Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητά άλλοθι και συνενόχους για νέες ανατροπές δικαιωμάτων

Στα μέσα Γενάρη τοποθέτησε χρονικά τις νέες ανατροπές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που δρομολογεί η κυβέρνηση, αναζητώντας έως τότε συνενόχους αλλά και χρόνο για να καλλιεργήσει τα απαραίτητα άλλοθι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, δήλωσε χτες (ρ/σ «Real»): «Υπήρχε μία πρόθεση πραγματικά το Ασφαλιστικό να έρθει και να αποφασιστεί μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά στον βαθμό που και ο διάλογος, ο οποίος πρέπει να γίνει, προλαβαίνει να γίνει (...) Εδώ λοιπόν που είμαστε, και επειδή θα πρέπει να συζητηθεί με τους κοινωνικούς φορείς, θα πάρουμε τις απόψεις, οι οποίες μαζί με αυτές θα ληφθούν υπόψη ούτως ώστε να εκφραστεί τελικά η κυβερνητική θέση, η οποία θα πρέπει τελικά να νομοθετηθεί. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν προλαβαίνει να γίνει μέχρι τις 20 Δεκέμβρη, που ήταν ο αρχικός υπολογισμός. Επομένως, θα πάει αμέσως μετά τις γιορτές, περίπου εκεί στις 15 Ιανουαρίου. Και όχι γιατί θέλουμε να το ξεφορτωθούμε, αλλά επειδή είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ένα εθνικό ζήτημα».

Ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις - επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβάλει - ωστόσο λίγο μετά αυτοδιαψεύστηκε. Οπως είπε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση να προκύψει από τις πρόωρες συντάξεις και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένων ωστόσο των αντιρρήσεων τόσο της τρόικας όσο και του ντόπιου κεφαλαίου, που για την κυβέρνηση αποτελούν ένα πρώτης τάξεως άλλοθι, η Ολγα Γεροβασίλη παρέπεμψε στη «διαδικασία διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας πως αν δεν πετύχει «θα το συζητήσουμε». Αφησε έτσι ορθάνοιχτο το παράθυρο επιβολής και νέων μειώσεων στις κύριες συντάξεις.

Στην προσπάθεια να εκβιαστεί η λαϊκή ανοχή στις νέες ανατροπές πρόσθεσε πως «αν δεν συμβεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, δεν θα πάρουν ποτέ» σύνταξη οι νεότερες γενιές και ακόμα πως «ανεξαρτήτως συμφωνίας, ανεξαρτήτως μνημονίων, τα ελλείμματα θα ήταν τέτοια, ώστε θα ήμασταν υποχρεωμένοι και από μόνοι μας να βρούμε τρόπους να αναπληρώσουμε αυτό το κενό».

Η Ολγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος λέγοντας πως «είναι άλλο πράγμα η συνεργασία, άλλο πράγμα η συγκυβέρνηση, είναι άλλο πράγμα η οικουμενική και είναι άλλο πράγμα η στήριξη στη Βουλή από ευρύτερες δυνάμεις, είτε πολιτικές είτε στο επίπεδο βουλευτών, σε νομοσχέδια. Το τελευταίο, λοιπόν, είναι αυτό το οποίο λέω και αυτό το οποίο έλεγα στη δήλωσή μου, ότι δεν αποκλείεται να δούμε».

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ομολογούσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια «εθνική σύνταξη για όλους με ρήτρα ανάπτυξης και πάνω εκεί να κτίσουμε ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης τις εισφορές», ενώ αναφερόμενος στην απεργία την ερμήνευσε ως εξής: «Θεωρούμε πως κόμμα, κυβέρνηση και ΚΟ έχουν διαφορετικές λειτουργίες, επομένως το κόμμα μπορεί να καλεί σε κινητοποιήσεις τον κόσμο. Να μην ξεχνάμε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, επομένως βοηθάνε οι διεκδικήσεις, έστω και έμμεσα, στηρίζοντας την κυβέρνηση στη σκληρή διαπραγμάτευση που δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Mega», δεν απέκλεισε την αύξηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κανακεύοντας τη ...μισή ΝΔ και το ...μισό ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, «υπάρχουν στην ΝΔ εξαιρετικές μονάδες που δεν μπορεί να μην στηρίξουν μια συμφωνία την οποία ψήφισαν το καλοκαίρι», υποδεικνύοντας «καραμανλικούς και άλλους βουλευτές». «Αν η ΝΔ απαλλαγεί από το σύστημα Σαμαρά και όσους έφερε από το ΛΑ.Ο.Σ., μπορεί να βοηθήσει ολόκληρη», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που υπήρχε για σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης, «αν ο κ. Μεϊμαράκης είχε απαλλαγεί από τους Σαμαρά, Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη και τους Μπαλτάκους».

Ο Π. Καμμένος είπε, επίσης, ότι θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ «αν η κα Γεννηματά είχε απαλλαγεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ