Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Αμεση διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο Σπ. Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, με αιχμή το κατοχικό δάνειο, απαίτησε χθες στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, κατά την διάρκεια συζήτησης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα. Απαντώντας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε απλά ότι η ελληνική πλευρά δεν απεμπολεί το δικαίωμα διεκδίκησης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημήτριος Δόλλης, μάλιστα, προσπάθησε να παρουσιάσει ως «εκκρεμότητα» τη συνειδητή απραξία της κυβέρνησης, αρκούμενος να δηλώσει ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν προβεί κατά καιρούς σε ενέργειες και διαβήματα προς τη γερμανική πλευρά με στόχο τη λύση αυτού του θέματος. Το ζήτημα, επομένως, παραμένει ανοικτό. Θέλω να σας πω ότι διατηρούμε πάντοτε το δικαίωμα και τις δυνατότητες για το χειρισμό και φυσικά για την ικανοποιητική κατάληξη αυτού του πολύ σοβαρού θέματος».

«Το θέμα δεν έχει ξεκινήσει καν», ήταν ή άμεση απάντηση του Σπύρου Χαλβατζή, ο οποίος θύμισε ότι «το 1959 έγινε μια προσπάθεια ρύθμισης με τη συμφωνία για μια ορισμένη ανταλλαγή αγροτικών και άλλων προϊόντων και μηχανημάτων. Το 1961, κάτι αναφέρθηκε και τότε. Το 1991 υπήρξε μια αναφορά όταν ο κ. Σαμαράς ήταν υπουργός Εξωτερικών. Αλλες χώρες, όπως η Πολωνία και μερικές ακόμα, πήραν από αυτές τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ουσιαστικά, δεν άνοιξε το θέμα από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οταν λέει ο σημερινός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σε απάντησή του ότι θέσαμε το θέμα στον πρεσβευτή της Γερμανίας σε μια συζήτηση, αυτό δε λέει τίποτα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ανάγκη σήμερα, τώρα να θέσει το ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση, να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, να αρχίσει να διαμορφώνεται και ένα κλίμα. Είναι ανοικτή η διαδικασία, μόνο εάν ξεκινήσει η απαίτηση».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «το καίριο ζήτημα είναι το κατοχικό δάνειο. Είναι μετρήσιμο ποσό» και «πρέπει πρώτα να διεκδικηθεί το κατοχικό δάνειο, αυτά τα συγκεκριμένα ποσά σε χρυσό που πήραν από την Τράπεζα της Ελλάδας οι κατοχικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ