Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μία η αναμέτρηση

Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 30 Απρίλη του 1936 με ένθετη την είδηση για την έκτακτη έκδοση
Το πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 30 Απρίλη του 1936 με ένθετη την είδηση για την έκτακτη έκδοση
Οσο πιο πολύ φουντώνει ο πρωτοσέλιδος σκυλοκαυγάς, δήθεν για τα σκάνδαλα, έτσι που να 'ναι εκεί στραμμένη η προσοχή των ψηφοφόρων, τόσο πιο έντονα στην κύρια αρθρογραφία των ίδιων εντύπων της αστικής τάξης αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόβλημά τους.

Οτι για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά για τα κέρδη, πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα στο επίπεδο της πολιτικής, άρα απαιτείται στιβαρή κυβέρνηση που θα τα πάρει.

Αυτό όμως το αίτημα προσκρούει σ' ένα ακόμα πρόβλημα. Το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης έχει τόσο πολύ ξεφτιλιστεί που να μην πείθει. Κι εδώ η λύση που έχουν οι αστοί είναι μία απ' τα ίδια: Ανασύνταξη με ανακάτεμα της τράπουλας. Ετσι που να πειστούν οι αποκάτω ότι έχουμε νέο πολιτικό σκηνικό.

Τι λείπει από την εικόνα που προβάλλουν; Το μόνιμο υποζύγιο. Και στις δύο περιπτώσεις, ο εργαζόμενος λαός υπονοείται ως παρουσία που καλείται μόνο να διαλέξει αυτό ή το άλλο, αυτόν ή εκείνον που θα του σφίγγει το ζυγό στο σβέρκο.

Ε, αυτό ακριβώς πρέπει να σταματήσει. Δε θα γίνει με εκκλήσεις στο λαό να αλλάξει μυαλό, αλλά με το να βρίσκεται ο ίδιος ο λαός εκεί που αλλάζει η συνείδηση, στον αγώνα για το κάθε μέρα, στον αγώνα που θα συνδέει το κάθε μέρα με την προοπτική.

Εκεί τον καλεί το ΚΚΕ, τονίζοντας σ' όλους τους τόνους ότι χίλια δυο να είναι τα κόμματα που θα ζητούνε ψήφο, υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι ανάπτυξης.

Ο ένας για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Κι ο άλλος της λαϊκής οικονομίας.

Σ' αυτούς τους δρόμους αντιστοιχούν διαφορετικές πολιτικές και διαφορετικές εξουσίες.

Τα μονοπώλια έχουν τα αστικά κόμματα να εναλλάσσονται με παραλλαγές του ίδιου μοντέλου διαχείρισης.

Η εργατική τάξη πρέπει να έχει τη δική της εξουσία για να επιβάλει άλλη οικονομία. Κι αυτή η ανάγκη που οδήγησε στη συγκρότηση του Κόμματός της, του Κομμουνιστικού, παραμένει ισχυρή σήμερα ως αίτημα για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Αίτημα - γέννημα των ίδιων των αναγκών των εργατών και που ακριβώς σαν τέτοιο διαχρονικά χτυπήθηκε άγρια.

Η Πρωτομαγιά, που είναι μπροστά, είναι μια στιγμή της μιας και μοναδικής διαρκούς αναμέτρησης.

Ασχετο; Παραμονή της πρωτομαγιάτικης απεργίας. Στην πρώτη σελίδα του «Ρ» με ειδικό ένθετο σημειώνεται: «Ο "Ριζοσπάστης" σε ειδική έκτακτη πρωτομαγιάτικη έκδοση όπως κάθε χρόνο θα κυκλοφορήσει σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. Θα εκδοθεί σε 60.000 φύλλα και θα κυκλοφορήσει στην Αθήνα και Πειραιά με 500 πουλητές. Οι οργανώσεις της Αθήνας και του Πειραιά δήλωσαν ότι θα δώσουν στη διάθεση του "Ρίζου" τους 500 αυτούς πουλητές. Οι επαρχίες ας ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αθήνας. Οι τυπογράφοι που θα δουλέψουν για την έκδοση αυτή του "Ρίζου" διάθεσαν το μεροκάματό τους για τους φυλακισμένους και εξόριστους». Ηταν 30 Απρίλη του 1936.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ