Τρίτη 18 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Αμερικανική πρέσα

Ο Νίμιτς «συζητά» με Αθήνα και Σκόπια, την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί πιέζουν και εκβιάζουν τις δύο πλευρές

Κλιμακώνεται η αμερικανική πίεση σε Αθήνα και Σκόπια προκειμένου οι δύο πλευρές να συμβιβαστούν στην υπόθεση της ονομασίας για να προχωρήσει απρόσκοπτα η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Χτες οι εκπρόσωποι Ελλάδας και ΠΓΔΜ συναντήθηκαν με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη.

Στην παρούσα φάση, η αμερικανική πίεση φαίνεται να προκαλεί προβλήματα αστάθειας στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ, καθώς οι αλβανικές πολιτικές δυνάμεις που στήριζαν τον κυβερνητικό συνασπισμό αποχώρησαν μετά από αμερικανικές υποδείξεις.

Καθώς οι δύο πλευρές, δημόσια τουλάχιστον, δεν έχουν αλλάξει θέση, αυτή η συνάντηση υπό τον Μάθιου Νίμιτς πραγματοποιείται προκειμένου:

Πρώτον, να διατηρηθεί στη ζωή η διαμεσολαβητική διαδικασία, τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 του Απρίλη στο Βουκουρέστι.

Δεύτερον, να αποτιμηθούν άμεσα τα αποτελέσματα των αμερικανικών πιέσεων από τη στάση που θα κρατήσουν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Ανακοίνωση του ΟΗΕ

Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι «ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, πραγματοποίησε χθες εντατικές συνομιλίες στη Βιέννη για το θέμα της ονομασίας. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι δυο βασικοί διαπραγματευτές, πρέσβεις Νίκολα Ντιμιτρόφ της ΠΓΔΜ και Αδαμάντιος Βασιλάκης της Ελλάδας».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Νίμιτς εστίασε την προσοχή στις πιθανές λύσεις που μπορούν εύλογα να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό πλαίσιο και ζήτησε από τα συμβαλλόμενα μέρη να επιστρέψουν με τις θέσεις τους. Εάν υπάρχουν πιθανότητες για πρόοδο, οι περαιτέρω συζητήσεις θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Νίμιτς».

Τοπίο σύγκρουσης στα Σκόπια

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και του «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA), μετά την απόφαση του τελευταίου να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο εκ των αντιπροέδρων του DPA, Ιμερ Αλίου, κάλεσε όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Αλβανοί να μη συμμετέχουν σε θεσμούς που διοικούνται από τον Ν. Γκρούεφσκι, ως απάντηση στην καταγγελία του τελευταίου, το Σάββατο, ότι το DPA ίσως υπηρετεί ξένα συμφέροντα. «Θα πιέσω το DPA να λάβει την απόφαση κανείς Αλβανός να μη συμμετέχει στο εξής στις εργασίες των θεσμικών οργάνων υπό τον Γκρούεφσκι», δήλωσε ο Αλίου σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα συζητηθεί μόλις επιστρέψει ο πρόεδρος του κόμματος, Μέντουχ Θάτσι, από το ταξίδι του στην Αλβανία. Αντιδρώντας στις αναφορές αυτές ο Γκρούεφσκι δήλωσε: «Δε θα απαντήσω στις κατηγορίες και στις ύβρεις του DPA. Δε θα ταίριαζε στη θέση μου να ασχοληθώ μαζί τους αυτή τη στιγμή. Η ιστορία θα δείξει ποιος ήταν εκείνος που βρέθηκε στη σωστή όχθη του ποταμού αυτές τις στιγμές». Ο Γκρούεφσκι πρόσθεσε: «Οι κινήσεις του DPA ήταν για εμένα αναμενόμενες. Συνυπήρξαμε στην κυβέρνηση για περισσότερο από ενάμιση χρόνο και γνωρίζω καλά τις αδυναμίες, τις αποτυχίες και τα λάθη τους. Ωστόσο, τώρα ο στόχος μου δεν είναι το DPA. Εχω επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στα συμφέροντα του κράτους. Υπολείπονται μόνο δεκαπέντε μέρες ως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου έχουμε μια ευκαιρία να λάβουμε πρόσκληση για συμμετοχή στη Συμμαχία. Θα κάνω λοιπόν ό,τι περνάει από το χέρι μου όσον αφορά στα εθνικά συμφέροντα προκειμένου η χώρα να λάβει την καλύτερη δυνατή θέση και να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα στις αρχές Απριλίου». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι «αν ασχοληθούμε με εσωτερικές διαμάχες μπορεί τώρα να χάσουμε τη δεκαεφτάχρονη μάχη για το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας». Και συμπλήρωσε ότι «ένας συμβιβασμός για το όνομα δεν εξετάζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ