Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Σε λαϊκό προσκύνημα προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη - του ανθρώπου που μας έμαθε άλλη μια φορά πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε - μετατράπηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ στην Πάτρα, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, για να τιμήσει ένα από τα πιο εκλεκτά τέκνα του Μοριά.

Η Πάτρα, προχτές Κυριακή, γέμισε πολλά, κόκκινα γαρίφαλα. Και νιάτα που κρατούσαν τις τιμημένες κόκκινες σημαίες. Ολα για τον Νίκο. Για το λόγο αυτό η περιοχή είχε στολιστεί ανάλογα. Οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν στο θέατρο ήταν ντυμένοι με κόκκινες σημαίες. Από βορρά και νότο, με πορεία, οι «κόκκινοι» κατέκλυσαν το χώρο. Η συγκινητική και ογκώδης προσέλευση του κόσμου που ήρθε από όλα τα μέρη της Πελοποννήσου, και όχι μόνο, ήταν τέτοια που το κλειστό θέατρο του Λαδόπουλου γέμισε ασφυκτικά ενώ στο προαύλιο είχε δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για να φιλοξενήσει το υπόλοιπο (ισάριθμο) πλήθος που παρακολούθησε την εκδήλωση με τη βοήθεια της τεχνολογίας (βιντεογουόλ).

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νωρίτερα, την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Μπάτσικας, Γραμματέας της ΚΟ Πελοποννήσου και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή μας εκδήλωση αλλά και όλη η δραστηριότητα των ΚΟ στην Πελοπόννησο δεν έχει επετειακό χαρακτήρα. Επιδιώκουμε, φωτίζοντας όλες τις πλευρές της ηρωικής 90χρονης διαδρομής του Κόμματός μας, να γίνουμε ακόμα πιο ικανοί, πιο ετοιμοπόλεμοι. Βασισμένοι στα συμπεράσματα, στα διδάγματα από την ιστορία μας να κατακτήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ικανότητα στην προώθηση της στρατηγικής του ΚΚΕ για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και τον κομμουνισμό. Αυτός είναι ο δρόμος που συμφέρει το λαό και τη νεολαία. Αυτός είναι ο δρόμος που ανοίγει με τη θυσία του ο Ν. Μπελογιάννης και οι χιλιάδες των επώνυμων και ανώνυμων κομμουνιστών στην 90χρονη διαδρομή του ΚΚΕ».

Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με το χρονικό της τελευταίας του σύλληψης στην Ελλάδα, την παραπομπή στο στρατοδικείο και την εκτέλεσή του, που μας μετέφερε νοερά στα αντιδραστικά χρόνια της εποχής εκείνης, την επιμέλεια του οποίου είχε ο δημοσιογράφος του «902» Παύλος Ρούφας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της προβολής ο κόσμος ξέσπασε πολλές φορές σε χειροκροτήματα όταν έβλεπε μεγάλες στιγμές της ιστορίας να ξετυλίγονται στο πανί με τους κομμουνιστές πρωταγωνιστές, στην πρώτη γραμμή. Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», από τον Κώστα Καζάκο, ο οποίος με τη θερμή και στεντόρεια φωνή του συγκίνησε τον κόσμο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ενορχηστρωμένη παρουσίαση αφήγησης της ζωής και της δράσης του Ν. Μπελογιάννη, από τον Βασίλη Κολοβό και τον μουσικό Τάκη Σταθέα, σε κείμενα της Ντίνας Τσούβα. Τις νότες στο κοινό χάρισαν οι μουσικοί Μαρία Κρασοπούλου, Θεόδωρος Τσουκαλάς, Θεόδωρος Τσούλος και Κώστας Κοτσιλιάνος. Στο τέλος, έψαλαν όλοι με σηκωμένες τις γροθιές τον ύμνο της Γ΄ Διεθνούς. Για τα διάφορα πολύ ενδιαφέροντα μέρη της εκδήλωσης θα δημοσιεύσουμε εκτενές ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα (2010-03-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-01-26 00:00:00.0)
Σειρά εκδηλώσεων τιμής για τον Νίκο Μπελογιάννη (2008-04-01 00:00:00.0)
«Μ' ένα γαρίφαλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία...» (2005-04-19 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις στη μνήμη Ν. Μπελογιάννη (2001-03-28 00:00:00.0)
"Να κρατήσουμε άσβεστο το χαμόγελό του" (1996-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ