Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Προσαρμογές στη σύμβαση για το φυσικό αέριο ψάχνει η κυβέρνηση

Οι όροι προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, με τον Ρώσο ομόλογό του, Αλ. Νόβακ, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, με τη συμμετοχή στελεχών της «Gazprom» και της ρώσικης αναπτυξιακής τράπεζας «VEB Capital».

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη μείωση των συμβατικών ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Ρωσία για τα έτη 2015 - 2016 και τη μετακύλησή τους τη δεκαετία 2017 - 2026, ενώ παράλληλα ζήτησε το μηδενισμό ή έστω τη «δραστική απομείωση» του ποσού που οφείλει το ελληνικό δημόσιο στην «Gazprom», σε εφαρμογή της ρήτρας «Take or Pay» για το έτος 2014 (πρόκειται για τον όρο που εμπεριέχει το σχετικό συμβόλαιο προμήθειας, με τον οποίο οι συμφωνημένες ποσότητες φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρωθούν είτε παραδοθούν είτε όχι).

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται πως υπάρχει κατ' αρχήν θετική αντιμετώπιση του αιτήματος από τη ρωσική πλευρά, ωστόσο η τελική απόφαση θα παρθεί αργότερα, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται στην κοινή Επιτροπή η οποία συστάθηκε πρόσφατα, προκειμένου να εξετάσει συνολικότερα ζητήματα και «εκκρεμότητες».

Στη συνάντηση, συζητήθηκε ακόμη ο «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός» φυσικού αερίου (γνωστός ως «Turkish stream») και «αναγνωρίστηκε ότι το σχέδιο έχει στρατηγική αξία για τα δύο μέρη, ωστόσο επιβεβαιώθηκαν οι τρέχουσες δυσκολίες για την εξέλιξή του. Κοινή ήταν, ωστόσο, η πεποίθηση για την αναγκαιότητα διατήρησης της προοπτικής του». Σημειώνεται ότι χτες η Ρωσία ανακοίνωσε την αναστολή του σχεδίου για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, εξαιτίας της κρίσης που διέρχονται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του ρώσικου μαχητικού από την Τουρκία.

Στην δε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρώσικου υπουργείου Ενέργειας αναφέρεται ότι ο Αλ. Νόβακ επισήμανε την απρόσκοπτη προμήθεια της Ελλάδας με ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία από το 1996 έχει φτάσει συνολικά στα 38 δισ. κ.μ. και τόνισε πως η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής των ευρωπαϊκών αγορών. Τέλος, αναφέρεται πως ο Ελληνας υπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε την επιστολή που στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την οποία ζητείται η επανεξέταση της κατασκευής του «Nord Stream 2», δηλαδή του υπό κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου ετήσιας δυναμικότητας 60 δισ. κ.μ. που θα διασχίζει τη Βαλτική και θα καταλήγει στη Γερμανία.

Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», υπήρξε επιστολή 10 κρατών - μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προς την Επιτροπή, η οποία ανέφερε πως ο «Νord Stream 2» έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και αυξάνει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ