Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Μείωση της αποζημίωσης, κατάργηση της σύνταξης

Τα πάγια αιτήματα του Κόμματος αντέταξε ο βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει επικοινωνιακό σόου με τον προϋπολογισμό της Βουλής

Το ΚΚΕ έχει από τον περασμένο Μάη καταθέσει πρόταση νόμου για τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Η συζήτηση της πρότασης δεν έχει γίνει ακόμα στην ολομέλεια

Phasma

Το ΚΚΕ έχει από τον περασμένο Μάη καταθέσει πρόταση νόμου για τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Η συζήτηση της πρότασης δεν έχει γίνει ακόμα στην ολομέλεια
Το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο επικοινωνιακό σόου που στήνει η κυβέρνηση, η οποία αξιοποιεί τις μειώσεις στον προϋπολογισμό της Βουλής, με τρόπο ώστε να πειστούν οι εργαζόμενοι για την «αναγκαιότητα» δήθεν της αντιλαϊκής πολιτικής και να δεχτούν μειώσεις στο δικό τους εισόδημα και παραπέρα περιστολή των δικαιωμάτων τους.

Την ξεκάθαρη αυτή θέση διατύπωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Βουλής - το οποίο και δεν ψήφισε - ο βουλευτής του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος. Ταυτόχρονα, επανέφερε το πάγιο αίτημα του ΚΚΕ για δραστικές μειώσεις στη βουλευτική αποζημίωση και κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, ζήτημα για το οποίο το Κόμμα έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου εδώ και 6 μήνες, χωρίς ακόμα να έχει συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του κοινοβουλίου για το 2011, το συνολικό ύψος των πιστώσεων που προβλέπονται είναι 197.988.000 ευρώ έναντι 218.092.200 ευρώ για το 2010 (ποσοστό μείωσης 9,22%). Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις προβλέπονται κονδύλια μειωμένα κατά 5.800.000 ευρώ, ενώ κατά 7.400.000 ευρώ μειώνονται τα κονδύλια που αφορούν τις αμοιβές των υπαλλήλων της Βουλής.

Επικοινωνιακή αξιοποίηση από την κυβέρνηση

Τοποθετούμενος στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2011, αφού η κυβέρνηση αξιοποιεί τις όποιες μειώσεις γίνονται ως επικοινωνιακή κάλυψη των αντιλαϊκών πολιτικών που ασκεί, προκειμένου να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις περικοπές αποδοχών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σήμερα η κυβέρνηση «δίνει ζεστό χρήμα στις τράπεζες, ετοιμάζει νομοσχέδια αναπτυξιακά που ουσιαστικά θα αυξήσουν τα προνόμια προς τους επιχειρηματίες τους μεγάλους, fast track, φορολογικά νομοσχέδια ή ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτή είναι η κατεύθυνση, η κεντρική πολιτική που εφαρμόζεται».

Πρόσθεσε ότι «τώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης αυτά επιταχύνονται, βαθαίνουν κι όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι και ευκαιρία να περάσουν και μέτρα που δεν τολμούσαν να τα πάρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μέτρα αντιλαϊκά. Αυτό είναι το πλαίσιο. Ερχεται, λοιπόν, τώρα ο προϋπολογισμός της Βουλής να κινηθεί μέσα σ' αυτό το πλαίσιο και σ' αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είμαστε σε ένα χρόνο ανύποπτο. Εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Δεν είμαστε αντίθετοι να γίνουν μειώσεις στο εισόδημα των βουλευτών, αλλά απ' αυτό το σημείο μέχρι να ακούμε τον πρωθυπουργό στην τηλεόραση, σε συνέντευξή του, να φέρνει σαν παράδειγμα ότι και οι βουλευτές μείωσαν τις αποδοχές τους, για να αποδεχθεί ο κόσμος, ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο αγρότης να μειωθεί το εισόδημά του, έχει μεγάλη απόσταση. Αυτό δε μας βρίσκει σύμφωνους, να χρησιμοποιείται σαν παράδειγμα η Βουλή, ο μισθός και το εισόδημα του βουλευτή και πως αντιμετωπίζεται για να αποδεχτεί ο κόσμος τα μέτρα τα οποία παίρνονται. Λειτουργεί επικοινωνιακά».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Ο Αντώνης Σκυλλάκος επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για τις αποδοχές και τις συντάξεις των βουλευτών, σημειώνοντας πως «πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι μισθοί των βουλευτών ακόμα περισσότερο», ενώ «δεν θα πρέπει οι Επιτροπές να είναι αμειβόμενες». Αναφερόμενος στη βουλευτική σύνταξη, επισήμανε ότι πρέπει «να παίρνει ο καθένας τη σύνταξη από το επάγγελμα το οποίο ασκούσε».

Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή εκκρεμεί η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, που κατατέθηκε στις 3 Μάη του 2010, με την οποία προτείνεται η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και η δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου, «η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η βουλευτική σύνταξη πρέπει να καταργηθεί και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και τις λοιπές διατάξεις, θα ισχύουν οι κοινές διατάξεις.

Επίσης, το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δε συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ