Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Νέο μπουρλότο στις θέσεις εργασίας

Η νέα ιδιοκτήτρια, όπως προηγούμενα η «Thyssen Krupp», δε θα επαναλειτουργήσει το τμήμα των επισκευών, με πρόσχημα τις αποφάσεις της ΕΕ για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Με το «καλημέρα» της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις πολυεθνικές Γερμανίας - Αμπού Ντάμπι για την παράδοση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επαληθεύτηκαν οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων για το μπουρλότο που από την πρώτη ώρα έβαλε στις 1.300 θέσεις εργασίας η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με συνευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.

Χτες, με αφορμή την ανάληψη της διοίκησης των Ναυπηγείων από τον όμιλο «Abu Dhabi Mar», μέσω της «Privinvest» που υπέγραψε την τελική συμφωνία, ο εκπρόσωπός της και νέος διευθυντής του Σκαραμαγκά, Ισκαντάρ Σάφα, ξεκαθάρισε μιλώντας στους εργαζόμενους ότι η νέα ιδιοκτήτρια δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει τον τομέα των επισκευών εμπορικών πλοίων, ώσπου να «ξεκαθαρίσει» το θέμα των περιορισμών που προβλέπει η σχετική απόφαση των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επί της ουσίας, ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής προανήγγειλε ότι με όχημα τις αποφάσεις και τα πρόστιμα της ΕΕ περί «αθέμιτου ανταγωνισμού», λόγω κρατικών επιδοτήσεων στη λειτουργία των Ναυπηγείων, η εταιρεία θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στην κατασκευή πολεμικών πλοίων. Πρόκειται για τον κερδοφόρο τομέα της επιχείρησης, όπου το χρήμα είναι εξασφαλισμένο από τις παραγγελίες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Οπως προκύπτει, οι πολυεθνικές, όχι μόνον έχουν βάλει στο χέρι έναν από τους πλέον στρατηγικούς τομείς της παραγωγής, στερώντας από το λαό ένα θεμελιώδες εργαλείο για την ευημερία και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, αλλά επιπλέον κλείνουν κι άλλες θέσεις εργασίας στα Ναυπηγεία, επιβεβαιώνοντας ότι το κεφάλαιο επενδύει για το κέρδος και όχι βέβαια για να δώσει δουλειά στους εργάτες.

Η σχετική απόφαση της ΕΕ που επικαλείται η πολυεθνική εκδόθηκε στις 30 Ιούλη 2010. Επιβάλλει τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του ναυπηγείου στην κατασκευή, στη μετασκευή και την επισκευή μόνο πολεμικών και όχι εμπορικών πλοίων, επικαλούμενη παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού κατά το παρελθόν.

Για το λόγο αυτό, από τον περασμένο Μάη, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν αναλαμβάνουν επισκευές εμπορικών πλοίων, ενώ κατ' απαίτηση των πολυεθνικών συνεταίρων της η κυβέρνηση πλήρωσε για λογαριασμό τους και όλα τα σχετικά πρόστιμα στην ΕΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ