Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κρεσέντο πρόκλησης και υποκρισίας απέναντι στο λαό

Από το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), στη Βαρσοβία μίλησε με θράσος για σοσιαλδημοκρατική «πολιτική ισότητας»

Να σπείρει αυταπάτες για μια «δικαιότερη» σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, επιχείρησε χτες ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), στη Βαρσοβία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των ευρωπαϊκών λαών και ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, ισχυρίστηκε ότι η «απάντησή μας (σ.σ. των "σοσιαλιστών") στην πολιτική λιτότητας των συντηρητικών, είναι η υπεύθυνη πολιτική ισότητας»!

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του μνημονίου και της εφαρμογής ενός αντιδραστικού πολιτικού προγράμματος που ξεριζώνει δικαιώματα, εισοδήματα και κατακτήσεις δεκαετιών προς όφελος της πλουτοκρατίας, εμφανίζεται να μιλάει για «πολιτική ισότητας»!

Συνεχίζοντας το ίδιο κρεσέντο, μίλησε για την «ανάγκη διαφύλαξης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής δικαιοσύνης», ενώ προκαλώντας τη νοημοσύνη των εργαζομένων ανέφερε: «Το να διασώζουμε τις τράπεζες εις βάρος των φτωχότερων πολιτών δεν είναι μόνον οικονομικά μη βιώσιμο, είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο».

Με προκλητικό για το λαό τρόπο, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προσφέρει 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ το σύνολο των κυβερνήσεων της ΕΕ πάνω από 4 τρισ. ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Η προκλητικότητα του πρωθυπουργού και των ομοϊδεατών του σοσιαλδημοκρατών να εμφανίζονται σαν «προστάτες» του «κοινωνικού κράτους», την ίδια ώρα που προωθούν και στηρίζουν σε ολόκληρη την Ευρώπη σκληρά μέτρα και πλήθος βάρβαρων διαρθρωτικών ανατροπών, στόχο έχει να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες και να εκτονώσει τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού.

Εξωραΐζουν το μηχανισμό δανειοδότησης

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι «οι σοσιαλιστές προτείνουν νέα αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης».

Σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στήριξαν απόλυτα τη σύσταση του μηχανισμού «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» των κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και την αυστηροποίηση των ποινών για τα κράτη που παρουσιάζουν αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα και κρατικά χρέη, μίλησε για «διαφορετική φιλοσοφία».

Ο πρωθυπουργός επανέφερε τις γνωστές προτάσεις για φορολογία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων, τα οποία θα εξυπηρετήσουν δανειακές ανάγκες των κρατών - μελών. Οι προτάσεις του πρωθυπουργού είναι το «προπέτασμα καπνού», για να συγκαλύψουν ότι στις 16 και 17 Δεκέμβρη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης που ουσιαστικά θα θέτει σε καθεστώς οριστικής χρεοκοπίας το λαό στις χώρες που θα καταφεύγουν σ' αυτόν.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΕΣΚ Π. Ράσμουσεν ισχυρίστηκε ότι «ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας πρέπει να παρέχει πραγματική προστασία των κρατών - μελών της ΕΕ από τη χρεοκοπία» και εντείνοντας το ρεσιτάλ υποκρισίας υποστήριξε ότι «χρειάζονται περισσότεροι κανόνες. Λιγότερος χώρος στις αγορές, περισσότερη ευημερία για όλους».

Ο Γ. Παπανδρέου νωρίτερα από το Καζακστάν όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, ενισχύοντας την επιχείρηση αποπροσανατολισμού των λαών ανέφερε ότι «από τις μέχρι τώρα επαφές που έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες διαπιστώνει έναν διάχυτο προβληματισμό για τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωζώνη και η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης».

Ιμπεριαλιστική υποκρισία

Χτες, εξάλλου, ολοκληρώθηκαν στο Καζακστάν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, απουσία αρκετών αρχηγών κρατών - μελών του Οργανισμού που αναχώρησαν από την πρωτεύουσα Αστάνα μετά την πρώτη ημέρα των εργασιών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σύνοδο ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, εκτός των άλλων, κυριάρχησαν ζητήματα που αφορούν «το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, τη δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, αλλά και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογικών διαδικασιών»!

Ολα τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά της υποκρισίας του συγκεκριμένου Οργανισμού, που αποτελεί ουσιαστικά ένα παραμάγαζο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Και αυτό γιατί πέρα από τα μεγάλα λόγια, στις χώρες όπου ανατράπηκε ο σοσιαλισμός μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, το επίπεδο διαβίωσης των λαών έχει πέσει κατακόρυφα.

Ταυτόχρονα, στη δήθεν «δημοκρατική» Ευρώπη και την ΕΕ, πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα έχουν κηρυχθεί παράνομα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή αντικομμουνιστική εκστρατεία, με κυρίαρχο στοιχείο την παραχάραξη της Ιστορίας και σε πολλές περιπτώσεις τον εξωραϊσμό ή ακόμα και την απόδοση τιμών στις ναζιστικές λεγεώνες, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στις Βαλτικές χώρες.

Την αντιδραστική στρατηγική του ΟΑΣΕ έσπευσε να εγκωμιάσει και ο Γ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι η δράση του Οργανισμού «συντέλεσε στο να πάρει το ΝΑΤΟ την ιστορική απόφαση να αναβαθμίσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία». Στην ουσία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός «με αυτήν την απόφαση κλείνει η σελίδα του Ψυχρού Πολέμου που κανονικά θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού, αλλά στερεότυπα, φοβίες και καχυποψία εμπόδιζαν κάτι τέτοιο».

Σε ό,τι αφορά στο τελικό κείμενο της Διακήρυξης του ΟΑΣΕ, έγινε γνωστό ότι θα συνταχθεί και θα ανακοινωθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Τη «σκυτάλη» της προεδρίας του ΟΑΣΕ, ανέλαβε από το Καζακστάν η Λιθουανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ