Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Πιέσεις για μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή

Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ζητούν τέσσερα ελληνικά μαχητικά για τις επιδρομές κατά του Καντάφι

Εντονότατες πιέσεις για τη διάθεση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα λάβουν μέρος στους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης δέχεται τις τελευταίες μέρες από Αμερικανούς, Βρετανούς και, κυρίως, Γάλλους η ελληνική κυβέρνηση. Οι οχλήσεις, διατυπώνονται με κάθε ευκαιρία επαφής είτε σε πολιτικό είτε σε διπλωματικό επίπεδο.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς και από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκε στους Γάλλους, ατύπως, το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει τη διεύρυνση της συμμετοχής της χώρας στην επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης...

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα προς την Ελλάδα διατυπώνεται σε μια στιγμή κατά την οποία η ΝΑΤΟική συμμαχία, διαπιστώνει πως η επιχείρηση κατά του Καντάφι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπως, σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, όσο τραβά σε μάκρος η αποστολή τόσο μεγαλύτερη είναι η «ανάγκη» για τον επιμερισμό του πολιτικού και οικονομικού κόστους το οποίο συνεπάγονται οι βομβαρδισμοί.

Στοχοποιείται η Τρίπολη

Χαρακτηριστική των σχεδιασμών για την παράταση και κλιμάκωση της έντασης των επιδρομών κατά της Λιβύης είναι η πληροφορία που έχει ο «Ρ» από διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την επιβεβαίωση των γεωγραφικών συντεταγμένων της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, προκειμένου να αποφευχθούν «παράπλευρες» απώλειες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκε το προσωπικό και έκλεισε την πρεσβεία στην Τρίπολη.

Πάντως, αναφορικά με τα αιτήματα των «συμμάχων» για την «προσφορά» τεσσάρων μαχητικών, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, με τη δικαιολογία των περικοπών του προϋπολογισμού, έχουν ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης τέτοιας υποχρέωσης, όπως η συμμετοχή τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών, η οποία κοστολογείται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ τη μέρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ