Τρίτη 18 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
Εστησαν, απλά, ένα συμβουλευτικό δίκτυο

Στο απυρόβλητο η πολιτική που γεννά τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση

Χωρίς επί της ουσίας να θίξουν στο ελάχιστο τη χρησιμοποίηση της ΤΑ ως συμπληρωματικού μηχανισμού προώθησης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών, αλλά και ως μέσο παρέμβασης των μηχανισμών της κεντρικής εξουσίας στην κοινωνική και οικονομική ζωή, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού στη λογική του συστήματος, έληξαν την Κυριακή οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο των εργασιών αποφασίστηκε η ίδρυση Πανελληνίου Δικτύου Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σωτ. Καπετανόπουλος, σκοπός του Δικτύου θα είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, καθώς και ο συντονισμός των προσπαθειών για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο νέος θεσμός δε θα είναι ένα συντεχνιακό και συνδικαλιστικό όργανο απέναντι στην κεντρική Εξουσία ή στο δήμαρχο, αλλά θα έχει εισηγητικό χαρακτήρα προς την ΚΕΔΚΕ και το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι σύνεδροι διαπίστωσαν τις αρνητικές επιπτώσεις στο έργο τους από την έλλειψη ενιαίου κανονισμού, πρόβλημα που γίνεται ακόμη εντονότερο στους λεγόμενους καποδιστριακούς δήμους. Εντοπίστηκαν αξεπέραστα προβλήματα από την έλλειψη νομικού πλαισίου το οποίο θα κατοχυρώνει το λειτούργημα των προέδρων. Από ομιλητές αναφέρθηκαν ακόμη και απολύσεις αιρετών από τις εργασίες τους στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της εκλογής τους στη θέση του προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου. Από τους εισηγητές επίσης επισημάνθηκε ότι τα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να αποκτήσουν ουσιαστικό λόγο αυτόνομο και αυτοτελή έναντι των κυβερνητικών αγκυλώσεων, ώστε ο δήμαρχος να μπορεί να είναι πράγματι ελεύθερος, αλλά και υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος που η τοπική κοινωνία του ανέθεσε με την εκλογή του.

Ωστόσο πέρα από τις γενικές διαπιστώσεις, ο καιρός θα δείξει κατά πόσο αποφασιστικά θα παλέψουν για την υλοποίηση των αποφάσεων τους οι αιρετοί που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με δεδομένο ότι ήδη το κυβερνητικό κόμμα και η ΝΔ στέκονται επιφυλακτικά απέναντι στη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου οργάνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου δεν προσήλθε, αν και προσκλήθηκε, να κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου, ούτε έστειλε εκπρόσωπό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ