Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Με τύμπανα πολέμου κλιμακώνουν την επίθεση

«Δεν είμαστε καν στη μέση», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών. Εκτακτο «άτυπο» ΕΚΟΦΙΝ και σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους

Τα μέτρα είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία όχι για το λαό. Καθήκον πρώτης γραμμής το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ και της λαϊκής συμμαχίας
Τα μέτρα είναι μονόδρομος για την πλουτοκρατία όχι για το λαό. Καθήκον πρώτης γραμμής το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ και της λαϊκής συμμαχίας
Ομοβροντία νέων μέτρων ενάντια στο λαό εξαγγέλλει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε χτες από την Αθήνα πως «δεν είμαστε καν στη μέση», αφού πρόκειται για «Μαραθώνιο, πρέπει να αλλάξουν τα πάντα», για να καταλήξει ότι «απαιτούνται θυσίες».

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας, με τη συμμετοχή εταιρειών «επιχειρηματικών συμμετοχών», εν δυνάμει δηλαδή «μεγαλοεπενδυτές», μπροστά στις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ και τη μαζική εκποίηση φιλέτων δημόσιας γης και περιουσίας. Ολοκληρώνοντας τον εμπαιγμό, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως «υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, αλλά αυτοί οδηγούν στη χρεοκοπία και την περιθωριοποίηση».

Στο μεταξύ, για την ολοκλήρωση των συνεννοήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών της, καταφθάνουν στην Αθήνα, ενδεχομένως και σήμερα, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 του Απρίλη. Χτες, στις συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρέθηκαν η παραπέρα καρατόμηση των αμοιβών στις πρώην ΔΕΚΟ, δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς, καθώς και η επίσπευση του βηματισμού για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μετά και την οριζόντια καρατόμηση μισθών, τώρα διαπιστώνονται εκ νέου «υπερβάσεις» σε υπερωρίες, οδοιπορικά κ.ά. Σ' αυτό το πνεύμα, προωθείται νέο πλαφόν για τις κάθε είδους αμοιβές, στο 45-50% των συνολικών δαπανών για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, καθώς επίσης και η εφαρμογή του μέτρου για μια πρόσληψη σε κάθε 10 «αποχωρήσεις». Συνέχεια στην αντιλαϊκή ατζέντα θα δοθεί το επόμενο τριήμερο (7, 8 και 9 Απρίλη) στο «άτυπο» συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, που συνεδριάζει στη Βουδαπέστη.

Πυκνώνουν τα σενάρια της αναδιάρθρωσης

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων κορυφώνονται και τα «ήξεις - αφήξεις» γύρω από την αναδιάρθρωση - κούρεμα στο κρατικό χρέος. Μετά τις διαρροές του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ συστήνει άμεσα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Ντ. Στρος Καν εμφανίζεται τώρα επίσημα να αποκλείει το ενδεχόμενο για αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, διαψεύδοντας τα «περί πιέσεων από το Ταμείο». Σε νέες δηλώσεις του σημειώνει ότι το ΔΝΤ «στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν επιθυμεί την αναδιάρθρωση».

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι με το κρατικό χρέος να εκτοξεύεται τα προσεχή χρόνια στο 170% και 180% του παραγόμενου ΑΕΠ, η υπόθεση «κούρεμα» έρχεται να πέσει σαν ώριμο φρούτο. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τραπεζίτες βρίσκονται τις μέρες αυτές και στελέχη της Goldman Sachs, μονοπωλίου που ειδικεύεται με το κρατικό χρέος, αλλά και για την παροχή συμβουλών όπως αυτές που έδινε και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Την ένταξη της χώρας σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας προέβλεψε χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) για την Οικονομία, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου σημειώνοντας: «Είναι πιθανό το 2013 να πάμε σε αναδιάρθρωση». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αντέταξε ότι «δεν θα χρειαστεί» και ο Κ. Γείτονας κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να «μην ανοίγουν τέτοιες συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής υποστήριξε κι αυτός ότι δεν «πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους» και ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζ. Σόρος δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, μιλώντας στο «Βήμα FM», ανέφερε ότι «αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα, η χρεοκοπία πλησιάζει».

Σε συνέχεια της επίσκεψης Σόρος στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε χτες 40λεπτη συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Σμιθ, στο σπίτι του δεύτερου, χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις.

Παιχνίδια παραπλάνησης του λαού

Την ίδια ώρα στο «εσωτερικό» του ΠΑΣΟΚ παίζεται ένα παιχνίδι τακτικής για την παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων, με κυβερνητικούς βουλευτές να εκφράζουν δήθεν τη «δυσαρέσκειά» τους για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, την οποία όμως με κάθε ευκαιρία στηρίζουν και με την ψήφο τους στα αντιλαϊκά νομοσχέδια.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου έγινε ενημέρωση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» και για τις εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, η Β. Παπανδρέου σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής. Ολο λέμε ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα και στο τέλος τα παίρνουμε (...) Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».

Ο υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι «δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά τοπικές ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις» και παρέπεμψε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. «Αναλόγως τι εννοούμε μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου και σημείωσε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» για την «άρση των αδικιών» - έτσι βαφτίζει η κυβέρνηση τις περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου - είναι «προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ».

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνεδρίαση, διέρρεαν ότι η τοποθέτηση της Β. Παπανδρέου «εκφράζει την πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας». Η βουλευτής Σ. Γιαννακά ανέφερε ότι η «κυβέρνηση είναι ανακόλουθη ως προς τις δεσμεύσεις της», ενώ η Ν. Γιαννακοπούλου ανέφερε: «Ως αντιπολίτευση είχαμε ανέβει στα κεραμίδια για τα 28 δισ. προς τις τράπεζες».

Το θέμα έκλεισε άμεσα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας ότι «χρειαζόμαστε ισχυρό τραπεζικό σύστημα για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες», φανερώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δυναμώσει τις φιλομονοπωλιακές παρεμβάσεις και ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στήριξαν την ενίσχυση των τραπεζών, καλώντας τον υπουργό να ζητήσει «εγγυήσεις ότι τα χρήματα θα πάνε στην πραγματική οικονομία» και ότι θα υπάρξει «συγχώνευση του τραπεζικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ