Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Ενταση, βίαιη καταστολή και ένας μετανάστης νεκρός

Νεκρός από ηλεκτροπληξία έπεσε Μαροκινός μετανάστης χτες στην Ειδομένη
Νεκρός από ηλεκτροπληξία έπεσε Μαροκινός μετανάστης χτες στην Ειδομένη
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη του Κιλκίς στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τετάρτης και το θάνατο ενός νεαρού Μαροκινού από ηλεκτροπληξία, χτες. Θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που ξεσπιτώθηκαν από τις πατρίδες τους, οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στη χώρα μας, ελπίζοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, παραμένουν εγκλωβισμένοι τις τελευταίες μέρες στην Ειδομένη του Κιλκίς, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, εξαιτίας της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.

Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων τις τελευταίες 48 ώρες έχουν πυροδοτήσει την ένταση. Θυμίζουμε ότι η ΠΓΔΜ επιτρέπει την είσοδο μόνο σε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς. Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων παραμένουν εδώ και περίπου δύο βδομάδες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, χωρίς καμία προοπτική να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες προορισμού τους.

Μετά και την τοποθέτηση του συρμάτινου φράχτη από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η κατάσταση άρχισε να οξύνεται παραπέρα. Το απόγευμα της Τετάρτης, μια ομάδα περίπου 500 από τους εγκλωβισμένους επιχείρησε να περάσει τα σύνορα από σημείο όπου ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης και απωθήθηκε βίαια με χρήση χημικών από τις αρχές της ΠΓΔΜ. Οι περίπου 2.500 μετανάστες, στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση, κάθισαν μπροστά στο σημείο διέλευσης, με αίτημα να μην περάσει κανείς αν δεν επιτραπεί σε όλους η είσοδος. Από το βράδυ της Τετάρτης απαγορεύτηκε η διέλευση σε όλους τους πρόσφυγες.

Η οργή ξεχείλισε και μερίδα των εγκλωβισμένων άρχισε να καταστρέφει υποδομές του προσωρινού καταυλισμού που λειτουργεί στην ουδέτερη ζώνη. Χτες, πυροδοτήθηκε νέος κύκλος έντασης, όταν ένας νεαρός Μαροκινός έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στο σημείο όπου βρίσκονται ακινητοποιημένοι συρμοί με βαγόνια του ΟΣΕ. Οργισμένοι πήραν τη σορό του άτυχου νεαρού πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο, σκεπασμένη με μαύρο πανί, προσπάθησαν να σπάσουν πάλι τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ και να περάσουν τα σύνορα. Τελικά παρέδωσαν τη σορό στο πλήρωμα του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που ανέμενε να το παραλάβει.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, χτες, στην Ειδομένη βρίσκονταν περίπου 6.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 2.500 είναι από εθνικότητες για τις οποίες απαγορεύεται η διέλευση. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, διαβεβαίωσε τους εξαγωγείς που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής ότι το πρόβλημα θα λυθεί τις επόμενες δέκα μέρες, αλλά, όπως είπε στη Βουλή, δίνοντας «άρωμα» καταστολής, «η λύση θα είναι δύσκολη και δεν θα είναι εκδρομή κολεγίου στο δάσος». Επεσήμανε πως υπάρχει προσπάθεια με την Αστυνομία να απεμπλακεί η κατάσταση χωρίς αιματηρή βία. Πρόσθεσε πως η λύση «θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση και για όλα τα κόμματα». Εξάλλου, αργά το βράδυ άνοιξε το σημείο διέλευσης των προσφύγων, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ