Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επουλωθούν οι πληγές

ΝΑΤΟ και ΕΕ  βομβάρδισαν τα Βαλκάνια με υλικά θανάτου που λειτουργούν σε βάθος χρόνου

Το νερό δεν είναι πια πηγή ζωής. Το ίδιο κι ο αέρας. Η γη είναι το ίδιο βαθιά μολυσμένη
Το νερό δεν είναι πια πηγή ζωής. Το ίδιο κι ο αέρας. Η γη είναι το ίδιο βαθιά μολυσμένη
Τουλάχιστον 100 βιομηχανικοί στόχοι χτυπήθηκαν. Δεκάδες πάρκα και εθνικοί δρυμοί όπου ήταν εγκαταστημένα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Σε 6 τουλάχιστον περιπτώσεις στην περίοδο των βομβαρδισμών στο Κόσσοβο χρησιμοποιήθηκαν βόμβες με εξασθενημένο ουράνιο. Ο Δούναβης έχει μολυνθεί από χιλιάδες τόνους χημικών και τοξικών ουσιών, ενώ μικρότερη αλλά εξίσου σημαντική είναι η μόλυνση που προκλήθηκε και στη Μαύρη Θάλασσα.

Το μέγεθος της μόλυνσης σε αέρα, νερό και έδαφος δεν έχει καταμετρηθεί επακριβώς, όμως είναι δεδομένη η «προσβολή» της τροφικής αλυσίδας και οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τόσο στη Γιουγκοσλαβία, όσο και σε γειτονικές χώρες. Και όλα αυτά, παρά τις «διαβεβαιώσεις» των ηγετών του ΝΑΤΟ πως μέσω της τεχνολογίας ήταν σε θέση να περιορίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα προκαλούνταν στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς. Τα στοιχεία αυτά και οι εκτιμήσεις δεν αναφέρθηκαν από τους Γιουγκοσλάβους, αλλά από τις υπηρεσίες των ίδιων των ιμπεριαλιστών που έκαναν την επίθεση. Οι ανακοινώσεις έγιναν στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Γενάρη, στην Κατερίνη με θέμα τις «επιπτώσεις του πολέμου στο περιβάλλον των Βαλκανίων». Η βασική εισήγηση έγινε από στέλεχος της Ε.Ε. οι υπηρεσίες της οποίας βλέπουν στις επιπτώσεις του πολέμου ένα ακόμα τομέα δράσης για κέρδη. Στο συνέδριο συμμετείχαν και ειδικοί επιστήμονες από τη Γιουγκοσλαβία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Ελλάδα.


Οπως επισημάνθηκε, η βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου δε σκότωσε μόνο χιλιάδες αθώους, άμαχους και παιδιά, δεν κατέστρεψε μόνο εκατοντάδες γέφυρες, νοσοκομεία, εργοστάσια και μνημεία πολιτισμού. Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο μέσα από τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που επέφεραν οι ΝΑΤΟικοί δολοφονικοί βομβαρδισμοί στο περιβάλλον των Βαλκανίων. Επιπτώσεις που θα τις βλέπουμε να εκδηλώνονται μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πρωτίστως στις πληγείσες περιοχές και δευτερεύοντος στις γειτονικές χώρες. Ιδιαίτερα ανησυχητικά και επικίνδυνα είναι τα επίπεδα μόλυνσης στα «4 θερμά σημεία» όπως αναφέρονται οι περιοχές του Πάντσεβο, του Νόβι Σαντ, του Κραγκούεβατς και του Μπορ. Στις περιοχές αυτές χτυπήθηκαν πετροχημικά εργοστάσια, λιπασμάτων, χημικών, ορυχεία, εργοστάσια επεξεργασίας χαλκού, διυλιστήρια, αποθήκες με εκατοντάδες δεξαμενές πετρελαίου κλπ. Μεγάλες ποσότητες της καρκινογόνου και άκρως επικίνδυνης ουσίας PCBs απορροφήθηκαν από το έδαφος και το νερό και πέρασαν στην τροφική αλυσίδα. Πολύ υψηλές είναι οι συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων στο Δούναβη, με τον οποίο συνδέεται σχεδόν το 90% του γεωγραφικού χώρου της Γιουγκοσλαβίας. Οπως εξήγησε ο Γιουγκοσλάβος καθηγητής Χημείας Πρέντραγκ Πόλιτς, μέσω του Δούναβη μολύνθηκε και η Μαύρη Θάλασσα. Ενώ ως ενδεικτικό παράδειγμα του μεγέθους της μόλυνσης ανέφερε πως περισσότεροι από 1.000 τόνοι χημικών ουσιών ανιχνεύτηκαν στα νερά του ποταμού στην περιοχή του Νόβι Σαντ. Μάλιστα ο Π. Πόλιτς κατήγγειλε πως οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε 6 περιπτώσεις στο Κόσσοβο χρησιμοποίησαν βόμβες με εξασθενημένο ουράνιο, με αποτέλεσμα την έκλυση ραδιενέργειας. Γεγονός που έμμεσα επιβεβαίωσε και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Μπράσγουελ, εκπρόσωπος του Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Κέντρου για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (REC) λέγοντας πως:«Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Η στρατιωτική κοινότητα αρνείται να δώσει τέτοιες πληροφορίες». Η Τζ. Μπράσγουελ, παρουσίασε στοιχεία της μελέτης που εκπόνησε το REC για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω. Ισχυρίστηκε πως πρώτη προτεραιότητα για τους επιστήμονες και τη διεθνή κοινότητα είναι ο καθαρισμός του Δούναβη και τόνισε την ανάγκη διάθεσης πόρων για καθαρισμό και εξυγίανση των περιοχών, μέσα από πακέτα «ανθρωπιστικής βοήθειας». Για το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης.

Στο συνέδριο παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου ο οποίος, θέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε ο πόλεμος ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, σημείωσε: «Η Γιουγκοσλαβία, υπήρξε ο χώρος εφαρμογής του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα. Δηλαδή του παγκόσμιου χωροφύλακα, που θα επεμβαίνει όπου και όποτε θέλει για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων». Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε και για το ρόλο των επιστημόνων τονίζοντας την ανάγκη πέρα από την έρευνα για τις καταστροφικές συνέπειες οι επιστήμονες να συμμετέχουν ενεργά στην αποκάλυψη των αιτιών του πολέμου και στον αγώνα για την ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ