Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτήματα προκαλούν στοιχεία της υπόθεσης

Οι πέντε καταζητούμενοι που δημοσιοποίησε χτες η αστυνομία είναι γνωστοί στις αρχές εδώ και 15 μήνες, ενώ διαρροές αναφέρουν ότι υπήρχε επιφυλακή για χτύπημα

Εντύπωση και ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι οι πέντε καταζητούμενοι για τη συμμετοχή τους στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που ανακοίνωσε προχτές η αστυνομία, μετά τις εκρήξεις των ταχυδρομικών δεμάτων, είναι γνωστοί στην Αντιτρομοκρατική εδώ και 15 μήνες, χωρίς να έχει γίνει δυνατή η σύλληψή τους, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, είχαν χαθεί τα ίχνη τους.

Τα εντάλματα σύλληψής τους έχουν εκδοθεί εδώ και 14 μήνες, ενώ οι φωτογραφίες τους που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία προφανώς είναι στη διάθεσή της αρκετό χρονικό διάστημα, ίσως και πριν την έκδοση των ενταλμάτων. Και οι πέντε περιλαμβάνονται στους δώδεκα κατηγορούμενους για τους οποίους η εισαγγελέας έχει εισηγηθεί την παραπομπή τους σε δίκη.

Την ίδια εντύπωση προκαλεί και η πληροφορία που δημοσιοποιήθηκε χτες, σύμφωνα με την οποία από την περασμένη βδομάδα οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα βρίσκονταν σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στάλθηκε έκτακτο σήμα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να είναι σε επιφυλακή.

«Η είδηση για την ανατίναξη παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος, το πρωί της Δευτέρας, δεν μας αιφνιδίασε», φέρεται να είπε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λίγη ώρα μετά τη λήψη του σήματος, ξεκίνησαν «έφοδοι» των κατά τόπους αστυνομικών διευθυντών και ανώτατων αξιωματικών σε Αστυνομικά Τμήματα, προκειμένου να εξακριβωθεί ο βαθμός ετοιμότητας του προσωπικού.

Παράλληλα, στους διοικητές των αστυνομικών υπηρεσιών δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα ενόψει των κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου και για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η διαδρομή των δεμάτων

Στο μεταξύ, η αστυνομία περιέγραψε χτες τη διαδρομή των παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων που στάλθηκαν στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, από την περασμένη Δευτέρα, νεαρός άνδρας κατέθεσε ταχυδρομικό δέμα σε υποκατάστημα ταχυμεταφορικής εταιρείας στο σταθμό Λαρίσης. Το δέμα έφερε ως αποστολέα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και παραλήπτη την καγκελάριο.

Με μέριμνα της εταιρείας ταχυμεταφορών μεταφέρθηκε στους χώρους ελέγχου των κεντρικών εγκαταστάσεών της για να ελεγχθεί και κατόπιν μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου φορτώθηκε σε αεροπλάνο συνεργαζόμενης εταιρείας με προορισμό τη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο δέμα, που είχε παραλήπτη τον Σ. Μπερλουσκόνι, στάλθηκε στο εξωτερικό την περασμένη Δευτέρα και είχε κατατεθεί σε υποκατάστημα άλλης εταιρείας ταχυμεταφορών που εδρεύει στον Περισσό. Το δέμα έφερε ως αποστολέα υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικού πολιτικού κόμματος.

Στη συνέχεια, το δέμα μεταφέρθηκε σε χώρο άλλης εταιρείας ταχυμεταφορών, που έχει έδρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας για να ελεγχθεί. Αργότερα, φορτώθηκε σε αεροσκάφος μεταφοράς εμπορευμάτων για την Ιταλία και εντοπίστηκε σε αυτό μετά «από τις αστυνομικές έρευνες και την αξιοποίηση πληροφοριών της Αστυνομίας» (!) Το δέμα εντοπίστηκε την ώρα που πετούσε το αεροπλάνο και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες καθόδου του στον αερολιμένα της Μπολόνια.

Αναστολή των μεταφορών

Μετά τις ελεγχόμενες εκρήξεις δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων που πραγματοποιήθηκαν προχτές το βράδυ στο αεροδρόμιο της Αθήνας (είχαν παραλήπτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Europol) και ύστερα από σχετική εισήγηση της Αστυνομίας, η ΥΠΑ αποφάσισε την αναστολή όλων των εναέριων μεταφορών δεμάτων και μικροδεμάτων στο εξωτερικό για ένα 48ωρο.

Στο μεταξύ, στον εισαγγελέα Εφετών παρουσιάστηκε χτες ο 22χρονος που συνελήφθη στο Παγκράτι για τα παγιδευμένα δέματα. Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς». Ο νεαρός είπε ότι δε γνωρίζει τίποτα και ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία. Σήμερα οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν στο Παγκράτι παρουσιάζονται στον ανακριτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ