Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Ορθάνοιχτες οι κάνουλες για τις τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων με επιτόκιο 1%

Δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στο τραπεζικό κεφάλαιο, την ίδια ώρα που ο λαός δέχεται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα

Eurokinissi

Δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στο τραπεζικό κεφάλαιο, την ίδια ώρα που ο λαός δέχεται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα
Νέα ανάσα στο τραπεζικό κεφάλαιο δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφασίζοντας χτες να συνεχίσει την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος με επιτόκιο 1%, «για όσο χρειαστεί» και πάντως έως τις 12 Απρίλη του 2011, όπως και των μηνιαίων και τριμηνιαίων δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης (αγοράς ομολόγων) που λήγουν στις 26 Γενάρη, στις 23 Φλεβάρη και στις 30 Μάρτη.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χτες ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ταυτόχρονα παρότρυνε τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης «να συμπεριλάβουν μακροπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εξυγίανση των εθνικών οικονομιών τους, εφόσον αντιμετωπίζουν είτε δημοσιονομικά ελλείμματα, είτε μειωμένη ανταγωνιστικότητα».

Με άλλα λόγια, καλεί τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ να καθορίσουν ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αντιλαϊκών ανατροπών, στο όνομα του να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ντόπιου και ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Αναδεικνύοντας τις βαθύτερες ανησυχίες του κεφαλαίου, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντ. Στρος - Καν, δήλωσε χτες από την Ινδία ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία της «ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», όπως τη χαρακτήρισε, λέγοντας ότι «η κρίση στην Ευρώπη είναι ακόμη οξεία».

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση, και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών, κρατάει ζεστό το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου στο Βερολίνο να δηλώνει ότι «εξετάζουμε προς το παρόν εάν θα επιμηκυνθεί για 7 χρόνια το διάστημα αποπληρωμής της βοήθειας από την Ελλάδα», χωρίς «μέχρι τώρα να έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Ο ίδιος εξέφρασε αντιρρήσεις για τις προτάσεις για διάσπαση τις Ευρώπης σε δύο νομισματικές ζώνες, όπως ζητά ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Χανς Ολαφ Χένκελ, ο οποίος προτείνει τη θέσπιση ενός «ευρώ του Βορρά» και ενός «ευρώ του Νότου», με τη συμμετοχή στο δεύτερο και της Γαλλίας, επειδή η φιλοσοφία της για τη διαχείριση των δημοσιονομικών είναι πλησιέστερη σε εκείνη των μεσογειακών χωρών.

Στην Αθήνα Στρος - Καν και Ολι Ρεν

Μέσα σ' αυτό το κλίμα φτάνουν τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος - Καν, και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν, για να στηρίξουν τις βάρβαρες ανατροπές της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος πρόκειται να συμμετάσχει στο συνέδριο του περιοδικού «Economist» που πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

Αναφορά στην επίσκεψη του Στρος - Καν στην Αθήνα έγινε χτες από το στέλεχος του ΔΝΤ Καρολάιν Ατκινσον. Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, η τελευταία χαρακτήρισε «πολύ ισχυρό» το πρόγραμμα «σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας, ενώ χαιρέτισε την «πολύ στενή συνεργασία» της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Ελλάδα.

Δεν παρέλειψε επίσης με προκλητικό τρόπο να παρουσιάσει σαν ανανέωση της λαϊκής υποστήριξης προς την κυβέρνηση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας του μνημονίου, τα αποτελέσματα των τοπικών και περιφερειακών εκλογών τον προηγούμενο Νοέμβρη. Ανέφερε, τέλος, ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εξετάσει την επόμενη χρονιά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη εξάλλου πραγματοποιούνται οι εργασίες των Γιουρογκρούπ και Εκοφίν στις Βρυξέλλες, υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ιρλανδία, τη δεύτερη μετά την Ελλάδα χώρα της Ευρωζώνης που προσέφυγε στο μηχανισμό δανειοδότησης, αλλά και της επαπειλούμενης προσφυγής στο μηχανισμό της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, ακόμα και της Γαλλίας.

Κύκλοι της ΕΕ, τέλος, διέψευσαν χτες τα περί Συνόδου Κορυφής για την κρίση, καθώς νωρίτερα, πηγή της ισπανικής κυβέρνησης φέρεται να είχε αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν τη σύγκληση μιας τέτοιας συνόδου και ότι η διεξαγωγή της εξαρτιόταν από την έκβαση της χτεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια και το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ