρη, συνέρχονται οι δύο κορυφαίοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα. Σ' αυτήν τη σύνοδο, οι εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου θα αποτιμήσουν τα κέρδη τους από την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης όλης της Γης και, παράλληλα, θα οργανώσουν τη νέα επέλαση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο. Θα ελέγξουν και θα καθοδηγήσουν τα πολιτικά ενεργούμενά τους, κυβερνήσεις, κόμματα και πολιτικοϊδεολογικούς μηχανισμούς που διαθέτουν, με στόχο την αύξηση της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης της παγκόσμιας εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Θα εμπλουτίσουν το πολιτικοϊδεολογικό αντιλαϊκό οπλοστάσιό τους, για τη μονιμότερη ενσωμάτωση στις επιλογές τους, του κοινωνικοεταιρικού συνδικαλισμού, μέσα από τους διαβόητους κοινωνικούς διαλόγους και τα όργανα του "κοινωνικού εταιρισμού". Θα αναπαράγουν τα αντιλαϊκά ιδεολογήματα της "νέας τάξης πραγμάτων" της "παγκοσμιοποίησης", του "ανταγωνισμού" κλπ. ως καθολικές αξίες, αποκρύβοντας επιμελώς το γεγονός ότι αυτά τα ιδεολογήματα εξυπηρετούν μόνο την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα με τον ανελέητο κοινωνικό πόλεμό του ενάντια στην εργατική τάξη, το κεφάλαιο και σ' αυτήν την κορυφαία συνάντηση των εκπροσώπων του στην Πράγα δε θα παραλείψει να σχεδιάσει και "θερμούς πολέμους", στη λογική του "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος" στα πρότυπα του βρώμικου ευρωΝΑΤΟικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Αυτός είναι "ο όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος", που ευαγγελίζονται οι ευαγγελιστές του κεφαλαίου στην Πράγα».

- Ποιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται στην Πράγα και ποιες δυνάμεις κινητοποιούνται σ' αυτές;

- «Οι αντικεφαλαιοκρατικές εκδηλώσεις στην Πράγα αρχίζουν στις 23 του μήνα, πρώτη μέρα της συνόδου. Την πρώτη ευθύνη γι' αυτές την έχει η οργάνωση "Σταματήστε, Διαλύστε το ΔΝΤ και την ΠΤ". Υπό την αιγίδα αυτής της οργάνωσης, Τσέχοι κομμουνιστές, νεολαίοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις Τσεχίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, της Κύπρου, μαζί τους και το ΠΑΜΕ, θα διαδηλώσουν και θα δώσουν την πρέπουσα ταξική απάντηση. Οι εκδηλώσεις, βέβαια, θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Το ΠΑΜΕ θα είναι εκεί σε όλες τις εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, στις 26 του μήνα, έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, θα οργανώσει μεγάλη αντικαπιταλιστική συγκέντρωση.

Είναι βέβαιο ότι σ' όλες αυτές τις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος αντικαπιταλιστές εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες διαφορές. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες δυνάμεις που βλέπουν τη συμμετοχή τους, ακτιβιστικά, αποσπασματικά ή ως ένα απλό χάπενινγκ. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που, ενώ δεν αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του καπιταλισμού, τον θέλουν με πιο "ανθρώπινο πρόσωπο" και αυτό σηματοδοτούν με την παρουσία τους εκεί.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η "Πρωτοβουλία Πράγα 2000", που καθοδηγείται κύρια από το Συνασπισμό, δηλαδή από ένα κόμμα, που όχι μόνο δεν αμφισβητεί τον καπιταλισμό, αλλά και πλειοδοτεί σε βασικές στρατηγικές του, στην ΟΝΕ, στην "παγκοσμιοποίηση" και στην "ανταγωνιστικότητα". Και είναι τουλάχιστον οξύμωρο, στο εξωτερικό να διαδηλώνεις κατά των εκπροσώπων του παγκόσμιου κεφαλαίου, ενώ στο εσωτερικό, για τα εργασιακά, η παράταξή σου να σέρνεται στα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου" με τους ντόπιους κεφαλαιοκράτες και τον ΣΕΒ.

Αντίθετα, το ΠΑΜΕ δεν αρκείται σε μια ευκαιριακή, περιστασιακή αντίδραση με αφορμή κάποιο γεγονός, όπως είναι η Σύνοδος της Πράγας. Το ΠΑΜΕ επιδιώκει τη συγκρότηση ενός πανεργατικού μετώπου των ταξικών δυνάμεων, που θα συγκρούεται καθημερινά, και στην Ελλάδα και διεθνώς, για την αναχαίτιση και την ανατροπή της κυριαρχίας του κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθανασία Τζιώκα (2000-12-16 00:00:00.0)
Μήνυμα αισιοδοξίας (2000-09-30 00:00:00.0)
Δρομολόγιο κατά της «παγκοσμιοποίησης»! (2000-09-22 00:00:00.0)
Μαζικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας (2000-09-22 00:00:00.0)
Αποφασιστικά βήματα δράσης (2000-09-16 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται νέο Σιάτλ... (2000-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ