Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο Πολιτισμός είναι λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον Πολιτισμό παρουσιάστηκαν χτες σε σχετική συνέντευξη Τύπου

Από τη χτεσινή συνέντευξη (από αριστερά: Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Κώστας Καζάκος)

MotionTeam

Από τη χτεσινή συνέντευξη (από αριστερά: Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Κώστας Καζάκος)
«Η τέχνη πρέπει, σ' αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων, ν' αποφασίσει».

Με αυτή τη φράση του Μπ. Μπρεχτ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης απηύθυνε κάλεσμα στους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων, συνολικά στον εργαζόμενο λαό, να ξεσηκωθούν και να αγωνιστούν για έναν Πολιτισμό λαϊκό δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, με θέμα τις θέσεις και το πλαίσιο δράσης της παράταξης για τον Πολιτισμό.

Ομιλητές στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Δημήτρης Ζερβουδάκης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη και ο Κώστας Καζάκος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Καλούμε τους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους των Γραμμάτων να ξεσηκωθούν. Να παλέψουν. Να βρουν τον αγωνιστικό "βηματισμό" τους, ενάντια στην ολική επίθεση του κεφαλαίου και του αστικού κράτους. Να περπατήσουν μαζί με το λαό μας. Να τον βοηθήσουν να κατανοήσει την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζει. Να μη γίνεται παθητικός δέκτης των όσων συμβαίνουν. Για να μπορεί να καθορίσει τη στάση του απέναντι στη ζωή και στους ανθρώπους, να αγωνιστεί για το δίκιο του. Ολες οι τέχνες αυτόν το σκοπό θα πρέπει να υπηρετούν», τόνισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ζερβουδάκης επισήμανε: «Θέλουμε πίσω την πόλη μας. Θέλουμε πίσω τα μνημεία, το λιμάνι, τους αυλόγυρους και τα εναπομείναντα νεοκλασικά. Θέλουμε πίσω την παραλία, τα πάρκα και τα μουσεία. Τα φουαγιέ των λιγοστών θεάτρων που παραχωρούνται αβίαστα χωρίς ούτε ένα κοινωνικό κριτήριο. Θέλουμε πίσω την Αποθήκη Γ' τζάμπα κι όχι με ενοίκιο 3.500 ευρώ για μια μέρα! Θέλουμε πίσω το Αλκαζάρ, το "Καραβάν Σαράι". Θέλουμε πίσω όλους τους δημόσιους χώρους που εκχωρήθηκαν ερήμην μας».

Ο Κώστας Καζάκος σημείωσε ότι ο λαός πρέπει να αντιληφθεί τι συμβαίνει και να πάψει να επιδεικνύει ανοχή στις πολιτικές που στο όνομα της σωτηρίας της χώρας τον οδηγούν όλο και πιο κάτω. Κάλεσε τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους, αλλά πρώτα και κύρια τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ και τους συνδυασμούς που στηρίζει στις εκλογές, για να σπρώξουν τις εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση, να βάλουν φρένο στον πολιτισμό που ως το σύνολο των σχέσεων μιας κοινωνίας οδηγεί το ανθρώπινο είδος στον πρωτογονισμό.

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη, η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» στοχεύει στην ακόμα περισσότερο εμπορευματική διαχείριση περισσότερων τομέων του σύγχρονου πολιτισμού. Ηδη, άλλωστε, η κατάσταση στον πολιτιστικό τομέα έχει φτάσει στο απροχώρητο, κάτι που θα επιταχυνθεί με τη νέα διοικητική δομή. Οι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) παραμένουν απλήρωτοι επί δύο μήνες. Δημοτικά Ωδεία και Πολιτιστικά Κέντρα δεν μπορούν να ανανεώσουν συμβάσεις καθηγητών. Φιλαρμονικές και Ορχήστρες απασχολούν εκατοντάδες συμβασιούχους που αναμένεται να απολυθούν το επόμενο διάστημα, ενώ 23 εργαζόμενοι της Φιλαρμονικής και Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης - εκπρόσωποι των οποίων ήταν και στη χτεσινή συνέντευξη - είναι με συμβάσεις έργου, απλήρωτοι επί δύο μήνες.

«Ελάτε μαζί μας να διεκδικήσουμε»

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» παρουσίασε τις προτάσεις της για τον Πολιτισμό. Καλεί καλλιτέχνες και λαό να αγωνιστούν για:

-- Εξασφάλιση των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

-- Δημιουργία ενιαίου και αποκλειστικά δημόσιου μηχανισμού παραγωγής και διανομής του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού έργου.

-- Ανάπτυξη τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας επιστημονικά σχεδιασμένης και οργανωμένης, σε συνεργασία με τις κεντρικές πολιτιστικές δομές. Ιδρυση κρατικών θεάτρων και κρατικών μουσικών συνόλων σε κάθε πρωτεύουσα νομού με ελεύθερη είσοδο για όλο το λαό.

-- Συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου δημόσιων πολιτιστικών κέντρων σε κάθε συνοικία και δημοτικό διαμέρισμα καθώς και στην ύπαιθρο.

-- Δωρεάν πρόσβαση του λαού στους αρχαιολογικούς χώρους και στα κάθε είδους μουσεία κλπ., που πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ιδιοκτησία.

-- Διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (κτιρίων, μνημείων, λαϊκής παράδοσης κλπ.) και κατάργηση της εμπλοκής στην προστασία της των κάθε είδους «χορηγών».

-- Ανάπτυξη της δημόσιας αισθητικής και προστασία του φυσικού αισθητικού περιβάλλοντος με απαγόρευση της επιχειρηματικής εκμετάλλευσής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ