Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

Ενταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ μετά την εγκατάσταση φράχτη
Ενταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ μετά την εγκατάσταση φράχτη
Εσωτερικό έγγραφο της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βγήκε χτες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι εξετάζονται απ' τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας αλλαγές στη λειτουργία της Σένγκεν, υπό τη σκιά των νέων δεδομένων που δημιουργούν οι προσφυγικές ροές.

Στο έγγραφο με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» και ημερομηνία 1 Δεκέμβρη 2015 που απευθύνεται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER) και στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το διήμερο 3-4 Δεκέμβρη, αναφέρονται ρητώς οι επιφυλάξεις αρκετών κρατών - μελών για τη λειτουργία της Σένγκεν. Πρόκειται για κράτη που έχουν επαναφέρει προσωρινά τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα καταρχήν για έξι μήνες, όπως προβλέπεται, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης των ελέγχων για δύο χρόνια, στην περίπτωση που εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και «στο βαθμό που οι έκτακτες περιστάσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια στο χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα ή μέσα σε μέρη αυτών».

Η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και καλεί την ίδια στιγμή τα κράτη - μέλη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, σε συνέντευξή του στη «Suddeutsche Zeitung» του Μονάχου και άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες, δήλωσε ότι «το προσφυγικό κύμα είναι πολύ μεγάλο για να μην το σταματήσουμε».

Αναφερόμενος στους ελέγχους που προβλέπονται για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιεί: «Μην υποτιμάτε το ζήτημα της ασφάλειας. Αν θέλετε να ελέγξετε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χρειάζεστε πάνω από ένα λεπτό (...) σύμφωνα με το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο, προβλέπονται 18 μήνες για τον απαραίτητο έλεγχο. Μπορεί και πρέπει κανείς να κρατάει τους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος».

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, σχετικά με το θέμα της Σένγκεν, ανέφερε ότι «δεν είχαμε σχετική συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον κατά την παρουσία μου (...) Είναι πολύ σημαντικό για την ενότητα της Ευρώπης και για το χώρο Σένγκεν και ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι μπορούν να διατηρηθούν. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα».

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε τα δημοσιεύματα που φέρουν την ΕΕ να εξετάζει την έξοδο της Ελλάδας απ' τη Σένγκεν. «Στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν» είπε η Ολγα Γεροβασίλη και έκανε λόγο για αναληθή δημοσιεύματα. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, τη λυκοσυμμαχία για την προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Την ίδια ώρα, η Νατάσα Μπερτό, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημέρωσε πως θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών σήμερα και επιβεβαίωσε ότι αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκέμβρη, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT).

Προειδοποιήσεις από ΝΔ και Ποτάμι

Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει κίνδυνος απομόνωσης της χώρας «εξαιτίας των επικίνδυνων χειρισμών της κυβέρνησης στο Προσφυγικό», καταλογίζοντάς της ακόμα ότι δημιούργησε προϋποθέσεις «εγκλωβισμού» χιλιάδων μεταναστών ή και προσφύγων στη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο Στ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε «ηχηρό καμπανάκι κινδύνου» την αποκάλυψη ότι υπάρχει έγγραφο της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κάνει λόγο για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και προέτρεψε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τη Frontex για τη φύλαξη των συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ