Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Μαραθώνιος επαφών και διπλωματικών παζαριών

Ενώ συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επιδρομή, η κίνηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων να πουλήσουν πετρέλαιο στο Κατάρ και η στήριξη από την ΕΕ δείχνουν ότι το σενάριο διχοτόμησης της χώρας γίνεται όλο και πιο πιθανό

Οχημα του στρατού βομβαρδισμένο από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στις μάχες στην Μπρέγκα
Οχημα του στρατού βομβαρδισμένο από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις στις μάχες στην Μπρέγκα
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ως πρώτη κίνηση διαμόρφωσης συνθηκών διχοτόμησης θα μπορούσε κανείς να εκλάβει την είδηση ότι εντός των επόμενων ωρών στο Τομπρούκ επρόκειτο να «δέσει» το τάνκερ «Equator», ελληνικών συμφερόντων με σημαία Λιβερίας, με στόχο να παραλάβει πετρέλαιο προς πώληση από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Βεγγάζη. Το πλοίο, που σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες έχει χωρητικότητα μέχρι και ένα εκατομμύριο βαρέλια, θα παραλάβει αργό πετρέλαιο που τα διυλιστήρια της ανατολικής Λιβύης, λόγω των συγκρούσεων, δεν μπορούν να επεξεργαστούν, και θα το μεταφέρουν στο Κατάρ, προκειμένου να διυλιστεί για να προωθηθεί, κυρίως, στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οπως επανέλαβαν πολλάκις οι εκπρόσωποι του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου, στη Βεγγάζη, τα χρήματα που θα εισπράξουν από αυτήν την πρώτη πώληση πετρελαίου, θα διοχετευθούν για την αγορά ανθρωπιστικού και φαρμακευτικού υλικού και τροφίμων, χωρίς να αποκλείεται και η αγορά εξοπλισμού. Ερωτώμενη για την εξέλιξη αυτή και για το κατά πόσον παραβιάζεται με τον τρόπο αυτό το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη με την απόφαση του ΟΗΕ, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας, Κάθριν Αστον, υποστήριζε ότι «εφόσον τα χρήματα δεν καταλήγουν στο καθεστώς, δεν παραβιάζεται το εμπάργκο», συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσε και η ΕΕ να αγοράσει πετρέλαιο από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε το καθεστώς Καντάφι, τάνκερ, λιβυκών συμφερόντων, «έδεσε» χτες στη Ζαουίγια μεταφέροντας πετρέλαιο για τη δυτική Λιβύη, καθώς η μη λειτουργία των διυλιστηρίων πλήττει την αγορά καυσίμων και στην πλευρά που ελέγχει το καθεστώς, όπου παρατηρείται σοβαρή έλλειψη καυσίμων. Αυτό που δεν είναι διόλου σαφές είναι το πώς το πλοίο πέρασε μέσα από τον κλοιό που έχουν δημιουργήσει για να επιβάλουν εμπάργκο στη Λιβύη τα ΝΑΤΟικά πλοία.

Επαφές όλων με όλους

«Η λιβυκή ηγεσία είναι έτοιμη για μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να υπάρξει ο οποιοσδήποτε τύπος διακυβέρνησης και πολιτικού συστήματος επιλεχθεί. Ομως, ο Μουαμάρ Καντάφι θα πρέπει να είναι επικεφαλής της όποιας αλλαγής καθώς αποτελεί εγγύηση για την ενότητα των φυλών της χώρας». Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Μούσα Ιμπραήμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να επιβάλει στο λιβυκό λαό τι ακριβώς θα κάνει». Λίγο αργότερα, η κρατική τηλεόραση μετέδιδε εικόνες από το αυτοκίνητο του Καντάφι να εξέρχεται από την κατοικία του μέσα σε πανηγυρισμούς οπαδών του.

Παρ' όλα αυτά, τα σενάρια περί τριγμών και περί μυστικών διαπραγματεύσεων με πρόσωπα από το καθεστώς εντείνονται. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλες διπλωματικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Καντάφι «δελεάζονται» με την υπόσχεση «άρσης» των απαγορεύσεων στους λογαριασμούς τους προκειμένου να εγκαταλείψουν τον συνταγματάρχη, κάτι που αφορά και τα παιδιά του. Ο γιος του Σαΐφ αλ Ισλάμ, σε νέα συνέντευξη στο BBC, αφού επέμεινε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, δεν αυτομόλησε αλλά «αναγκαστικά πήγε στη Βρετανία γιατί έχει προβλήματα υγείας και δεν μπορούσε ν' αντέξει άλλο τον πόλεμο», απάντησε σιβυλλικά «θα δούμε», όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί ρήγμα στο καθεστώς και να μην παραμείνει ο πατέρας του στην εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι ο Σαΐφ και ο Σάαντι Καντάφι, δύο από τους τέσσερις γιους του συνταγματάρχη, πρότειναν εκεχειρία και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που, προς το παρόν, απέρριψαν οι αντικαθεστωτικοί ζητώντας την αποχώρηση όλης της οικογένειας από τη χώρα.

Νέα έκκληση για εκεχειρία κατέθεσε, χτες, και η Αφρικανική Ενωση, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ότι «πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Λιβύης, που δεν μπορεί να λυθεί με την παρέμβαση ξένων δυνάμεων». Οι χώρες - μέλη της Αφρικανικής Ενωσης θεωρούνται ως οι πιθανότεροι προορισμοί σε περίπτωση που ο Καντάφι εγκαταλείψει τη Λιβύη. Πάντως, σε μια εμφανέστατη προσπάθεια άσκησης περαιτέρω πίεσης, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης δήλωσε, χτες, ότι «υπάρχουν στοιχεία πως ο Καντάφι προετοίμαζε σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του με δολοφονίες πολιτών», χωρίς φυσικά να παρουσιάσει κανένα από αυτά ενώ είναι ξεκάθαρο ότι, ούτως ή άλλως, αναφέρεται σε ...προθέσεις και όχι σε πράξεις.

Από την πλευρά της, η Τουρκία ενισχύει τη δράση της, προκειμένου να καταστεί ο διαμεσολαβητής στις εξελίξεις στη Λιβύη, μετά και τις τελευταίες επαφές της κυβέρνησης της χώρας τόσο με τον γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, όσο και με τον απεσταλμένο του Μουαμέρ Καντάφι, Αμπντουλάτι Ομπέιντι. Σύμφωνα με διαρροές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνάντηση που είχε με τον Λίβυο απεσταλμένο τη Δευτέρα, ζήτησε την αποχώρηση του Μ. Καντάφι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες αναμένονται στην Αγκυρα και εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών.

Σκληρές μάχες

Η Μπρέγκα, πετρελαϊκός κόμβος, είναι ο τόπος που, όπως φαίνεται, έχει μετεξελιχθεί σε επίκεντρο των σκληρότερων συγκρούσεων. Χτες, αυτοκινητοπομπή που μετέφερε πυραύλους στις δυνάμεις του Καντάφι επλήγη από ΝΑΤΟική αεροπορική επιδρομή με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο οχήματα. Δε διευκρινίστηκε αν προκλήθηκαν θύματα ενώ η «Συμμαχία» που βομβαρδίζει τη Λιβύη αποποιήθηκε την ευθύνη της για το μακελειό με 7 αμάχους, την Παρασκευή, εντός κατοικημένης περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ