Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Είμαστε δοκιμασμένη δύναμη στις μάχες για τις λαϊκές ανάγκες

Η ομιλία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δήμαρχου Αθηνών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο Ν. Σοφιανός
Ο Ν. Σοφιανός
Φίλες και Φίλοι

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Η σημερινή συγκέντρωση γεμίζει ελπίδα, αισιοδοξία, όχι μόνο όλους εμάς, αλλά και χιλιάδες εργάτες - εργαζόμενους - αυτοαπασχολούμενους - νέους και νέες που σήμερα «βλέπουν», «ακούν» με άλλη, θετική διάθεση το ΚΚΕ.

Με σιγουριά δηλώνουμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένας ευνοϊκότερος πολιτικός συσχετισμός το βράδυ της Κυριακής στην Αττική, στην Αθήνα, στον Πειραιά. Ενας ευνοϊκός πολιτικός συσχετισμός στον οποίο θα στηριχτεί ο εργατικός - λαϊκός κόσμος, θα είναι το δικό του ανάχωμα στα χειρότερα που έρχονται, η δική του γραμμή αντεπίθεσης για να βάλουμε φρένο, να εμποδίσουμε, να ματαιώσουμε μέτρα. Η δική του αποτελεσματική απάντηση στον απροκάλυπτο εκβιασμό της κυβέρνησης, στα προεκλογικά εκρηκτικά πακέτα και επιστολές.

Εδώ, στο ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η αγανάκτηση γίνεται δύναμη, η οργή, ο θυμός αποκτούν πολιτικό περιεχόμενο. Οχι μόνο διαμαρτυρίας, αλλά και διάθεσης να σταθούμε όρθιοι, να ανέβει η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση του λαού μας, ότι θα αγωνιστούμε βάζοντας τον πήχη στις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι «στο εφικτό και στα δεδομένα» του συστήματος.

Ενός συστήματος σάπιου, εκμεταλλευτικού που βρίσκεται σε βαθιά κρίση που την πληρώνει σήμερα ακριβά η λαϊκή πλειοψηφία. Θα παλέψουμε για όλα αυτά που πολιορκούν την καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας, που σήμερα δίνει αγώνα επιβίωσης, διευρύνοντας τις ζώνες της φτώχειας, της ανέχειας, της αφόρητης πίεσης.

Θα «ματώσουμε» για να πάρει «ανάσες» ο άνεργος, ο εργάτης, ο μισθωτός στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ο αυτοαπασχολούμενος, η νεολαία. Για να καταργηθούν οι συμβάσεις μαθητείας για τους νέους, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, για να μην αλώσουν οι δήμοι και οι επιχειρηματίες τα σχολεία, για να γίνει καθολικό το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια προσχολική αγωγή, για να ορθώσουμε μέτωπο ενάντια σ' όλα τα ναρκωτικά.


Εμείς μπορούμε να δίνουμε με συνέπεια, μαχητικότητα και αποτελεσματικά αυτές τις μάχες, γιατί έχουμε στρατηγική στόχευση, γιατί θέλουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο με την εξουσία των μονοπωλίων που ιδιοποιούνται τον πλούτο που παράγει ο λαός αυτής της χώρας. Γι' αυτό δεν μπορεί να μας βάλει στο χέρι η ολιγαρχία, γι' αυτό το ΚΚΕ σήμερα είναι το πολιτικό αντίπαλο δέος στον συνασπισμό του κεφαλαίου.

Γι' αυτό εμείς προσπαθούμε να πείσουμε, να εμπνεύσουμε, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση της εργατικής τάξης και των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν μαζί της, να βάλει πλώρη για τη δική της εξουσία.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν την ίδια στάμπα

Η κυβέρνηση θέλει να φοβίσει, να τρομοκρατήσει, να εκβιάσει, από κοντά και η ΝΔ, επιδιώκουν μαζί να εγκλωβίσουν, πρώτα απ' όλα αυτούς που τους ψηφίζουν και τους ξαναψηφίζουν και είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει. Αυτούς που άκουσαν πριν από ένα χρόνο το Σγουρό, το Δημαρά, το Μητρόπουλο να τους λένε «τώρα με το ΠΑΣΟΚ θα είναι καλύτερα».

Καλούμε ως το βράδυ που θα κλείσει η κάλπη τον εργατικό λαϊκό κόσμο που ψήφισε ΠΑΣΟΚ να σκεφτεί: Τι φοβάται ο πρωθυπουργός και εκβιάζει λέγοντας - στην εκδοχή της Αθήνας - «ή ψηφίζεται τον κ. Καμίνη ή χρεοκοπούμε, αποσταθεροποιείται η χώρα;».

Τον Κακλαμάνη φοβάται; Τον υποψήφιο που στηρίζει η ΝΔ μαζί με τον Καρατζαφέρη και την Μπακογιάννη; Θυμηθείτε: Ο Κακλαμάνης στήριξε την κυβέρνηση στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Στηρίζει το μνημόνιο και στηρίζεται απ' αυτούς που το ψήφισαν. Εβαλε πλάτη για να περάσει ο «Καλλικράτης», η αντιδραστική τομή στο αστικό κράτος που γενικεύει τη φορομπηξία, διασπά τις δομές στην Υγεία - Παιδεία, θεριεύει το αλισβερίσι με τους επιχειρηματίες. Διαλύει τις σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Ο Κακλαμάνης μαζί με τον Καμίνη θέλουν να περιορίσουν τις διαδηλώσεις και όταν η Αθήνα πλημμύριζε από χιλιάδες διαδηλωτές, αυτοί ήταν απόντες, δυσφημούσαν λέγοντας ότι κλείνουν τα μαγαζιά οι διαδηλωτές. Μαζί, κυβέρνηση, δήμος, υπηρεσίες συζητούν εδώ και οχτώ μήνες για την απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Αποδεχόμενοι τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τις δικές τους ευθύνες που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό και την εξαθλίωση χιλιάδες μετανάστες.

Και οι δύο υποψήφιοι της κυβέρνησης και της ΝΔ μαζί με τα εξαπτέρυγά τους, θεωρούν δεδομένη αυτή τη βάρβαρη επίθεση που έχει γονατίσει τη λαϊκή πλειοψηφία και τσακώνονται για τους τύπους. Οι κόντρες για την αισθητική της πόλης, τις ατασθαλίες και την κατοικία του ενός στα βόρεια προάστια, είναι ο καπνός για να κρύψουν την προέλευση τους από την ίδια μήτρα του συστήματος.

Η σφραγίδα των προγραμμάτων τους έχει την ίδια στάμπα: Φορομπηξία, γενικευμένη ανταποδοτικότητα, συμπράξεις με τους επιχειρηματίες, χορηγίες με τις πολυεθνικές, γενικευμένη ελαστική εργασία, καταστολή και φιλανθρωπίες.

Στο ΚΚΕ μπορεί να ακουμπήσει ο λαός

Απέναντι σ' αυτούς, είμαστε εμείς, σε δήμο και περιφέρεια, παντού. Αυτό φοβάται η ολιγαρχία, τη δυνατότητα να αλλοιωθεί ο πολιτικός συσχετισμός που έχει υπέρ της.

Εμείς γνωρίζουμε ότι ο συσχετισμός είναι αρνητικός. Εχουμε όμως εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στη ριζοσπαστική νεολαία, στα λαϊκά στρώματα που μπορούν να μετατρέψουν την πείρα χρόνων, σε οργανωμένη πάλη, σε ψήφο και αγώνα που οδηγεί σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και προοπτικής. Σε ένα δρόμο που περνά μέσα από τις σημερινές αναμετρήσεις αναχαίτισης της βαρβαρότητας.

Γι' αυτό μπορούμε με τα ποσοστά και τις θέσεις που θα μας δοθούν στην τοπική διοίκηση να συμβάλουμε αποφασιστικά στην οργάνωση, στην κινητοποίηση, στη διεκδίκηση, με προτεραιότητα τις κοινωνικές ανάγκες: Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ιατρεία, σχολικές επιτροπές, κατασκηνώσεις, κέντρα ηλικιωμένων, ελεύθερη πρόσβαση σε αθλητισμό και πολιτισμό, τη μείωση στο 30% των λογαριασμών, την κατάργηση της ελαστικής εργασίας.

Απευθυνόμαστε ξανά σε όλους αυτούς, στο λαϊκό κόσμο, που ψήφισε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σ' αυτούς που σκέφτονται να στείλουν την αγανάκτησή τους στα αζήτητα απέχοντας την Κυριακή: Συμφωνείς ή διαφωνείς σε λίγα ή αρκετά με το ΚΚΕ, εδώ βρίσκεται το κόμμα που μπορεί να ακουμπήσεις. Εδώ βρίσκεται η δύναμη που θέλει και μπορεί να υπερασπιστεί το λαϊκό συμφέρον.

Την Κυριακή ψηφίζεις για όλα. Συναντιέσαι στην κάλπη με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» γιατί στις δύσκολες μέρες που έρχονται χρειάζεσαι ισχυρό ΚΚΕ, γιατί μπροστά στα χειρότερα που ετοιμάζουν χρειάζονται καθαρές κουβέντες: 'Η με τα μονοπώλια ή με το λαό.

Τέτοια συμμαχία χρειαζόμαστε, όχι ανεμομαζώματα ενσωμάτωσης που στο δήμο πάνε μαζί και στην περιφέρεια γίνονται από τρία χωριά χωριάτες.

Εμπιστεύσου τη δύναμή σου, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν έχεις την πολυτέλεια για αυταπάτες και ψεύτικα διλήμματα. Κάνε το βήμα. Ελα μαζί μας.

Στην Αττική που συγκεντρώνεται η εργατική τάξη στην Αθήνα των αγώνων, στο λιμάνι της αντίστασης ψηλά τα ποσοστά των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, κλονίζοντας, δημιουργώντας ρήγμα, βλέποντας με αισιοδοξία μπροστά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να στήσουμε παντού Επιτροπές του ΠΑΜΕ (2010-11-24 00:00:00.0)
Ωρα μεγάλης ευθύνης για το λαό (2010-11-07 00:00:00.0)
Νισάφι... (2008-10-30 00:00:00.0)
Οχι γάζες και καταπλάσματα σε ένα πολιτικό σκηνικό που σαπίζει (2008-02-06 00:00:00.0)
ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΚΚΕ το αντίπαλο δέος σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (2007-09-15 00:00:00.0)
Οι λαοί έχουν τη δύναμη να σταματήσουν τον πόλεμο (2003-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ