Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στήριξη αγώνων για τερματισμό της κατοχής

Την υποστήριξή του στους αγώνες του κυπριακού λαού για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής εξέφρασε ο Κάρ. Παπούλιας, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για το γιορτασμό της 187ης επετείου από το ολοκαύτωμα της Νάουσας.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημ. Χριστόφια, κατά τη διάρκεια της τελετής κατά την οποία ανακηρύχτηκαν και οι δύο επίτιμοι δημότες Νάουσας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το Κυπριακό είναι πάντα, όχι μόνο στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας, αλλά και στην καρδιά κάθε Ελληνα». Ο Κάρ. Παπούλιας διεμήνυσε ότι «ο ελληνισμός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τους αγώνες της Κύπρου για εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο, για μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Από την πλευρά του ο Δημ. Χριστόφιας δήλωσε συγκινημένος για την παρουσία του στις εκδηλώσεις της επετείου και είπε ότι οι κίνδυνοι υπόσκαψης της διαδικασίας των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εκλογές στα Κατεχόμενα, καθιστούν αναγκαίο το ξεκαθάρισμα της στάσης της Τουρκίας έναντι της μορφής λύσης που συμφωνήθηκε με τον απερχόμενο Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία είναι καίριας σημασίας», είπε ο Δ. Χριστόφιας επισημαίνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από την Αγκυρα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ. «Η τουρκική ηγεσία πρέπει πλέον να κατανοήσει ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει την κατοχή εδάφους χώρας - μέλους της ΕΕ και να συμπεριφέρεται τόσο προκλητικά, την ώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ», τόνισε.

Στο μεταξύ, ο Κάρ. Παπούλιας απέδωσε τα προβλήματα ανεργίας που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Νάουσας στις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, τασσόμενος υπέρ «δράσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Τέτοιες δράσεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα», «συνδρομή τουρισμού», «εντονότερη αξιοποίηση της ιστορίας της περιοχής»...

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη διεθνή καπιταλιστική κρίση ο Κάρ. Παπούλιας εκτίμησε ότι αναδεικνύει «πόσο λάθος ήταν η θεοποίηση των δυνάμεων της αγοράς» και ταυτόχρονα επιτάσσει «κάθε πολιτική μας να βάζει μπροστά τον απλό άνθρωπο και τη συλλογική πρόοδο και ευημερία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ