Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ
Καθησυχάζουν οι υπηρεσίες

Καθησυχαστικά εμφανίστηκαν χτες τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας στη χώρα μας για το θέμα της γρίπης των χοίρων. Στα πλαίσια του σχεδίου «Αρτεμις» έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς το Σισμανόγλειο νοσοκομείο και είναι σε ετοιμότητα οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης. «Δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα ύποπτο στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Εχει ενεργοποιηθεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ στα αεροδρόμια της χώρας (βασικά το «Ελευθέριος Βενιζέλος») μοιράζεται ενημερωτικό φυλλάδιο και ελέγχονται όσοι προέρχονται απ' το Μεξικό και τις ΗΠΑ που έρχονται από ενδιάμεσες χώρες. Ωστόσο, όμως, την Κυριακή το μεσημέρι έφτασε - μέσω Μαδρίτης - πτήση απ' το Μεξικό, που δεν ελέγχθηκε καθόλου.

Χτες, επίσης, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδη, με θέμα τα κτηνιατρικά μέτρα βιοασφάλειας, σε σχέση με την ελληνική χοιροτροφία.

Οπως ανακοινώθηκε, ο νέος ιός της γρίπης των χοίρων που εντοπίστηκε στο Μεξικό δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα και για τις εν γένει χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανακοινώθηκε ακόμα πως απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές ζώντων χοίρων και χοιρινού κρέατος από το Μεξικό.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ακόμα ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Βέβαια, το θέμα είναι πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα κτηνιατρικά εργαστήρια στην Ελλάδα έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και αυτές φαίνονται κάθε φορά που προκύπτει ζωονόσος ή ζωοανθρωπονόσος. Χτες, επίσης, κυκλοφόρησαν φήμες ότι θα ενταθούν οι προληπτικοί έλεγχοι στα χοιροστάσια, αλλά κάτι τέτοιο δεν ανακοινώθηκε επίσημα. Από την άλλη, το όλο θέμα που ανέκυψε, αναμένεται πως θα δημιουργήσει πρόβλημα στους χοιροτρόφους και θα οδηγήσει την ήδη χαμηλή τιμή παραγωγού σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ