Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Στον «Καιάδα» των ενοποιήσεων και των περικοπών

Τις «γενικές αρχές» της μεταρρύθμισης παρουσίασε ο Γ. Κατρούγκαλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Στη χοάνη του ενός υπερ-ταμείου και της «εξίσωσης» όλων των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω σχεδιάζει να ρίξει τα ασφαλιστικά δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ετοιμάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Γενάρη, ενώ προχτές ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, παρουσίασε τις «γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), επιχειρώντας να στήσει άλλον ένα διάλογο - απάτη και να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στα νέα επώδυνα μέτρα.

Στο κείμενο αυτό των «γενικών αρχών» επαναλαμβάνονται οι διατυπώσεις της ανακοίνωσης που είχε εκδοθεί μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), την προηγούμενη βδομάδα, στην οποία περισσεύουν οι κάλπικες υποσχέσεις για «κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη» και τα ευχολόγια ότι «οι συντάξεις και ιδίως οι κύριες θα πρέπει να προστατευτούν από νέες μειώσεις».

Οπως προκύπτει, η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δε δεσμεύεται ότι δε θα γίνει νέα μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ για τις επικουρικές έτσι κι αλλιώς προεξοφλεί νέα περικοπή, αφού δεν τις αναφέρει καν. Παράλληλα, αναγνωρίζει την «αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή» στις συντάξεις (1% του ΑΕΠ για το 2016, όπως αναφέρεται και στον προϋπολογισμό) και λέει ότι αυτό θα γίνει «από τον εξορθολογισμό του συστήματος», χωρίς σκόπιμα να μπαίνει σε λεπτομέρειες.

Οι βασικές αρχές του νέου «μοντέλου»

Σε κάθε περίπτωση, το γενικό «μοντέλο» που προκρίνει η κυβέρνηση, προβλέπει:

  • Ενα υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης, στο οποίο, μέσα από τη διαδικασία ενοποίησης των παροχών, θα επιβληθεί νέα λεηλασία των συντάξεων και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Αυτό υποκρύπτει η φράση «ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων», ενώ στη βάση αυτή θα γίνει και ο λεγόμενος επανυπολογισμός των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων.
  • Το ίδιο σχεδιάζεται και με τις επικουρικές συντάξεις, όπου προβλέπεται να υπάρχει ένας μόνο φορέας επικουρικής ασφάλισης, το ΕΤΕΑ. Εδώ οι περικοπές θα γίνουν στο όνομα της «βιωσιμότητας», για την οποία άλλωστε εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».
  • Οσον αφορά στη δομή της κύριας σύνταξης, η κυβέρνηση προκρίνει το σχήμα «εθνικής» και «αναλογικής» σύνταξης, που αποτελεί παραλλαγή του νόμου 3863/2010, με τον οποίο η παλιά ενιαία σύνταξη έσπαγε σε δύο μέρη. Η λεγόμενη «εθνική» θα προέρχεται από τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού και η «αναλογική» από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Ομως, σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα και των δύο τμημάτων οδηγεί σε πολύ μικρότερες συντάξεις απ' ό,τι απέδιδαν τα Ταμεία μέχρι σήμερα.
  • Σε ό,τι αφορά την «εθνική» σύνταξη, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει - παρά τις πρόωρες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης - ότι θα δίνεται σε όλους τους συνταξιούχους ή αν τελικά θα επιβληθούν εισοδηματικά κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος μεγάλο τμήμα των νέων συνταξιούχων να λαμβάνουν σύνταξη μόνο στη βάση των εισφορών τους, που σημαίνει ότι γι' αυτούς δε θα υπάρχει καμία συνδρομή του κράτους. Δηλαδή, η τριμερής χρηματοδότηση και η ευθύνη του κράτους για όλους τους ασφαλισμένους ενταφιάζεται οριστικά.
  • Εξίσου επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι στο νέο σύστημα δεν προβλέπονται τα «κατώτερα όρια» συντάξεων, που μέχρι τώρα λειτουργούσαν ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι στον κίνδυνο φτώχειας των συνταξιούχων.
  • Ερωτηματικά εγείρονται και για την πρόβλεψη δικαιούχοι της «εθνικής» σύνταξης να είναι μόνο όσοι ασφαλισμένοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα), καθώς σε αυτή την περίπτωση εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι που μπορεί να έχουν ασφαλιστεί για λιγότερο διάστημα (π.χ. 4.000 ή 3.600 ένσημα ή και λιγότερο χρόνο) δεν πρόκειται να λαμβάνουν την «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ, όπως την ορίζουν στις σημερινές συνθήκες. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση μιλάει σε όλους τους τόνους για τους πιο «αδύναμους», στην πράξη τούς εγκαταλείπει στο έλεος της... Πρόνοιας!
  • Οσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης με τα οποία θα γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεων, η κυβέρνηση κρατά «σιγή ασυρμάτου». Σε κάθε περίπτωση, αυτά δε θα έχουν καμία σχέση με τα παλιά, που ανέρχονταν στο 70-80% του συντάξιμου μισθού για 35 έτη ασφάλισης, καθώς θα υποστούν συμπίεση κάτω του 50% του συντάξιμου μισθού. Μάλιστα, αυτό το ποσοστό θα αφορά στα 40 χρόνια ασφάλισης. Επίσης, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στην ΟΚΕ, το ποσοστό αναπλήρωσης δε θα είναι ενιαίο, αλλά θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μισθό (μισθωτοί) ή το εισόδημα (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες). Η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους ασφαλισμένους με σχετικά υψηλότερους μισθούς και εισοδήματα και μεγαλύτερα ποσοστά σε ασφαλισμένους με μικρότερους μισθούς και εισοδήματα.
Ερώτηση του ΚΚΕ στην Κομισιόν

Τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την υλοποίηση των μέτρων του 3ου μνημονίου, που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, αναφέρεται αναλυτικά στα μέτρα που πήρε ή σχεδιάζει η κυβέρνηση και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Τέτοια μέτρα περιλαμβάνονται στη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για τις συντάξεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την "ενεργό γήρανση" και συνιστούν βάση οργάνωσης της αντιλαϊκής επίθεσης κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην προωθούμενη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με μείωση των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ