Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί ατομικής ευθύνης, ατομικής ενοχής, ατομικής λύσης...

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Καθημερινά και ενώ ο λαός συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία, το τρίπτυχο «ατομική ευθύνη» - «ατομική ενοχή» - «ατομική λύση» δίνει και παίρνει. Είναι εκεί που προτάσσεται το ατομικό αίσθημα για να σμπαραλιάζεται το συλλογικό, είναι εκεί που προτάσσεται - ορθότερα, μονοπωλεί - η ατομική ευθύνη, για να εξαφανίζεται απ' το κάδρο η κρατική.

Είναι εκεί που το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ γίνεται ενορχηστρωμένα σύνθημα, αφίσα, γιγαντοπανό, σποτάκι, αντικείμενο παροτρύνσεων και πολύωρων συζητήσεων από ειδησεογραφικές εκπομπές μέχρι και κουτσομπολίστικα πάνελ, σχεδόν σε αντιπαράθεση με το ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Και δεν λέμε φυσικά να πηγαίνουμε όλοι στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, υγιείς και άρρωστοι, ούτε φυσικά να κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις, ούτε να μην παίρνει ο καθένας μέτρα ατομικής προστασίας (τα τελευταία βέβαια αν τα βρει και αν έχει χρήματα να τα αγοράσει, αφού και η ατομική προστασία έχει μετατραπεί σε ατομική υπόθεση με ατομικό κόστος φυσικά).

Ολα αυτά είναι επιβεβλημένα, αδιαπραγμάτευτα. Γιατί όμως όλοι αυτοί που ενορχηστρωμένα «λανσάρουν» σε καθημερινή βάση το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, πολιτικά πρόσωπα δηλαδή, δημοσιογράφοι, τηλεπερσόνες, δεν βγάζουν άχνα για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, που είναι τραγικές και εγκληματικές;

Γιατί παρουσιάζουν ως αφύσικο να πάει κανείς στους κατεξοχήν χώρους για να εξεταστεί και να ιαθεί; Γιατί κάνουν τάχα ότι δεν ξέρουν πως δεν υπάρχει οικογενειακός γιατρός, γιατί δεν εξανίστανται με τα τεστ που είναι είδος πολυτελείας;

Σημειωτέον, στο Νοσοκομείο Λαμίας πρόσφατα ξεκίνησαν να γίνονται, και αυτά όχι αφειδώς. Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο ακόμη και στους υγειονομικούς ή δίνονται κάποια λιγοστά και μετά ζητούνται πίσω, όπως έγινε στο Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας και Μακρακώμης, που πρώτα δόθηκαν και μετά ζητήθηκαν πίσω, για να τα πάρει το Νοσοκομείο Λαμίας.

Υπάρχουν βέβαια και πιο «προχωρημένα» περιστατικά από αυτά, όπως το Κέντρο Υγείας Αταλάντης που ζήτησε από γνωστό οινοποιείο της περιοχής απόσταγμα για χρήση του ως αντισηπτικό (!), ή και περιπτώσεις φιλεύσπλαχνων επιχειρήσεων, που γίνονται δωρητές μέσων ατομικής προστασίας και λοιπού υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο Λαμίας, για να καλύψουν τα κενά, δεχόμενες φυσικά και τα εύσημα της διοίκησης.

Ούτε κουβέντα για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας

Γιατί δεν καταγγέλλουν ότι αρκετοί δεν μπορούν να μείνουν σπίτι ούτε όταν έχουν προσβληθεί απ' τον ιό, όπως οι γιατροί, που λόγω έλλειψης - άκουσον, άκουσον - τους γυρνούν πίσω στη δουλειά απ' τις 14 μέρες καραντίνα στις 7;

Γιατί αποσιωπάται εντέχνως ότι κάποιοι όχι απλώς δεν μπορούν να μείνουν σπίτι, αλλά η εργοδοσία δεν έχει πάρει σχεδόν κανένα μέτρο για να μη συνωστίζονται, όπως εργαζόμενοι σε πολλές βιομηχανίες; Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ΛΑΡΚΟ, ο ΛΑΝΤΖΗΣ στην περιοχή της Φθιώτιδας, όπου εκεί η έλλειψη μέτρων μπορεί να γίνει πραγματική υγειονομική βόμβα.

Γιατί οι διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, καθώς και τα παπαγαλάκια τους, δεν εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, όπου με αφορμή ή όχημα τον κορονοϊό, η εργοδοσία ξεσαλώνει με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, υποχρεωτικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, όπως στο «Βασιλόπουλο», που έβαλε τους εργαζόμενους να υπογράψουν χαρτί με το οποίο αν χρειαστεί θα πάνε να εργαστούν σε κατάστημα άλλης πόλης, ή στην «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης» (ΕΖΑ) που εντατικοποιεί τη δουλειά όσων δεν έβγαλε σε αναστολή σύμβασης. Ρητορικά τα ερωτήματα...

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ λοιπόν, για να μη βλέπουμε ότι το Νοσοκομείο Λαμίας - και για να μην το «επιβαρύνουμε» βέβαια - συνεχίζει να λειτουργεί με 25% κενές θέσεις, μάλιστα με βάση οργανόγραμμα για «κανονικές» συνθήκες και όχι πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, από τις 148 οργανικές θέσεις για γιατρούς, καλυμμένες είναι μόνο οι 116 και αυτές μαζί με 24 επικουρικούς, από τους 235 νοσηλευτές λείπουν 13, από τους 125 βοηθούς νοσηλευτών λείπουν 45, από 80 άτομα βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό λείπουν 32. Την ίδια στιγμή υπάρχουν μόνο 17 κλίνες ΜΕΘ για ένα νοσοκομείο αναφοράς που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Στερεάς - Εύβοιας.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ γιατί αν πάμε στα Κέντρα Υγείας του νομού θα βρούμε 2-3 γενικούς γιατρούς και οι μισοί συνήθως αποσπασμένοι, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως μικροβιολόγων, ακτινολόγων στα ΚΥ Μακρακώμης, Δομοκού, ακτινολόγου στο ΚΥ Στυλίδας, μικροβιολόγου στο ΚΥ Αμφίκλειας, ενώ σε κάποια υπάρχει και εξοπλισμός που μένει αναξιοποίητος. Βέβαια και εδώ το πηγάδι της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Φθιώτιδα δεν έχει πάτο, γιατί υπάρχει ακόμα και κλειστό ΚΥ, αυτό στο δήμο Μώλου.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ γιατί εκτός απ' τον κορονοϊό ο λαός συνεχίζει να μαστίζεται και από άλλες ασθένειες, επαγγελματικές και μη, δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν τα βάσανα και οι περιπέτειες της υγείας του στον κορονοϊό.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ αφού και πριν την πανδημία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εκεί μας έλεγαν να μείνουμε, αφού η Υγεία είναι εμπόρευμα στη λογική του κόστους - οφέλους και η πρόληψη, η θεραπεία και η αποκατάσταση ανέκδοτο.

Μένουμε δυνατοί, όχι απομονωμένοι και ηττοπαθείς

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, αλλά αυτό δεν τους είναι αρκετό. Υπονοείται και το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ, ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ, ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ, ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΣ. Ετσι μας θέλει το σύστημα, για να μην τους χαλάμε τα σχέδια, για να πληρώνει ο λαός το μάρμαρο με κορονοϊό ή χωρίς, με κρίση ή χωρίς, με μνημόνια ή χωρίς, με ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή ιμπεριαλιστική ειρήνη.

Ετσι μας θέλουν, για να μην μπορούμε να δούμε την τεράστια, ανεξάντλητη, συντριπτική δύναμη που έχει ο λαός αν αποφασίσει να οργανωθεί και να διεκδικήσει. Ετσι μας θέλουν για να υιοθετείται και να κυριαρχεί το «άνθρωπος ανθρώπω λύκος», να βλέπουμε τον γείτονα, τον συνάδελφο ως εχθρό, απειλή, ένοχο, για να κρύβεται επιμελώς ότι αυτό το σύστημα έχει φάει τα ψωμιά του, ότι δεν στερεύουν ποτέ οι πίκρες του για τους λαούς.

Οτι η ίδια η ύπαρξή του είναι η ρίζα των βασάνων τους, ότι η εργατική τάξη αυτόν τον ιστορικό ρόλο έχει, να γίνει γκρεμιστής και χτίστης μαζί, όπως έλεγε και ο Παλαμάς, ο πλαστουργός της νιας ζωής, όπως έλεγε και ο Βάρναλης.

Οτι αν έχει μια «ευθύνη» σήμερα η εργατική τάξη, είναι να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας όλους αυτούς που της πίνουν το αίμα και της κουνάνε και το δάχτυλο, δηλαδή τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους κλινικάρχες, τους μεγαλεμπόρους, τους μεγαλοκαναλάρχες. Αλλωστε, εκεί είναι η θέση τους, αφού παρασιτικός είναι ο ρόλος τους.

Δυστυχώς για όλους αυτούς βέβαια υπάρχει και το ΚΚΕ, που διαφωτίζει, αποκαλύπτει, κινητοποιεί δυνάμεις, οργανώνει τους αγώνες του λαού και μέσα σε συνθήκες κορονοϊού, παίρνοντας βέβαια τα απαιτούμενα μέτρα και προσαρμόζοντας τη δράση του. Και για του λόγου το αληθές, απόδειξη είναι και η προσπάθεια να αποσιωπηθεί η δραστηριότητα από πολλά ΜΜΕ που ξέρουμε ποιοι τα ελέγχουν.

Στον αντίποδα όλων αυτών που ακούμε, το ΚΚΕ λέει: ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ, φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, προστατευόμαστε, παίρνουμε όσα περισσότερα μέτρα μπορούμε, διεκδικούμε για τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τον γείτονα, τον συνάδελφο, για όλο το λαό μέτρα προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων μας, συνολικά της ζωής μας.

Λογαριαζόμαστε σήμερα, γιατί αν λογαριαστούμε αύριο θα πληρωθεί πολύ πιο ακριβά ο λογαριασμός από το λαό. Ενώνουμε τις φωνές μας. Φτιάχνουμε τα δικά μας συνθήματα! Ενώνουμε τις γροθιές μας, ακόμα κι αν αυτές δεν μπορούν να αγγίξουν πάντα η μια την άλλη... ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ


Ανδριάνα ΜΠΑΦΟΥΤΣΟΥ
Μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας και Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ

Τα τελευταία στοιχεία για τον κορονοϊό στη χώρα

Αλλα 25 κρούσματα κορονοϊού προστέθηκαν χτες, ανεβάζοντας το σύνολο στα 2.170. Οι διασωληνωμένοι είναι 76 και 27 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 101.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας, σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση της διασποράς στην κοινότητα και επανέλαβε ενόψει του Πάσχα ότι «τυχόν συναθροίσεις, π.χ. οικογενειακά τραπέζια, μπορεί να διασπείρουν τον ιό. Ωστόσο δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για άρση των μέτρων. Δεν περιμένεις να δεις 0 κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα, αλλά παίρνεις υπόψη τον κύριο αριθμητικό δείκτη, που είναι η μείωση της μεταδοτικότητας στον πληθυσμό. Δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος Υγείας, τρίτη ο καλύτερος έλεγχος των εστιών αναζωπύρωσης και τέλος η ανοσία».

Απαντώντας στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση για τα 140 άτομα που παραμένουν στο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι η καραντίνα τελειώνει τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Παρασκευής. Διαβεβαίωσε ότι όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ότι ελέγχονται καθημερινά από τους γιατρούς του ΕΟΔΥ.

Το Μεγάλο Σάββατο θα αποδεσμευτούν οι Ελληνες και θα γυρίσουν στα σπίτια τους, ενώ για τους ξένους υπηκόους γίνεται ήδη συνεννόηση με τις πρεσβείες τους προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού, μαζί με αυτούς που βρίσκονται στο ξενοδοχείο και των οποίων η καραντίνα τελειώνει τη Μεγάλη Παρασκευή. Εξαιρούνται 4 άνθρωποι, που θα παραμείνουν αναγκαστικά στο ξενοδοχείο, καθώς στην πορεία έχουν νοσήσει.

Υπενθυμίζεται ότι το «Ελ. Βενιζέλος» παρέμενε στη ράδα του Πειραιά από τις 21 Μάρτη και έδεσε σε ειδική θέση στο λιμάνι στις 2 Απρίλη. Είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ισπανία, όπου λόγω του κορονοϊού τού απαγορεύτηκε ο κατάπλους, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους 383 επιβαίνοντες βρίσκονται 33 Ελληνες ναυτεργάτες, που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου. Οι υπόλοιποι είναι επίσης ναυτεργάτες, διαφόρων εθνικοτήτων. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στις 29 Μάρτη και συνολικά τα κρούσματα έφτασαν τα 119, συν 4 που διαπιστώθηκε ότι εκδήλωσαν τη νόσο στην πορεία.

Παρεμβάσεις προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για πλήρωμα και επιβάτες έκαναν από την πρώτη στιγμή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη.

ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Παρεμβάσεις για επείγουσα στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων

Χτες στην Περιφέρεια στη Λάρισα, σήμερα σε Καρδίτσα και Λαμία

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών στη Λάρισα
Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών στη Λάρισα
Αμεσα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων για όσο διαρκεί η πανδημία, απαίτησε με παράσταση διαμαρτυρίας χτες το πρωί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιπροσωπεία των ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και παραγωγών λαϊκών αγορών.

Στη συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη, επισήμαναν πως παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και ανακοινώσεις των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μεταξύ άλλων και με επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχουν πάρει καμιά απάντηση και δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο από την κυβέρνηση που να τους στηρίζει.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις που προβάλλουν οι Ομοσπονδίες, επείγοντα χαρακτήρα έχουν τα αιτήματα να λειτουργήσουν άμεσα οι λαϊκές αγορές με τη συμμετοχή μόνο αγροτοπαραγωγών για να διαθέτουν τα προϊόντα τους, η ένταξη αυτών των παραγωγών στο βοήθημα των 800 ευρώ και η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων από την απώλεια στην τιμή κρέατος μπροστά και στο Πάσχα λόγω των μέτρων της καραντίνας.

Οπως σημείωσε η αντιπροσωπεία των αγροτοκτηνοτρόφων, σε δήμους όπως η Καρδίτσα οι λαϊκές αγορές είναι κλειστές εδώ και ένα μήνα και το λουκέτο συνεχίζεται, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης λόγω των κρουσμάτων στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα, με αποτέλεσμα οι μικροί παραγωγοί να γίνονται έρμαιο στα χέρια εμπόρων που ζητάνε να αγοράσουν κοψοχρονιά τα προϊόντα τους ή να βλέπουν να σαπίζει η παραγωγή στο χωράφι, αφού είναι ευαίσθητα προϊόντα και δεν καταναλώνονται.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τους κτηνοτρόφους που βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους, καθώς ένα μέρος της παραγωγής μένει αδιάθετο, ενώ τη μικρή ποσότητα που φτάνει στην αγορά την αγοράζουν οι μεγαλέμποροι με εξευτελιστικές τιμές. Ανάλογη είναι η κατάσταση με τους αγρότες που έχουν πληγεί από τα μέτρα, όπως οι παραγωγοί κρασιού και τσίπουρου, που το διέθεταν στην αγορά και τώρα αυτό είναι αδύνατο. Στο τέλος της συνάντησης, ο περιφερειάρχης δήλωσε πως πιθανά να ανοίξουν οι λαϊκές αγορές τις επόμενες μέρες.

Σε άλλες πόλεις

Παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει σήμερα και στην Καρδίτσα, όπου αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ μαζί με παραγωγούς λαϊκών αγορών θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη και στη συνέχεια με τον δήμαρχο Καρδίτσας

Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διοργανώνει σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, για να αναδείξει ζητήματα όπως οι πλημμύρες σε καλλιέργειες από την τελευταία κακοκαιρία, η χαμηλή τιμή στα αμνοερίφια, ο κίνδυνος να χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι βαμβακοπαραγωγοί λόγω τηλεπισκόπησης, η έλλειψη μέτρων οικονομικής στήριξης από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού, καθώς και οι τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στην Κομισιόν για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους

Ερώτηση για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των βιοπαλαιστών γεωργών και κτηνοτρόφων από την πανδημία του κορονοϊού κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ερώτηση, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, αναφέρονται τα εξής:

«Μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, υφίστανται τις συνέπειες από τις τεράστιες ελλείψεις του συστήματος Υγείας από την πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας που ακολούθησαν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Την ίδια ώρα, στις πλάτες των γεωργών και των κτηνοτρόφων φορτώνονται νέα βάρη από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, που έρχονται να προστεθούν στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ (ΚΑΠ, αυξημένη φορολογία κ.λπ.).

Οι μεγαλέμποροι αξιοποιώντας ως "ευκαιρία" το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν κυρίως οι παραγωγοί ευπαθών προϊόντων και οι αιγοπροβατοτρόφοι με τη μη απορρόφηση της παραγωγής τους (π.χ. κρέας αμνοεριφίων, αιγοπρόβειο γάλα, νωπά λαχανικά) εκβιάζουν για να την αγοράσουν κοψοχρονιά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται με δυο μέτρα και δυο σταθμά:

Ενώ έχει εντάξει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κ.λπ.) χονδρεμπόρους και διάφορους βιομήχανους - μεταποιητές αγροτικών προϊόντων για να διασωθούν τα κέρδη τους, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών.

Παράλληλα, κάνει τις πλάτες στους ομίλους των σούπερ μάρκετ που μπορούν με τις νταλίκες τους να φορτώνουν χωρίς κανέναν περιορισμό οπωροκηπευτικά προϊόντα από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, ενώ οι παραγωγοί λαϊκών αγορών εξακολουθούν με διάφορους τρόπους να εμποδίζονται στη διοχέτευση της παραγωγής τους στα αστικά κέντρα λόγω των περιορισμών που ισχύουν στις μετακινήσεις.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα επείγοντα αιτήματα που αφορούν στην:

  • Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών των βιοπαλαιστών αγροτών των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία και των παραγωγών λαϊκών αγορών.
  • Διοχέτευση στη λαϊκή κατανάλωση, με ευθύνη του κράτους, των ευπαθών προϊόντων και των αμνοεριφίων σε τιμές προσιτές, που παράλληλα θα εγγυώνται ένα εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό, χωρίς την αισχροκέρδεια μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.
  • Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, μη διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος, άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
ΟΕΝΓΕ
Διεύρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου και επέκταση της ειδικής άδειας

Τη διεύρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου και την επέκταση του δικαιώματος ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για όσους πάσχουν από τα συγκεκριμένα νοσήματα απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καθορίζει τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εξαιρεθούν από την εργασία τους, δεν συμπεριλαμβάνονται σοβαρότατες παθήσεις. Είναι εγκληματικό να υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται παρόλο που πάσχουν από:

  • Αυτοάνοσα νοσήματα για τα οποία λαμβάνουν κυτταροστατικά ή βιολογικούς παράγοντες.
  • Εκφυλιστικά νοσήματα του ΚΝΣ (π.χ. πολλαπλή σκλήρυνση).
  • Αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. ομόζυγος β - μεσογειακή αναιμία).

Επιτροπές λοιμώξεων πολλών νοσοκομείων έχουν εισηγηθεί σε διοικήσεις και στο υπουργείο Υγείας να ενταχθούν στις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου όσοι πάσχουν από τα συγκεκριμένα νοσήματα. Ωστόσο, εδώ και δυο βδομάδες δεν έχει δοθεί καμία απάντηση! Επιπλέον δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των οικείων τους».

Η Ομοσπονδία απαιτεί:

1. Να διευρυνθούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να επεκταθεί το δικαίωμα ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για όσους πάσχουν από τα συγκεκριμένα νοσήματα.

2. Να ξεκαθαριστούν οι ασάφειες που προκύπτουν από τους γενικούς όρους «βαριά πνευμονοπάθεια» και «βαριά καρδιοπάθεια» που αναφέρονται στην ΚΥΑ (ΦΕΚ/928/Β/18-03-2020).

3. Να δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας όσοι διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη με Covid-19, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των οικείων τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά καταγγελίες υγειονομικών «ότι όχι μόνο δεν τους εγκρίνεται η άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς μάλιστα να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση, αλλά και ότι εκβιάζονται και απειλούνται όταν διεκδικούν το νόμιμο αναφαίρετο δικαίωμά τους», η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών να λάβουν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εφαρμόζονται οι διατάξεις και να χορηγούνται σε όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις οι άδειες ειδικού σκοπού.

Ανθρακας οι «παροχές» στις ΠΝΠ

Στο μεταξύ, στη λογική του ελάχιστου και στο κουκούλωμα με μπαλώματα των ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας κινείται μία ακόμα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει περίπου ως γενναιόδωρη «παροχή» τη δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων έως τα τέλη Μάη.

Ομως ακόμα και για να υλοποιηθεί το παραπάνω ημίμετρο, οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να απευθυνθούν στις ελάχιστες και αποψιλωμένες από προσωπικό δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κι έρχεται η κυβέρνηση στην ίδια ΠΝΠ να δώσει τη χαριστική βολή, καθώς το άρθρο 15 προβλέπει τη μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών των ΤΟΜΥ - μέχρι και στις 30 Σεπτέμβρη - σε Κέντρα Υγείας ή άλλους υγειονομικούς φορείς.

Να θυμίσουμε ότι ήδη προσωπικό των ΚΥ και των ΠΙ έχει μετακινηθεί στα νοσοκομεία. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, αρνείται να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανακατεύει την τράπουλα των ελλείψεων, μισοκλείνει μια τρύπα ανοίγοντας άλλες δύο, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της.

Οσο για την προσωρινή παράταση προνοιακών παροχών που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, υπό προϋποθέσεις και όχι πέραν της 30ής Ιούνη, μιλάμε έτσι κι αλλιώς για προνοιακές παροχές πείνας, ενώ αναβάλλονται και οι συνεδριάσεις των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης μέχρι τις 31/5.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η υποχρεωτική επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκαν σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν κριθεί ως δικαιούχοι με προηγούμενες αποφάσεις και «μετά από την επανεξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ και σύμφωνα με τις σχετικώς εκδιδόμενες αποφάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται ως δικαιούχοι των κατά περίπτωση αναπηρικών παροχών». Κι όλα αυτά ενώ είναι γνωστοί οι κόφτες και τα «επιστημονικά» κριτήρια με τα οποία αποφασίζουν οι επιτροπές των ΚΕΠΑ.

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αδιανόητες καθυστερήσεις στη διαχείριση δειγμάτων για κορονοϊό

Η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου - Νοσοκομείου Λέρου - ΚΥ Πάτμου - ΠΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου (EΙΘΕΛ) απαιτεί τη, με κρατική παρέμβαση, οργάνωση της αποστολής - παραλαβής του βιολογικού υλικού - δειγμάτων για την ανίχνευση κορονοϊού, εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζουν τα επιστημονικά κριτήρια.

Οπως καταγγέλλει σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, στις μονάδες Υγείας των παραπάνω νησιών η παράδοση των δειγμάτων που λαμβάνονται προς εξέταση με τη μέθοδο PCR, για τη διάγνωση - ανίχνευση προσβολής από τον κορονοϊό SARS-COV-2, καθυστερεί έως και 5 μέρες.

«Το υλικό αυτό πραγματικά υφίσταται πολυήμερη καταπόνηση έως ότου παραδοθεί στα εργαστήρια αναφοράς των Αθηνών. Πρόσφατο παράδειγμα η παράδοση δειγμάτων από το Κέντρο Υγείας Πάτμου στο εργαστήριο μετά την πάροδο 5 ημερών. Τίθεται επομένως το εύλογο ερώτημα της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων», σημειώνει η ΕΙΘΕΛ, αναδεικνύοντας τα εξής εύλογα ερωτήματα:

«Είναι φυσιολογικό να επαφίεται στην ανευθυνότητα ή και στην ευθύνη της κάθε ιδιωτικής εταιρείας κούριερ η μεταφορά ευαίσθητου βιολογικού υλικού; Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία η έκδοση αποτελεσμάτων με χαμηλότερη ευαισθησία από τα καθορισμένα επιστημονικά όρια, εξαιτίας ακριβώς της πολυήμερης ταλαιπωρίας του υλικού; Αραγε, με τι ασφάλεια θα ιχνηλατηθούν πιθανά κρούσματα; Με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Η Ενωση απαιτεί, μεταξύ άλλων, τον ορισμό νοσοκομείων αναφοράς, με όλο τον απαραίτητο υλικό - τεχνολογικό εξοπλισμό, για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 στα νησιά (δεν υπάρχουν στο Αιγαίο), όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για την εργαστηριακή διάγνωση της νόσου.

Την επιστολή της Ενωσης κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και για άλλα νησιά, όπως η Ικαρία.

Κάθε αντεργατικό μέτρο «ανθίζει» στους χώρους δουλειάς

Με στάση εργασίας, χτες, 6 με 7 το απόγευμα, αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης στην απόφαση της ΟΛΘ ΑΕ να προχωρήσει σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας για περίπου 50 εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους από ευπαθείς ομάδες που μέχρι τώρα βρίσκονταν σε ειδική άδεια.

Με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Υπαλλήλων και τα Σωματεία στον ΟΛΘ ΑΕ καταγγέλλουν ότι «η ΟΛΘ ΑΕ, επιχείρηση υψηλής κερδοφορίας, στη δύσκολη συγκυρία την οποία διέρχεται η χώρα λόγω Covid-19, έχει συγκρατήσει τη διακίνηση φορτίου αλλά και την κερδοφορία της», όμως «θεώρησε ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να πάρει δημόσιο χρήμα, ως πληττόμενη εταιρεία. Μόνο που δεν είναι!». Ζητούν από τη διοίκηση να ανακαλέσει την απόφασή της και από την κυβέρνηση να εξαιρεθεί η ΟΛΘ ΑΕ από τις πληττόμενες εταιρείες.

Στο μεταξύ, την «πρωτοφανή αντεργατική αγριότητα» με την οποία η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA επιτίθεται στους εργαζόμενους, ανοίγοντας την όρεξη και των άλλων καναλαρχών, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, χτες «ανακάλυψαν ξαφνικά ότι δεν τους βγαίνουν οι βάρδιες για να καλύψουν το υπερφορτωμένο με "ενημερωτικές" εκπομπές πρόγραμμα του σταθμού. Κι έτσι υποχρεώνουν, με εκβιασμούς και απειλές για άμεση απόλυση χωρίς αποζημίωση, τεχνικούς να καλύψουν ρεπορτάζ ως μονομελή συνεργεία με ταυτόχρονη λήψη εικόνας και ήχου. Η εντατικοποίηση της δουλειάς παίρνει τεράστιες διαστάσεις, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους».

Καταγγέλλει επίσης ότι σε κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς «για τις ανάγκες του αυξημένου προγράμματος συγχρωτίζονται πάνω από δέκα εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι και τεχνικοί) στα 30 τετραγωνικά των control ή 3 και 4 στα κλουβιά των μοντάζ, με τα ελάχιστα μέσα προστασίας».

Τέλος, σε αναδίπλωση, μετά τις αντιδράσεις της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και των εργαζομένων, υποχρεώθηκε η εταιρεία «Deloitte», η οποία προσπάθησε να επιβάλει σε εργαζόμενους να πάρουν 10ήμερη άδεια.

Η εργοδοσία ισχυρίζεται τώρα ότι το σχετικό e-mail «παρότρυνσης» που είχε στείλει στο προσωπικό, «παρανοήθηκε». «Βέβαια», σχολιάζει η ΕΛΕΠΑ, «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της εταιρείας αντιλήφθηκε αυτήν την "παρότρυνση" ως "εντολή", κάτι στο οποίο συνέβαλε και η στάση πολλών μάνατζερ, που από την πρώτη στιγμή άρχισαν να ζητούν από το προσωπικό της εταιρείας να δηλώσει ποιες 10 μέρες θα απουσιάσει».

ΟΛΠ - COSCO
«Λειτουργική ενοποίηση» με γενίκευση της αντεργατικής επίθεσης

Καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών»

Από πρόσφατη ενημέρωση των λιμενεργατών από γιατρό για την πανδημία

RIZOSPASTIS

Από πρόσφατη ενημέρωση των λιμενεργατών από γιατρό για την πανδημία
Την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας και σε βάρος των λεγόμενων «μόνιμων» εργαζομένων του ΟΛΠ προωθεί αυτήν την περίοδο η εργοδοσία στο ΣΕΜΠΟ, αξιοποιώντας τις έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού και βέβαια το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαμορφώνουν για την εργοδοσία όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, σπάζοντας το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ κερδοφορίας.

Ηδη από την 1η Απρίλη ο όμιλος ανακοίνωσε επίσημα τη «λειτουργική ενοποίηση» της προβλήτας Ι με τις ΙΙ και ΙΙΙ. Υπενθυμίζεται ότι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ από το 2009 που ξεκίνησε σταδιακά η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με τη μέθοδο των παραχωρήσεων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανήκουν στη θυγατρική της COSCO με την επωνυμία ΣΕΠ ΑΕ.

Το καλοκαίρι του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνοντας την πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, παρέδωσε στην COSCO και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ, στον οποίο ανήκε η προβλήτα Ι, για να έρθει σήμερα η «λειτουργική ενοποίηση».

Πολύτιμος αρωγός έχει αναδειχθεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός και συγκεκριμένα οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου. Από κοινού η εργοδοσία και αυτοί οι «συνδικαλιστές» προετοίμασαν το έδαφος για τις ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα των «μόνιμων», συνυπογράφοντας τον Κανονισμό Προσωπικού και τη διετή ΣΣΕ, που περιέχουν δραστικές περικοπές στους μισθούς, σμπαράλιασμα του σταθερού ωραρίου κ.ο.κ.

Τώρα, όπως αποκαλύπτει η αγωνιστική παράταξη της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών» με ανακοίνωσή της όπου καταγγέλλει τη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας στο λιμάνι, αυτές οι παρατάξεις συνεχίζουν το έργο τους, με εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για νέα ΣΣΕ, η οποία θα περιλαμβάνει παραπέρα ανατροπές.

Οσο για την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜΥΛΕ για να εκφράσει τις «ανησυχίες» της, μόνο ως εμπαιγμός προς τους εργαζόμενους μπορεί να εκληφθεί. Αλλωστε ακόμα και ο ΟΛΠ (δηλαδή η COSCO), σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επιβεβαιώνει ότι η ΟΜΥΛΕ και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου μια χαρά γνώριζαν για την εξέλιξη της «λειτουργικής ενοποίησης» και φρόντισαν να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος.

«Οι διοικήσεις των σωματείων μας το μόνο που κάνουν είναι να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας, σε αγαστή συνεργασία με την COSCO να αφαιρούν κατακτήσεις και δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα αρνούνται τις προτάσεις της "Δημοκρατικής Ενότητας" να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να μπουν στη μάχη οι εργαζόμενοι για τις διαπραγματεύσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της παράταξης.

Η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» καλεί «κάθε τίμιο εργατοϋπάλληλο να γυρίσει τη πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στα ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και των Σωματείων» και να παλέψει για ενιαία ικανοποιητική ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι σε όλες τις προβλήτες, καμία διάκριση σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, όλες οι ΣΣΕ να μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, καμία απόλυση, κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.ά.

Στην πλάτη των ανέργων...

Με αλλεπάλληλες δηλώσεις και δελτία Τύπου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας επιχειρούν να εμφανίσουν την εικόνα ότι προσφέρουν «σημαντική στήριξη» στους ανέργους. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι «απλώνουν το δίχτυ προστασίας» για να πιάσει και τους μακροχρόνια ανέργους.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι έναν ολόκληρο μήνα μετά τη λήψη των πρώτων μέτρων, ακόμα και με την τελευταία εξαγγελία για επιδότηση 155.000 μακροχρόνια ανέργων μόλις για ένα μήνα (με 400 ευρώ), η κυβέρνηση λέει ότι συνολικά οι άνεργοι που θα λάβουν κάποιου είδους βοήθημα είναι περίπου 500.000. Ωστόσο, ακόμα και έτσι, εκτός οποιασδήποτε στήριξης παραμένουν 600.000 άνεργοι, καθώς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι περίπου 1,1 εκατ. άτομα, με στοιχεία μάλιστα προ κορονοϊού!

Ακόμα όμως και αυτοί οι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν να δουν μεροκάματο πάνω από ένα χρόνο και θα πάρουν μόλις 400 ευρώ για μόνο ένα μήνα, ακόμα και οι άνεργοι που - σε ένα μαρτύριο της σταγόνας - τους ανακοινώθηκε παράταση επιδότησης ανεργίας για μόλις δύο μήνες, ενώ δεν έχουν καμία προοπτική να βρουν δουλειά στο άμεσο μέλλον, πώς θα τα βγάλουν πέρα;

Ας αφήσουν λοιπόν στην κυβέρνηση τα επικοινωνιακά κόλπα και τις εξαγγελίες με δόσεις και ας αποφασίσουν εδώ και τώρα την κάλυψη πραγματικά όλων των ανέργων με κανονικό επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διεκδικήσεις απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ Σίνδου και τις διεκδικήσεις που πρέπει να γίνουν υπόθεση της πάλης των εργαζομένων, αναδεικνύουν μέσα από κοινή ανακοίνωσή τους κλαδικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Γραφικών Τεχνών και Χάρτου, Βιομηχανικού Επισιτισμού, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και η Επιτροπή Εργαζομένων στην Ανακύκλωση αναδεικνύουν πως «η πρόσφατη απώλεια του 52χρονου συναδέλφου μας χειριστή σε εργοστάσιο Χημικών στη ΒΙΠΕ Σίνδου από τον ιό έδειξε ότι ο κίνδυνος βρίσκεται ήδη μέσα στα εργοστάσια».

Καταγράφοντας το τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στη ΒΙΠΕ αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Στα εργοστάσια των τροφίμων υπάρχουν εντατικοποίηση, συγχρωτισμός, ακόμα και απόκρυψη κρουσμάτων.

Στο Μέταλλο οι μεγάλες μονάδες και πολλά συνεργεία έχουν κλείσει, εργολαβικοί εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Στη χημική βιομηχανία απόδειξη των ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς ήταν ο θάνατος του συναδέλφου από τον κορονοιό.

Στον κλάδο Τύπου - Χάρτου δεκάδες συνάδελφοι είναι σε αναστολή αντιμετωπίζοντας δυσκολίες πληρωμής ενοικίων και άλλων αναγκών. Το μέτρο της αναστολής πολλές φορές χρησιμοποιείται για να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις στους εργοδότες.

Στην ανακύκλωση υπάρχει αύξηση της εντατικοποίησης και μπορούμε να φανταστούμε τι επικρατεί στους χώρους. Τα μέτρα υγιεινής ήταν ελλιπή πριν από την εμφάνιση του ιού, πόσο μάλιστα τώρα».

Καταγγέλλουν την ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων που χρόνια τώρα στρώνουν το χαλί στους βιομήχανους με ένα και μοναδικό σκοπό: Το επιχειρηματικό κέρδος, το οποίο βγαίνει από τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Στις διεκδικήσεις των κλαδικών σωματείων περιλαμβάνονται η μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας, η τακτική απολύμανση στους χώρους δουλειάς και συγκέντρωσης εργαζομένων, όπως και στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν, η αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια, η παροχή με ευθύνη της εργοδοσίας Μέσων Ατομικής Προστασίας. Επίσης, άμεση διακοπή λειτουργίας εργοστασίου σε ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων με διασφάλιση μισθών, μεροκάματου, ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ, με πλήρη εξοπλισμό, ώστε να γίνονται σ' αυτό έλεγχοι προληπτικοί αλλά και συμπτωματικών ασθενών. Προειδοποιούν επίσης να μη γίνει καμιά σκέψη για δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας και απαιτούν την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ, να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς. Απαιτούν, τέλος, την επαναλειτουργία των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, όπου υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία, και δημιουργία νέων με συλλογή υπογραφών λόγω της μη δυνατότητας διενέργειας Γενικής Συνέλευσης σε τέτοιες συνθήκες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Απεργιακή απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - εκκαθαριστή

Σήμερα η Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα

Από προηγούμενη συνέλευση
Από προηγούμενη συνέλευση
Αγωνιστικά και με προκήρυξη 48ωρης απεργίας για την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Απρίλη απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στα σχέδια της κυβέρνησης και του εκκαθαριστή, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε σε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης στη Λάρυμνα. Για σήμερα Τετάρτη στη 1 μ.μ. έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου.

Χτες μάλιστα υπήρξε μια σειρά επαφών ανάμεσα στις διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις και η 48ωρη απεργία της ερχόμενης βδομάδας να μετατραπεί σε απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, κάτι που σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε θετικά και απομένει να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις τις επόμενες μέρες.

Η προκήρυξη της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης για την ερχόμενη βδομάδα αποτελεί μια πρώτη απάντηση στο σχέδιο περικοπών που παρουσίασε ο ειδικός εκκαθαριστής στην αντιπροσωπεία των ΔΣ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, ενώ στο πλαίσιο της σημερινής Γενική Συνέλευσης των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας θα γίνει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο των περικοπών και θα συζητηθεί ο σχεδιασμός για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε συντονισμό με τα υπόλοιπα Σωματεία.

Η παρουσίαση του σχεδίου περικοπών μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κατάργηση Δώρων και επιδομάτων, μείωση του βασικού μισθού, παραπομπή των αποζημιώσεων των συνταξιούχων στη λίστα πιστωτών και το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω μέτρων, όπως η εκ περιτροπής εργασία, στο πλαίσιο μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας, τα οποία έχουν προκαλέσει την οργή των εργαζομένων, που ετοιμάζονται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Δεν θα δεχτούμε καμία περικοπή», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό προκειμένου να προχωρήσει τα σχέδιά της για τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, πετσοκόβοντας τις αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ώρα που ενισχύει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Χωρίς καμία προστασία χιλιάδες άνεργοι μεταλλεργάτες

Στο 90% έχει φτάσει η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με την πλειοψηφία των ανέργων να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη για τις οικογένειές τους, αφού μένουν εκτός ακόμα και από το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση για τους μακροχρόνια άνεργους του κλάδου, που εξαιρούνται από κάθε είδους προστασία και κάλυψη.

Την εικόνα που επικρατεί στους εργαζόμενους της Ζώνης φέρνουν στην επιφάνεια με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης, τονίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων για τον κορονοϊό, «αφού για μία ακόμα φορά χρηματοδοτούνται με μεγάλα οικονομικά πακέτα οι επιχειρήσεις και η μεγαλοεργοδοσία, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και μπροστά σε έναν νέο κύκλο χτυπήματος δικαιωμάτων και χειροτέρευσης συνολικά των όρων ζωής και δουλειάς τους».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν τα πακέτα ενίσχυσης με προνόμια και εκατομμύρια ευρώ που προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας ενώ «από την άλλη δεν κάνει καμία απολύτως παρέμβαση ώστε να υποχρεώσει τα πλοία των ίδιων γραμμών που επιδοτεί με χρήματα του ελληνικού λαού, να κάνουν τις επισκευές τους στη χώρα και όχι να πηγαίνουν στην Τουρκία» όπως το επιβατηγό «Cruise Europa» των Μινωικών Γραμμών, «οδηγώντας και με αυτόν τον τρόπο τους υποαπασχολούμενους της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας στην ανεργία και την εξαθλίωση».

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, είναι χιλιάδες οι μεταλλεργάτες που αποκλείονται ακόμα και από αυτά τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, επειδή οι εργαζόμενοι αυτοί είτε απασχολούνται έκτακτα, είτε έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα, ενώ με τα μέτρα απαγόρευσης δεν έχουν δυνατότητα να βρουν και κανένα μεροκάματο αν υπάρχει.

Τα σωματεία καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τους εργαζόμενους αυτούς, αλλά και για την προστασία της ζωής των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς όπου η μεγαλοεργοδοσία δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας. Παραθέτουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο για την καταβολή σε όλους του επιδόματος των 800 ευρώ, την ουσιαστική προστασία των ανέργων, μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.ά.

Παρεμβάσεις σε γραφεία του ΟΑΕΔ στην Κρήτη

Αγωνιστικές παρεμβάσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Κρήτη πραγματοποίησαν χτες Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Ηρακλείου πραγματοποίησε παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ. Κατέθεσε στον περιφερειακό διευθυντή το υπόμνημα που συνυπογράφουν η Επιτροπή Αγώνα και 43 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εποχικών και «ελαστικά» απασχολούμενων στον κλάδο. Επίσης ανέδειξε το πρόβλημα των σπουδαστών του Τμήματος Μετεκπαίδευσης Μαγειρικής Τέχνης, οι οποίοι έχουν διακόψει το ταμείο ανεργίας από το Γενάρη, την αμοιβή που δικαιούνται ως επιδοτούμενοι σπουδαστές θα την πάρουν τον Ιούνη, ενώ δεν εντάσσονται ούτε στο επίδομα των 800 ευρώ και πρέπει να επιβιώσουν χωρίς κανένα εισόδημα για μήνες.

Υπόμνημα αιτημάτων στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ κατέθεσε και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Ρεθύμνου, σε συνέχεια της δράσης που ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα με προώθηση επιστολών εργαζομένων που αποκλείονται από οποιαδήποτε επιδότηση.

Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας στην διευθύντρια του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εργαζομένων Εστιατορίων και Μαγείρων Νομού Χανίων, της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, του Σωματείου Εργαζομένων Διανομέων Χανίων και της Επιτροπής Σπουδαστών ΔΙΕΚ Χανίων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Σε θέση μάχης απέναντι στην επίθεση που ξεδιπλώνουν κυβέρνηση - εργοδοσία

Την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού λόγω της πανδημίας και τα αιτήματα των εργαζομένων παρουσίασαν χτες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από πέντε περιοχές της χώρας. Σε συνέχεια της διαμόρφωσης κοινού υπομνήματος 43 σωματείων, με αιτήματα για τους εποχικούς και τους «ελαστικά» εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι των σωματείων παρουσίασαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον πολυδιαφημισμένο ως «βαριά βιομηχανία» και «ατμομηχανή της ανάπτυξης» κλάδο, σκιαγραφώντας παράλληλα τα επόμενα βήματα στη δράση τους.

«Θέλουμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση για λογαριασμό των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο, απέναντι στα όσα κυβέρνηση και εργοδοσία λένε το τελευταίο διάστημα», τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Οπως υπενθύμισε, πρόκειται για τους εργαζόμενους που «τα τελευταία 8 χρόνια έφεραν στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων πάνω από 120 δισ. ευρώ και πήραν για κάθε ένα από αυτά τα 8 χρόνια λιγότερα από όσα έπαιρναν το 2009». Σήμερα, βρίσκονται χωρίς μεροκάματο, σε πολλές περιπτώσεις αποκλεισμένοι ακόμα και από τα ελάχιστα μέτρα στήριξης, ενώ κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες συζητούν για τα νέα «πακέτα» χρηματοδότησης και παροχών για να «επανεκκινήσουν» τις επιχειρήσεις.

Κάλεσμα σε εργαζόμενους και συνδικάτα να οργανώσουν στις 28 Απρίλη μέρα δράσης απηύθυνε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους διανομείς και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, αλλά και στους «εξτρατζήδες», συμβασιούχους και «ελαστικά» εργαζόμενους, που αποκλείονται από τον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης. Σχολιάζοντας την προκλητική στάση των μεγαλοεργοδοτών, υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που «εκπέμπει SOS για τα ξενοδοχεία», έχει «εδώ και 2 μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους», ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, που έσπευσε να χορηγήσει κανονική άδεια, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε το προσωπικό να δουλεύει «με 7ήμερα, 10ωρα, χωρίς ρεπό».

Στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, ξεχώρισε: Τα προβλήματα των διανομέων που δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και καλούνται να παραδώσουν παραγγελίες σε νοσοκομεία, ακόμα και στο κέντρο αναφοράς για τον ιό, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας. Τη δεινή θέση των εργαζομένων που περίμεναν να πιάσουν δουλειά σε εποχικές επιχειρήσεις σε Χαλκιδική και Πιερία και βρίσκονται «στον αέρα». Τους μετανάστες που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δουλειάς, να χάσουν τα απαραίτητα ένσημα με τα οποία εξασφαλίζουν την άδεια παραμονής στη χώρα.

Στους 20.000 εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο στο νησί της Ρόδου αναφέρθηκε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «AMILIA MARE» και «PARADISE VILLAGE». Οι εργαζόμενοι «τέτοιον καιρό κάθε χρόνο, όσο αιματηρές οικονομίες και να έχουν κάνει, έχουν "στεγνώσει" από λεφτά», υπογράμμισε. «Δεν έχει νόημα να αγωνιούμε και να ελπίζουμε κρεμασμένοι από τα χείλη των υπουργών ή των μεγαλοξενοδόχων. Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση φέτος θα είναι άσχημη. Το θέμα είναι να την υποδεχτούμε όρθιοι και να παλέψουμε να μείνουν στα χαρτιά αυτά που σχεδιάζουν», τόνισε.

Στη δεινή θέση των 12.000 εποχικά εργαζομένων στο νησί της Κω, που καλούνται να επιβιώσουν με 4 - 5 μήνες δουλειάς και επίδομα ανεργίας για 3 μήνες, αναφέρθηκε η Ιωάννα Λάμπρου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων του νησιού. Επισήμανε μάλιστα ότι στην περίπτωση των οικογενειών που πάνω από ένα μέλος τους δουλεύει στον κλάδο, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, ήδη τα προβλήματα επιβίωσης έχουν εμφανιστεί.

Τη δράση της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου μετέφερε ο Στράτος Μανιαβός, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου. Στην Κρήτη, οι 50.000 εργαζόμενοι στον κλάδο «καλούνται να πληρώσουν την κρίση του κορονοϊού και τη χασούρα στα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων», σημείωσε. Μονοπωλιακοί όμιλοι διαχέουν πληροφορίες πως φέτος θα ανοίξουν ορισμένα μόνο από τα ξενοδοχεία τους, με ένα μέρος του προσωπικού, ενώ δεν διστάζουν να ανακοινώνουν από τώρα μειώσεις αποδοχών και μισθούς κάτω από την κλαδική ΣΣΕ.

Μήνυμα αλληλεγγύης από την Ιταλία

Μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τις σημερινές πρωτοβουλίες δεκάδων σωματείων στέλνει η συνδικαλιστική οργάνωση USB από την Ιταλία. «Στηρίζουμε τους εργαζόμενους του εμπορίου στην Ελλάδα, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας», αναφέρει σε μήνυμα που έστειλε στο ΠΑΜΕ. «Στην Ιταλία ζητήσαμε επίσης προστασία των εργαζομένων στον τομέα του εμπορίου, και προχωρήσαμε σε γενική απεργία στις 25 Μάρτη», υπενθυμίζει, ενώ αναφέρεται και στην απεργία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ στη Γαλλία στις 8 Απρίλη. «Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος απέναντι στην πανδημία», καταλήγει και εκφράζει την υποστήριξή της στη μέρα δράσης.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζουμε, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει τυπώσει τις αφίσες της μέρας δράσης στα Γαλλικά, στα Αγγλικά και στα Ισπανικά, μεταφέροντας το σύνθημα των εργαζομένων «Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας» στους συναδέλφους τους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα έξω από τα σύνορα της χώρας.

Τα αιτήματα της μέρας δράσης

-- Να γίνεται το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

-- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

-- Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

-- Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

-- Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

-- Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ.

-- Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

-- Να δοθεί τώρα έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Υψώνουμε ανάστημα για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Πολύμορφες πρωτοβουλίες διεκδίκησης σε όλη τη χώρα από δεκάδες σωματεία του Εμπορίου, μαζί με άλλα συνδικάτα και φορείς

Μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ είναι η σημερινή, με πάνω από 50 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία καθώς και επιτροπές αγώνα να στηρίζουν με αποφάσεις τους τη συντονισμένη πρωτοβουλία, στην οποία κάλεσε στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας - Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας!»:

Με το σύνθημα αυτό δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα προετοίμασαν τις προηγούμενες μέρες τις σημερινές πρωτοβουλίες: Με αφίσες, πανό και ανακοινώσεις έξω από τα καταστήματα, με εξορμήσεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους, έθεσαν στο επίκεντρο τα αιτήματα της μέρας δράσης.

Σήμερα, σωματεία και φορείς θα βρεθούν, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δίπλα στους εργαζόμενους, στην έναρξη της πρωινής βάρδιας, στα διαλείμματα, στο σχόλασμα, τόσο σε καταστήματα όσο και σε αποθήκες μεγάλων αλυσίδων.

Στόχος των συντονισμένων παρεμβάσεων είναι η διεκδίκηση αιτημάτων για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων από τη μετάδοση του κορονοϊού, κόντρα στην πρακτική της εργοδοσίας που σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπει τα σούπερ μάρκετ σε «υγειονομικές βόμβες», η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας που με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης οργιάζει στους χώρους δουλειάς, στερώντας διαλείμματα, ρεπό και άδειες, εντατικοποιώντας τη δουλειά, κάτω από το προκλητικό πρόσχημα της «κοινωνικής προσφοράς»!

Πάνω από 50 αποφάσεις σωματείων του κλάδου σε όλη τη χώρα

Στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί πάνω από 50 Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και επιτροπές αγώνα, στις εξής πόλεις και περιοχές:

Από εξόρμηση στην Πάτρα μπροστά στη σημερινή μέρα δράσης
Από εξόρμηση στην Πάτρα μπροστά στη σημερινή μέρα δράσης
Αττική: Αθήνα, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Λαύριο.

Μακεδονία και Θράκη: Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Κοζάνη, Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Φλώρινα, Εορδαία, Δράμα, Πέλλα, Γρεβενά, Νάουσα, Καβάλα, Ξάνθη.

Θεσσαλία: Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλος, Ελασσόνα.

Στερεά Ελλάδα: Λαμία, Λιβαδειά, Φωκίδα, Χαλκίδα.

Ηπειρος: Γιάννενα, Αρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία.

Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα: Πάτρα, Πύργος, Καλαμάτα, Κόρινθος, Ναύπλιο, Αρκαδία, Κέρκυρα, Λευκάδα, Αγρίνιο, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά.

Κρήτη και νησιά: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Λέσβος, Ρόδος, Σύρος, Χίος, Σάμος, Κως.

Επίσης, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει το Περιφερειακό Σωματείο Εργαζομένων «LIDL» ΒΙΠΕ Πατρών και το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα.

Παρεμβάσεις σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οργάνωσε χτες και προχτές το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Εμπορικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, συζητώντας με τους εργαζόμενους για τις ελλείψεις στα μέτρα προστασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προετοιμάζοντας τη σημερινή μέρα δράσης. Στις παρεμβάσεις συμμετείχε επίσης η αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας του δήμου Πατρέων.

Αντίστοιχα, μια σειρά από σωματεία του κλάδου, όπως αυτά σε Κομοτηνή και Κέρκυρα, έχουν προχωρήσει σε εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις σε καταστήματα.

Πραγματικότητα και ευθύνες που δεν κρύβονται πίσω από υποκριτικές «ευχαριστίες»

Αναφερόμενος στο προχτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, στο οποίο επανέλαβε ένα ακόμα υποκριτικό «ευχαριστώ» για τους εργαζόμενους στα ράφια, στα μηχανάκια και την καθαριότητα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τονίζει πως η σημερινή μέρα δράσης και η ανταπόκριση που συναντά αποκτούν μεγάλη σημασία.

«Στα ράφια και στα μηχανάκια οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στην πανδημία για 300 και 400 ευρώ χωρίς μέσα προστασίας, με πλήρη εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ οι καθαρίστριες, είτε σε εργολάβους είτε με συμβάσεις έργου, "απολαμβάνουν" την κρατική ομηρία και τον εργοδοτικό τραμπουκισμό με ελάχιστα μέσα προστασίας για ελάχιστα ευρώ. Αυτή είναι η μόνη και η πραγματική αλήθεια και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από "ευχαριστίες" και ανέξοδα λόγια», τονίζει.

Συνεχή είναι εξάλλου τα περιστατικά που επιβεβαιώνουν ότι μπροστά στους αυξημένους τζίρους και τα τεράστια κέρδη που αποκομίζει αυτήν την περίοδο η εργοδοσία δεν λογαριάζει την υγεία των εργαζομένων.

Αναδεικνύοντας ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι στο κατάστημα της επιχείρησης «Σκλαβενίτης» στο Χολαργό, η διεύθυνση «δεν έδωσε εγκαίρως άδεια σε υπάλληλο με συμπτώματα του ιού», με αποτέλεσμα «να έχουμε σήμερα 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο συγκεκριμένο κατάστημα». Οι συνάδελφοί του βρίσκονται πλέον σε καραντίνα, χωρίς να γνωρίζουν αν θα πληρωθούν για το διάστημα αυτό, ενώ το κατάστημα λειτουργεί με προσωπικό που μεταφέρθηκε από τα υπόλοιπα καταστήματα. «Δεν είμαστε εκτεθειμένοι μόνο στην πανδημία, αλλά και στην ασυδοσία της εργοδοσίας», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν «να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας».

Δυναμώνει η αλληλεγγύη από σωματεία και μαζικούς φορείς

Την κοινή απόφαση δεκάδων σωματείων εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν στη μέρα δράσης για τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ χαιρετίζει το ΠΑΜΕ. Στηρίζοντας τα αιτήματά τους, το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να στηρίξουν με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία των εργαζομένων, «με μια ανακοίνωση, με μια φωτογραφία, με την καθημερινή αλληλεγγύη», και να βρεθούν τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις παρεμβάσεις στα καταστήματα.

Την πρωτοβουλία των σωματείων εμποροϋπαλλήλων χαιρετίζει και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Σε αυτό το πλαίσιο, εκλεγμένοι νοσοκομειακοί γιατροί, λίγες μέρες μετά τη μέρα δράσης που οργάνωσε με επιτυχία η Ομοσπονδία τους, με αιτήματα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των υγειονομικών, σχεδιάζουν να δώσουν το «παρών» και σε σημερινές δράσεις. «Οι νοσοκομειακοί γιατροί στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους», τονίζει.

Την υποστήριξή τους στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και στη σημερινή πρωτοβουλία εκφράζουν πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σωματεία και ενώσεις συνταξιούχων.

Μεταξύ άλλων, στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Λαμίας, Αγρινίου, Σάμου, Ζακύνθου, Νάουσας, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Λογιστών, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου - Χάρτου, Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων υπουργείου Ανάπτυξης, τέως Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας και το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.

Την πρωτοβουλία των σωματείων στηρίζουν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Στο πλευρό των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ στέκονται επίσης μια σειρά από φοιτητικούς συλλόγους.

Στην Αθήνα σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Ναυπηγών. ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και Οικοτρόφων της ΑΣΠΑΙΤΕ, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νομικής ΕΚΠΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Στη Θεσσαλονίκη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ: Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Ψυχολογικού, Αγγλικού, ΠΤΔΕ, Φιλολογικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΤΕΦΑΑ και Ιατρικής.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Παρέμβαση στα γραφεία του ΣΕΠΕ

Παρέμβαση στα γραφεία του ΣΕΠΕ πραγματοποίησε χτες το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, διεκδικώντας ένταση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι τόσο στην πανδημία του κορονοϊού όσο και στην επίθεση της εργοδοσίας. Αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Μαρμούτα, συναντήθηκε με την περιφερειακή διευθύντρια, στην οποία έθεσε το πλαίσιο των αιτημάτων του.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο απαιτεί: Εντατικούς, καθημερινούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αμεση ανταπόκριση στα αιτήματα και τις καταγγελίες συνδικάτων και του Εργατικού Κέντρου. Αμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας. Μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας στις βιομηχανίες με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού. Εδώ και τώρα, άμεση ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών. Σταμάτημα όλων των εργασιών σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κοινή διαμαρτυρία στις 22 Απρίλη

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 22/4, στις 4.30 μ.μ., καλούν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στο Φάρμακο και σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, μαζί με τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία της Αττικής.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες και Συνδικάτα των δύο κλάδων καταγγέλλουν τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα κυβερνητικά μέτρα που επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Οι επιχειρηματίες των συγκεκριμένων κλάδων, τονίζεται, «αξιοποιούν την ιδιαίτερη σημασία που αντικειμενικά αυτοί αποκτούν στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς και το "έκτακτο" νομοθετικό πλαίσιο, για να επιβάλουν ακόμα σκληρότερους όρους εργασίας και να αποσπάσουν τη μέγιστη συναίνεση των εργαζομένων, στο όνομα της "κοινωνικής προσφοράς" και της "μάχης που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε" απέναντι στην πανδημία».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, με αφορμή την πανδημία, την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσα στους εργασιακούς χώρους!», υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δύο κλάδων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για την οικονομική στήριξη όλων των εργαζομένων του κλάδου

«Κατεβασμένα ρολά» για μια ακόμα φορά από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω στο ζήτημα της οικονομικής στήριξης των οικοδόμων, των δασεργατών, των ανέργων χωρίς δικαίωμα επιδότησης και των άλλων εργαζομένων στις Κατασκευές, λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των οικοδόμων μένουν εκτός της ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς εργάζονται με μεροκάματο στην ιδιωτική οικοδομή, χωρίς σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Αλλά και στις τεχνικές εταιρείες, όταν το έργο σταματά με υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη, οι εργαζόμενοι δεν περνάνε σε αναστολή σύμβασης, αλλά σε άδεια άνευ αποδοχών. Τέλος, πολλοί οικοδόμοι παραμένουν άνεργοι χωρίς καμία στήριξη, χωρίς δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ.

Στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα απλώθηκαν πανό από το Συνδικάτο και από μέλη του Παραρτήματος Καλλιθέας του Συνδικάτου. Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα των οικοδόμων, των δασεργατών και των άλλων εργαζομένων του κλάδου εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο μαζί με το υπουργείο Εργασίας θα συναποφασίσουν τι θα γίνει.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ακολούθησε η παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, όπου για πολλοστή φορά ειπώθηκε στους εργαζόμενους ότι... «λείπουν όλοι, δεν είναι κανένας μέσα». Είναι η πάγια απάντηση στα δεκάδες αιτήματα συνδικάτων αυτό τον καιρό για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Οπως επισημαίνουν σε κοινό δελτίου Τύπου η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων, «παρότι υπήρχε σχετική ενημέρωση, γραπτή και τηλεφωνική, ουδείς εμφανίστηκε να απαντήσει στα ερωτήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου. Στην κυριολεξία, το υπουργείο Εργασίας έχει "κατεβάσει ρολά". Δεν υπήρξε ούτε ένας υπεύθυνος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για να ακούσει τα προβλήματα των οικοδόμων και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας. Καταγγέλλουμε αυτήν τη στάση του υπουργείου και του υπουργού Εργασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την απουσία των υπουργών της. Οφείλει μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις για τους εργαζόμενους και τους ανέργους των Κατασκευών.

Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε "μπαλάκι" ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ήσυχους τους κυβερνώντες να δίνουν υποσχέσεις από τις τηλεοράσεις χωρίς να υπάρχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα για τους απλούς εργάτες στις Κατασκευές.

Τους προειδοποιούμε να μη λογαριάζουν και να μην ποντάρουν ότι μπορούν να παραποιούν με τις δηλώσεις τους την πραγματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοι, ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τους οικοδόμους.

Οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές ξέρουν από πρώτο χέρι ότι για να προστατεύσουν τη ζωή τους πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα δίπλα στην Ομοσπονδία τους. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Με την πάλη μας θα μετρήσουμε αποτελέσματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δυναμώνουμε τις παρεμβάσεις μας, διεκδικούμε ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Παραστάσεις διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

Παρεμβάσεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αρχικά στον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια στην Τεχνική Επιθεώρηση του ΣΕΠΕ.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, με το πανό που άπλωσε μπροστά στο υπουργείο, διαμήνυσε ότι «Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν μπαίνουν σε καραντίνα» και μεταξύ άλλων απαίτησε άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, οικονομική στήριξη και στους οικοδόμους που είτε σταμάτησαν την εργασία τους είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας.

Στη συνέχεια στη συνάντηση με την Τεχνική Επιθεώρηση του ΣΕΠΕ, οι συνδικαλιστές παρουσίασαν τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς τα οποία αναδείχθηκαν και μέσα από τις περιοδείες που πραγματοποίησε το Συνδικάτο το προηγούμενο διάστημα και απαίτησαν ουσιαστική λειτουργία του ΣΕΠΕ με ελέγχους για την τήρηση των μέτρων στους εργασιακούς χώρους. Επιπλέον, απαίτησαν να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Απαίτησαν μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν

Θυροκολλήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας οι υπογραφές 2.500 εργαζομένων

Από τη συμβολική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη συμβολική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Καθολική εφαρμογή μέτρων επιβίωσης για όλους. Κανένας μόνος του. Μαζί δυνατοί».

Τα παραπάνω αναγράφονταν στο πανό των σωματείων εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Αντιπροσωπείες από τα προεδρεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού πραγματοποίησαν τη συμβολική κινητοποίηση προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων παραμένει εκτός ακόμα και από τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, έχοντας χαμένη αυτήν αλλά πιθανόν και την επόμενη σεζόν.

Χαρακτηριστικά είναι όσα επισήμαναν μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την πραγματικότητα που βιώνουν οι καλλιτέχνες οι Δημήτρης Αντωνιάδης και Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδροι του ΣΕΗ και του ΠΜΣ, αντίστοιχα. Ο κλάδος των ηθοποιών είναι ...στον αέρα, αναφέρει ο Δ. Αντωνιάδης. «Η πανδημία μάς βρήκε σε μια φάση όπου με αποδεδειγμένη εξαρτημένη σχέση εργασίας καλυπτόταν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, συμβάσεις της μιας και των δύο ημερών... Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι ηθοποιοί δεν δικαιούνται το 800άρι της κυβέρνησης. Ακόμα και στις μεγάλες θεατρικές επιχειρήσεις η απουσία διασφαλισμένων εργασιακών δικαιωμάτων μέσω Συλλογικής Σύμβασης, όπως υπήρχε παλιότερα και όριζε τη σεζόν, οδηγεί αυτήν τη στιγμή πολλούς συναδέλφους, οι οποίοι θα βρίσκονταν σε ανακοινωμένες παραστάσεις μέχρι το τέλος της σεζόν, να μην μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα ακριβώς επειδή η εργοδοσία τούς απασχολούσε με ολιγόμηνες συμβάσεις. Σε αυτές τις συνθήκες δεν παραγνωρίζουμε την οριακή κατάσταση που έχουν βρεθεί πολλές θεατρικές ομάδες, αλλά και οι μικροί θιασάρχες».

Ο Β. Παρασκευόπουλος αναφέρει: «Το επίδομα των 800 ευρώ λίγοι καταφέρνουν να το πάρουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία του χώρου το τελευταίο μεροκάματο ήταν το Φλεβάρη και το επόμενο για κάποιους το καλοκαίρι και για τους περισσότερους τον Οκτώβρη, αν όλα πάνε καλά. Δεινή είναι και η θέση των μουσικών σε ξενοδοχεία στα νησιά, που δεν ξέρουν καν πότε θα ξεκινήσουν. Αντίστοιχα, πλήττεται και το κομμάτι των εργαζομένων της καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Υπάρχουν ακόμα οι εργαζόμενοι στα μουσικά σύνολα των δήμων, της ΕΡΤ κ.λπ. που αρκετοί πια είναι συμβασιούχοι και πραγματικά δεν προβλέπεται από πουθενά καμιά ενίσχυση. Και βέβαια δεν ξεχνάμε και τους εργαζόμενους ωρομίσθιους ή ορισμένου χρόνου σε ΝΠΙΔ, όπως στο Μέγαρο Μουσικής, που βρίσκονται "στον αέρα"».

Για ακόμη μια φορά η ηγεσία του υπουργείου δεν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των σωματείων, ώστε να παραλάβει τα αιτήματα και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Τα σωματεία θυροκόλλησαν τις περίπου 2.500 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από εργαζόμενους στο χώρο, με το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικούν.

Ο «ορατός εχθρός»...

Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, οι εργοδότες πήραν πάσα από την κυβέρνηση και προέβαλαν τη λογική της «ατομικής ευθύνης», καθυστερώντας να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έμειναν στην αναπαραγωγή οδηγιών που δεν μπορούσαν να τηρηθούν χωρίς την αποσυμφόρηση των χώρων δουλειάς, όπως οι οδηγίες για απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, ή προέτρεπαν τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση μέσων προστασίας που δεν τους δίνονταν (μάσκες, αντισηπτικά μαντιλάκια και υγρά, γάντια κ.τ.λ.).

Ετσι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έπαιρνε μέτρα περιορισμού των δημόσιων συναθροίσεων και των άσκοπων μετακινήσεων λόγω «συνωστισμού», μεγάλα μονοπώλια του κλάδου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, με τηλεφωνικά κέντρα που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, λειτουργούσαν ανενόχλητα χωρίς να παίρνουν ούτε τα βασικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Η κατάσταση είναι σοβαρή και χρειάζεται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, της δημόσιας υγείας συνολικά. Τώρα και όχι αύριο να επιταχθεί στο σύνολό του ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας ώστε να έχουμε νέα όπλα στη μάχη και να μη χάσουμε τους συγγενείς μας, τους φίλους και συναδέλφους μας.

Απομακρυσμένη πρόσβαση στα δικαιώματα...

Παράλληλα, όμως, με τον «αόρατο εχθρό», όπως ονομάζουν τον SARS-Cov-2 τα ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τον «ορατό εχθρό». Τα μέτρα που παίρνει με πρωτοφανή ταχύτητα η κυβέρνηση, στόχο έχουν τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.

Με τις ΠΝΠ που έχει περάσει, δίνει στους εργοδότες όλα τα «εργαλεία ευελιξίας» που χρειάζονται για να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και να τη βγάλουν «λάδι», στη λογική «να σηκώσουμε όλοι το βάρος της κρίσης».

Μεταξύ άλλων έκανε πράξη σε μια νύχτα την «τηλεργασία». Αν και σε αυτές τις συνθήκες η τηλεργασία είναι ένα άμεσο μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού, δεν παύει να αποτελεί πάγια επιδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων και μεγαλοεργοδοτών του κλάδου για να αυξήσουν τον εργάσιμο χρόνο, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος αλλά κυρίως να «αποξενώσουν» τους εργαζόμενους, βάζοντας εμπόδια στη συλλογική διεκδίκηση και δράση.

Μία από τις διατάξεις στις ΠΝΠ της κυβέρνησης επιτρέπει στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους κλάδους που πλήττονται να αναστέλλουν συμβάσεις των εργαζομένων για 45 μέρες, με παράλληλη δυνατότητα να συνεχίσουν να απασχολούν με τηλεργασία το 10% αυτών για «πρόσκαιρες ανάγκες».

Η διάταξη αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού αφήνει ανοιχτό το δρόμο στη «μαύρη» τηλεργασία, εφόσον δεν μπορεί κανείς να ελέγξει αποτελεσματικά ότι το ποσοστό αυτό θα τηρείται από τις εταιρείες και ότι οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται να δουλέψουν. Επίσης, με τις τελευταίες διατάξεις οι εργοδότες μπορούν να αναγκάσουν τους εργαζόμενους και σε εκ περιτροπής εργασία, με ελάχιστο χρόνο τις δύο βδομάδες το μήνα, με μισό μισθό.

Ηδη στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες από εργαζόμενους στον κλάδο για εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις σχετικές διατάξεις και ανοίγουν νέο γύρο επίθεσης σε μισθούς και δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, γνωστές εταιρείες Πληροφορικής της πόλης ειδοποίησαν εργαζόμενους, πέραν του ποσοστού ασφαλείας και του 10%, να δουλέψουν «μαύρα» με τηλεργασία. Μάλιστα, στη μια περίπτωση η εργοδοσία θα συμπληρώνει το μισθό, στην άλλη τμήμα εργαζομένων ειδοποιήθηκε για πληρωμή με μπόνους επί των πωλήσεων.

Στον ίδιο κλάδο εταιρείες εφάρμοσαν συνδυαστικά αναστολή συμβάσεων στο μισό προσωπικό και οριζόντια μείωση μισθών στους υπόλοιπους. Στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, τηλεφωνικά κέντρα, μέχρι να δώσουν δυνατότητα τηλεργασίας, υποχρέωναν εργαζόμενους που δεν προσέρχονταν γιατί φοβόντουσαν το συνωστισμό, σε κανονική άδεια κ.ά.

...και στην υγεία των εργαζομένων

Με αφορμή την τηλεργασία, μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και εταιρείες Πληροφορικής, διαφημίζουν τη δυνατότητα του προσωπικού τους να δουλεύει από το σπίτι και εντάσσουν την «τηλεργασία» στα μέτρα που πήραν στο πλαίσιο της «ευθύνης» τους για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων τους.

Αυτός ο ισχυρισμός είναι τουλάχιστον προκλητικός, αφού οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίζουμε ότι οι εργοδότες δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο το προηγούμενο διάστημα για την προστασία της υγείας μας, των συναδέλφων μας σε τηλεφωνικά κέντρα που εμφανίζουν κρίσεις πανικού από τη στοχοθεσία για τις πωλήσεις, πονοκεφάλους από τα ακουστικά.

Δεν ενδιαφέρθηκαν για το καθημερινό άγχος και την εντατικοποίηση που προκύπτει στους προγραμματιστές από τα λεγόμενα deadlines (προθεσμίες), τα μυοσκελετικά προβλήματα. Ούτε για τα εργατικά «ατυχήματα» και «δυστυχήματα» των τεχνικών πεδίου, λόγω της εντατικοποίησης και της μείωσης του προσωπικού στα συνεργεία.

Είναι προκλητικός επίσης γιατί γνωρίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία έκανε σοβαρή προσπάθεια να μας πείσει ότι πρέπει να στηρίξουμε τις εταιρείες απέναντι στον ανταγωνισμό, σε ορισμένους χώρους να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση και να βάλει εμπόδια στην παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων.

Θυμόμαστε, για παράδειγμα, τις απολύσεις συναδέλφων μας, γιατί κάποια εταιρεία δεν είχε «τα αναμενόμενα έσοδα από το πρότζεκτ». Θυμόμαστε, επίσης, ότι στο μεγαλύτερο μονοπωλιακό όμιλο τηλεπικοινωνιών στη χώρα η εργοδοσία προσπάθησε, μαζί με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, προωθώντας περισσότερη «ευελιξία» με εργολαβοποίηση τμημάτων. Οτι ενορχήστρωσε την τρομοκρατία και την επίθεση στους εργαζόμενους που απεργούσαν για την υπογραφή ΣΣΕ και την επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων τους κ.ά.

Η δουλειά των κομμουνιστών

Σε αυτές τις συνθήκες, η δουλειά των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ γίνεται πιο σύνθετη. Αφενός γιατί αντικειμενικά η πολιτική αντιπαράθεση είναι πιο οξυμένη γύρω από ουσιαστικά ζητήματα της οικονομίας, της παραγωγής, της Υγείας και της Πρόνοιας, αφετέρου γιατί η καραντίνα και η απομόνωση βάζουν εμπόδια στην καθημερινή επαφή με συναδέλφους, φίλους και οπαδούς του Κόμματος, στη μαζική οργάνωση και κοινή δράση μέσα στους χώρους δουλειάς.

Είναι περίοδος που πιάνουν τόπο οι δεσμοί που έχουμε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια με τους εργαζόμενους μέσα στους αγώνες για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και την ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών, την πάλη για να αποκαλυφθεί η σαπίλα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Μπαίνουμε μπροστά και οργανώνουμε την απάντηση στον κλάδο για να μην πληρώσουμε εμείς την επιδημία και την αυριανή νέα κρίση τους. Αλλωστε, ξέρουμε ότι και με κρίση και με ανάπτυξη η αντεργατική επίθεση θα δυναμώνει, μαζί με τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Παλεύουμε και διεκδικούμε να μη γίνει καμία μείωση μισθού, καμία βλαπτική μεταβολή των συμβάσεων εργασίας, καμία παραχώρηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων στο όνομα της στήριξης των επιχειρήσεων «για να σηκώσουμε όλοι μαζί το βάρος της κρίσης». Απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, να μη χαθεί καμία άδεια εργαζόμενου.

Αξιοποιούμε την πείρα απ' αυτές τις συνθήκες, όπου μπροστά στα μάτια των συναδέλφων μας αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι κίνδυνοι και οι συνέπειες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής για την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα αποτελέσματα της λογικής «κόστους - οφέλους, της πολιτικής υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αναδεικνύουμε ότι την ίδια στιγμή που είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές λόγω ελλείψεων στα νοσοκομεία, προτεραιότητα της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με δισ. ευρώ, αντί για μόνιμη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αναδεικνύουμε την αιτία της αποτυχίας του συστήματος να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες της κοινωνίας, του λαού, όχι μόνο στον τομέα της Υγείας, αλλά και στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες κ.α., που δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό κέρδος, με βάση το οποίο οργανώνεται σήμερα κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Αποκαλύπτουμε επίσης τα όρια που θέτει αυτός ο τρόπος οργάνωσης της παραγωγής στην ίδια την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικός ο κίνδυνος που προέκυψε για την κατάρρευση τηλεπικοινωνιακών δικτύων λόγω της αυξημένης χρήσης υπηρεσιών ψυχαγωγίας από τους οικιακούς χρήστες, την ίδια στιγμή που δίνονται επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων σε μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων νέας γενιάς και ταυτόχρονα οι τιμές για τους τελικούς καταναλωτές είναι άφταστες.

Συζητάμε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, αξιοποιώντας και την πείρα της οικοδόμησης κατά τον 20ό αιώνα, ιδιαίτερα στα επίκαιρα ζητήματα της πρόληψης, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα μιας διαφορετικής, ανώτερης οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, που στόχο θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται. Οπου η έρευνα, η επιστήμη και η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα αξιοποιούνται για να στηρίζουν αυτόν ακριβώς το στόχο. Οπου ο εργαζόμενος μπαίνει στο επίκεντρο, ως οργανωτής και διαχειριστής της παραγωγής, της οικονομίας και της ζωής του.


Μιχάλης ΜΠΕΛΛΑΣ
Μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Να γίνουν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε όλα τα ιδρύματα της πόλης

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, με την οποία ζητά να γίνουν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊου στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της πόλης. Στην επιστολή αναφέρει:

«Ο δήμος Πατρέων σάς παρακαλεί, στο πλαίσια αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού, να γίνουν δειγματοληπτικά τεστ ανίχνευσης του ιού σε όλα τα ιδρύματα της πόλης καθώς και στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική διευκρίνιση καθώς για συνεργασία με τις υπηρεσίες σας».

Επίσης, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκη ο Κ. Πελετίδης εισηγείται τον περιορισμό της κίνησης των πολιτών στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Συγκεκριμένα:

«Στο εναπομείναν ανοιχτό τμήμα της παραλιακής ζώνης, μετά το κλείσιμο της περιοχής του έλους της Αγυιάς, αυξήθηκε ο συνωστισμός των πολιτών (όλων των ηλικιών) τις τελευταίες μέρες. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού Covid-19 και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, εισηγούμαστε τον περιορισμό κίνησης πολιτών από τη βόρεια πύλη του λιμανιού (θεατράκι) έως την περιοχή της πλαζ (οδός Κανελλοπούλου). Ο περιορισμός προτείνεται να ισχύει από τις 15.00 έως τις 08.00 της επομένης τις καθημερινές, καθώς και όλο το 24ωρο για τα Σάββατα και τις Κυριακές.

Εισηγούμαστε τα ανωτέρω μέτρα να ισχύσουν άμεσα και παρακαλούμε όπως διαβιβάσετε την πρόθεση της δημοτικής αρχής στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για σχετική απόφαση».

Τρόφιμα και βιβλία σε οικογένειες

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, με στόχο τη στήριξη του λαού σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Τη Δευτέρα 13 Απρίλη, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο Ανδρέας Μάζης, μέλος του ΔΣ, παρέδωσαν στον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) Θόδωρο Τουλγαρίδη μεγάλο αριθμό βιβλίων από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα οποία θα διανεμηθούν σε οικογένειες που στηρίζονται με τρόφιμα.

Το βιβλίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους «συντρόφους» στη ζωή μας, ιδιαίτερα σήμερα, που το μυαλό και η καρδιά μας πρέπει να είναι ζεστή, να σκέφτεται και να εκφράζει την αλληλεγγύη σε όσους το έχουν ανάγκη.

Η επιλογή των αναγνωσμάτων - την επιμέλεια είχαν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη - έγινε ανά ηλικία και κατηγορία. Πρόκειται για έργα παιδικής λογοτεχνίας, λογοτεχνικά βιβλία για ενήλικες, εκδόσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού οι οποίες αναδεικνύουν την ιστορία και την πορεία συνόλων του δήμου Πατρέων, καθώς και παραμύθια.

Η παράδοση των βιβλίων θα γίνει από τους εργαζόμενους στον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου.

Αυτή ήταν η αρχή μιας σειράς παρόμοιου περιεχομένου πρωτοβουλιών και συνεργασιών του Πολιτιστικού Οργανισμού με τον ΚΟΔΗΠ.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Επαγρύπνηση για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της πανδημίας

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας που έγινε με τηλεδιάσκεψη

Σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση ώστε να μην πληρώσει ο λαός με το λεηλατημένο εισόδημά του τις συνέπειες της πανδημίας, έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας που έγινε με τηλεδιάσκεψη προχτές, Δευτέρα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Η αναγνώριση από όλους της προσφοράς των εργαζομένων του δήμου δείχνει και την αξία που έχει ένας εξοπλισμένος και μάχιμος δημόσιος τομέας, σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα, όπως είναι η καθαριότητα. Εχουν λοιδορηθεί πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, έχουν ακουστεί πολλά και σε αυτές τις ώρες φαίνεται η αξία τού να υπάρχει σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας, οι μάχιμες δημόσιες υπηρεσίες που μπορούν με έναν κεντρικό σχεδιασμό να στηρίξουν με έργα τις καθημερινές ανάγκες του λαού μας.

Μαζί με τις ενέργειες που γίνονται για να ανακουφιστούν ευάλωτοι (κοινωνικοοικονομικά και ταξικά) συμπολίτες μας, ενέργειες τις οποίες έχουμε στηρίξει διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας, πρέπει να μας προβληματίζει η επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τη ζούγκλα που διαμορφώνεται από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης. Με τη λήξη της καραντίνας, αυτές οι ΠΝΠ πρέπει να λήξουν. Πρέπει να γίνει εστία εργατικής αντεπίθεσης και μάχης η κατάργηση όλου αυτού του αντεργατικού πλαισίου που κυριολεκτικά ξεζουμίζει τους εργαζόμενους».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των δήμων ο Ν. Σοφιανός ανέφερε: «Ενα κρίσιμο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τη δημοτική αρχή είναι η χρηματοδότηση των δήμων. Με βάση τον προϋπολογισμό, ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας των δήμων χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους. Αυτά τα 2,7 δισ. ευρώ με τα οποία προβλέπεται να λειτουργήσουν οι 335 δήμοι, μεταξύ αυτών και ο δήμος Αθηναίων, ένα μεγάλο κομμάτι θα λείψει. Είναι τα μέτρα τα οποία έπρεπε να ληφθούν για να μπορέσουν να στηριχτούν οι επαγγελματίες, οι έμποροι, όλοι αυτοί οι οποίοι ζουν με τις συνέπειες της δίμηνης ή τρίμηνης καραντίνας. Πώς λοιπόν θα καλυφθούν αν δεν αυξηθεί αυτή η χρηματοδότηση στους δήμους; Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ακούσαμε από την κυβέρνηση είναι ποσά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες.

Επειδή μιλάμε για τον κόσμο που πλήττεται, οι χειροτέχνες της Αθήνας για τρεις μήνες δεν θα έχουν το παραμικρό εισόδημα. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το να ενταχθούν και αυτοί στην παροχή του βοηθήματος των 800 ευρώ».

Σε σχέση με την εμπλοκή των Σχολικών Επιτροπών του δήμου της Αθήνας στην παροχή εξοπλισμού στους μαθητές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση του υπουργείου Παιδείας, ο Ν. Σοφιανός ανέφερε: «Πώς εμπλέκονται οι Σχολικές Επιτροπές; Με ποια κονδύλια; Σε ποιο εύρος θα υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, αφού δεν μιλάμε για απόδοση συσκευών σε κάθε μαθητή; Πρέπει να ξεκαθαριστεί τι σχεδιασμός υπάρχει από τη δημοτική αρχή».

Τόνισε την ανάγκη να έχει επάρκεια ο δήμος στα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στις υδροφόρες, στα μικρά πλυστικά απολύμανσης, προσθέτοντας: «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου καταγγέλλουν κενά σε σχέση με την ποσότητα και τη συχνότητα με την οποία παρέχονται τα μέσα ατομικής υγιεινής και ασφάλειας».

Σε σχέση με την κατάσταση που υπάρχει στη δομή προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα, ο Ν. Σοφιανός ζήτησε να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση. «Δεν γίνεται άλλος κανόνας να ισχύει για την προστασία του γενικού πληθυσμού και άλλος κανόνας για την προστασία των φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική αποστασιοποίηση σε μια δομή με 2.000 ανθρώπους. Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα. Στη Βουλή προτείναμε να φιλοξενηθούν αυτές οι οικογένειες με όρους κοινωνικής απόστασης στα ξενοδοχεία που αυτήν την περίοδο είναι κλειστά. Εξήγγειλε ο κ. Μηταράκης μια σειρά από μέτρα για τις δομές, όμως, το κατά πόσο έχουν αυτά υλοποιηθεί είναι και ευθύνη του δήμου της Αθήνας», τόνισε.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της τοποθέτησής του ο Ν. Σοφιανός ανέφερε: «Τιμώντας τη μνήμη του Περικλή Κοροβέση, να θυμίσουμε ότι ήταν δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συνεργάστηκε με το συνδυασμό μας και πρέπει να τιμηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ KKE
Απαράδεκτη η παρεμπόδιση της πολιτικής εξόρμησης από την Αστυνομία

Την απαράδεκτη στάση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, που προσπάθησε να παρεμποδίσει πολιτική εξόρμηση μελών του KKE έξω από το στρατόπεδο του Περάματος, καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του Κόμματος. Οι κομμουνιστές μοίραζαν κείμενο της Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας το οποίο καλούσε να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ένστολων από τον COVID-19.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο κάλεσαν τους κομμουνιστές να σταματήσουν την πολιτική τους δράση, χρησιμοποιώντας το αστείο επιχείρημα ότι τα δύο μέλη του KKE «παρεμπόδιζαν την λειτουργία του στρατοπέδου» μοιράζοντας τα φυλλάδια... Τους πείραξε και η ανάρτηση πανό με το ίδιο περιεχόμενο, σε δημόσιο δρόμο, με τη δικαιολογία ότι «το πανό απαγορεύεται πέριξ του στρατοπέδου» και ότι «το πανό μάς χαλάει την αισθητική». Στο σημείο μάλιστα έφτασαν δύο περιπολικά και αστυνομικοί με πολιτικά.

Η ΤΟ Ιωαννίνων σημειώνει τις «σοβαρές ευθύνες της διοίκησης του στρατοπέδου, που έστειλε ένστολο να βγει εκτός του στρατοπέδου και να τραβήξει φωτογραφίες το "επικίνδυνο πανό"»!

Τονίζει επίσης ότι τα μέλη του ΚΚΕ είχαν πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και γάντια, σε αντίθεση με τους αστυνομικούς, που δεν είχαν κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς δική τους ευθύνη.

«Τα αιτήματα των κομμουνιστών φαίνεται να ενοχλούν αυτούς που, πιστοί στη λογική της κυβέρνησης ΝΔ και συνολικά των αστικών κομμάτων, φορτώνουν την ευθύνη της προστασίας από τον COVID-19 στους ίδιους τους εργαζόμενους και στους φαντάρους. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για ελλιπή μέτρα προστασίας τόσο στο στρατό όσο και στην αστυνομία, με το προσωπικό πολλές φορές να καλείται να καλύψει από την τσέπη του τα έξοδα ακόμα και για τα βασικά, όπως μάσκες και γάντια», αναφέρει η Οργάνωση.

Και υπογραμμίζει ότι «το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί το δικαίωμα που έχουν οι στρατευμένοι στην πολιτική ενημέρωση, όπως και το δικαίωμά τους να διεκδικούν να παρθούν άμεσα μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγιή διαβίωσή τους».

Στηρίζουν οικονομικά το «Σπίτι του Αγωνιστή»

Από 1.000 ευρώ προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Ιδρύματος για οικονομική ενίσχυση προκειμένου να ανταπεξέλθει με επάρκεια στις ανάγκες του.

Επίσης, 1.000 ευρώ προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» δέκα γιατροί δημόσιων νοσοκομείων, αναγνωρίζοντας όπως λένε το σημαντικό έργο του Ιδρύματος. «Σε μια περίοδο που αποκαλύπτεται η κρατική γύμνια σε Υγεία και Πρόνοια με την υποχρηματοδότηση όλων των δομών που μπορούν να ανακουφίσουν το λαό μας, η προσωπική μας συμβολή είναι μια ελάχιστη αναγνώριση στους αγωνιστές που φιλοξενούνται στο "Σπίτι του Αγωνιστή". Οι άνθρωποι αυτοί, που ταύτισαν τη ζωή τους με την πάλη για ένα καλύτερο αύριο, δικαιούνται μια αξιοπρεπή διαβίωση, όπως αυτή που τους εξασφαλίζει το Ιδρυμα. Συνεχίστε, είμαστε δίπλα σας!», αναφέρουν.

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, προσφέρει κι αυτό στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 150 ευρώ, ενώ 200 ευρώ προσφέρει η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης Καλλιθέας και γύρω δήμων.

Θυμίζουμε ότι το «Σπίτι του Αγωνιστή» έχει απευθύνει έκκληση για οικονομική και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια, στις συνθήκες της πανδημίας. Λογαριασμός ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: 040/768014-73 (ΙΒΑΝ: GR4001100400000004076801473). Λογαριασμός ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023-048023-175 (ΙΒΑΝ: GR0901720230005023048023175)

ΑΣΓΜΕ
Αποδομεί με στοιχεία την ειδυλλιακή εικόνα του υπουργείου Παιδείας

Απέναντι στα πανηγύρια του υπουργείου Παιδείας για την τηλεκπαίδευση και τα επικοινωνιακά σόου του πρωθυπουργού, ο οποίος συνδέθηκε με μια σχολική τάξη στη Μυτιλήνη για να δείξει πως όλα βαίνουν «ρολόι», η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα η οποία απέχει πολύ από αυτή που θέλει να εμφανίσει η κυβέρνηση.

Απέναντι στα μεγάλα νούμερα που δημοσιεύει καθημερινά σχεδόν το υπουργείο Παιδείας για εντυπωσιασμό, αλλά και με βάση αυτά τα δικά του στοιχεία, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας δείχνει ότι ένα μήνα με κλειστά σχολεία:

  • 250.000 μαθητές παραμένουν ακόμα έξω από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία.
  • 20% των μαθητών είναι ακόμα εκτός του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
  • Χιλιάδες μαθητές παραμένουν χωρίς τα αναγκαία μέσα για τηλεκπαίδευση.
  • Καμιά ουσιαστική μέριμνα δεν υπάρχει για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η ΑΣΓΜΕ απαιτεί ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση για όλους τους μαθητές και δηλώνει ότι «οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα».

Ημερολόγιο μιας δασκάλας σε καραντίνα - 29η Ημέρα

«

Αγάπες μου, πόσο μου λείπετε»! Με αυτά τα λόγια χαιρέτησε χτες η φιλόλογος του γιου μου τους μαθητές της, στο πρώτο μάθημα σύγχρονης εκπαίδευσης.

«Αγάπες μου, πόσο μου λείπετε», αυτό σκέφτεται, λέει ή θα ήθελε να πει ο κάθε δάσκαλος.

Ναι, μας λείπουν τα παιδιά μας.

Το πρωινό κουδούνι και συγκέντρωση στην αυλή, οι καλημέρες τους, οι φωνές τους, η ζωντάνια τους, η δυναμική τους. Αλήθεια, πόσες καλημέρες προλαβαίνουμε να πούμε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Η πρώτη ώρα, που πριν καν την ανοίξουμε την αίθουσα, μας έχουν κυκλώσει μιλώντας όλα μαζί, λέγοντας ξανά καλημέρα για να αρχίσουν να λένε τα νέα τους. Δεν έχει σημασία που πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε τι λένε γιατί μιλούν όλα μαζί. Καθώς η πόρτα κλείνει με έναν μαγικό τρόπο όλα τα προβλήματα μένουν απ' έξω. Δεν υπάρχει άλλωστε χρόνος να σκεφτείς οτιδήποτε δικό σου. Η πόρτα κλείνει και ένας άλλος κόσμος ανοίγει, πέρα για πέρα αληθινός και καθάριος.

Μας λείπει το μάθημα, η δημιουργία, η ικανοποίηση, η αυτοπραγμάτωση. Η επιβεβαίωση όταν πήγε αλλά και η ένταση όταν δεν πήγε. Εμείς να δείχνουμε το δρόμο προς τη γνώση, εκείνα να μας δείχνουν το δρόμο προς τη ζωή. Να μας γεμίζουν εμπειρία, να διορθώνουμε τα λάθη μας. Να είναι η ίδια η ζωή.

Μας λείπουν τα γέλια τους, τα παιχνίδια τους, τα πειράγματά τους, η μεγαλοψυχία τους. Οι στιγμές που έχουν την ανάγκη να μας εκμυστηρευτούν τα μικρά ή μεγάλα προβλήματά τους και τις αγωνίες τους.

Μας λείπουν οι καθημερινές εικόνες που φτιάχνουν. Το κουδούνι για διάλειμμα που κάνει τις πόρτες από τις αίθουσες να ανοίγουν μία μία και τα παιδιά να ξεχύνονται όλα μαζί στις σκάλες κι έπειτα στην αυλή. Η αυλή που γεμίζει και το παιχνίδι που αρχίζει, αγκαλιές, φωνές, ο ένας να ανεβαίνει στην πλάτη του άλλου και μεις να κάνουμε τους κακούς επιτηρητές, αλλά πολλές φορές να γελάμε κρυφά.

Μας λείπει να τα παρατηρούμε την ώρα της γυμναστικής να τρέχουν γρήγορα, να παίζουν δυνατά, να επιδιώκουν τη νίκη, να γκρινιάζουν και να κατσουφιάζουν για την ήττα. Να ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλον. Να τσακώνονται και λίγα λεπτά μετά να είναι φίλοι ξανά, σαν να μη μάλωσαν ποτέ.

Μας λείπει η Αννα, η Βάλια, ο Κωστής, ο Ανδρέας, ο Γιώργος, η Σοφία, η Κωνσταντίνα, ο Ορέστης, η Μαρία, ο Κριστιάν, ο Μουαγιάτ, η Νεφέλη, ο Βασίλης που δεν είναι κωδικοί και usernames. Είναι απλά κι αληθινά τα παιδιά μας. Αντέχουμε και περιμένουμε τη στιγμή που θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί και δε θα λείπει κανείς και θα είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη ξανά, κι αυτή τη φορά στ' αλήθεια.

Μαζί τους «μπορούμε να μάθουμε τους άλλους να αγωνίζονται για τους ανθρώπους και κάθε μέρα λίγο πιο βαθιά, λίγο πιο ωραία ΝΑ ΑΓΑΠΑΝΕ!» (Ναζίμ Χικμέτ).

Για να συνεχίσει ο Μ. Λουντέμης: «Ελα... Ο,τι κι αν είναι θα τελειώσει γρήγορα. Μάζεψε την ψυχή σου και όρμα»!

  • Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα www.alt.gr

Ρούλα ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Εκπαιδευτικός

Διαδικτυακό τουρνουά σκακιού

Η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει διαδικτυακό τουρνουά σκακιού. Θα πραγματοποιηθούν δύο τουρνουά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας lichess.org. ως εξής:

-- Αύριο Πέμπτη, 18.00 - 20.00. Εγγραφή στο τουρνουά στο link: https://lichess.org/tournament/ninzqHx4

-- Παρασκευή 17 Απρίλη, 18.00 - 20.00. Εγγραφή στο τουρνουά στο link: https://lichess.org/tournament/6I7A0NMA

Οσοι θέλουν να συμμετέχουν, χρειάζεται να έχουν λογαριασμό στο lichess.org και να κάνουν εγγραφή στο τουρνουά που τους ενδιαφέρει. Η εγγραφή γίνεται πατώντας πάνω στον αντίστοιχο σύνδεσμο και βάζοντας τον κωδικό συμμετοχής.

Για κωδικό συμμετοχής ή διευκρινιστικές ερωτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email στη διεύθυνση: skakiaei@outlook.com.gr

Οι νικητές των δύο τουρνουά θα βραβευτούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Με δανεισμό και πολύ πίσω από τις ανάγκες η προμήθεια ηλεκτρονικών μέσων για τους μαθητές

RIZOSPASTIS

Μετά τις παλινωδίες, τις ασφυκτικές προθεσμίες και τις άκρως αντικρουόμενες οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία για να καταγράψουν τις ανάγκες των μαθητών τους σε τεχνολογικό εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση, το υπουργείο τελικά νομοθέτησε τη δυνατότητα δανεισμού φορητών τεχνολογικών μέσων σε μαθητές, μέσα από μια διαδικασία όμως που γεννά ερωτήματα και σίγουρα δεν προβλέπεται να καλύψει το σύνολο των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν.

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη βδομάδα είχε ζητήσει από τους διευθυντές των σχολείων να καταγράψουν μέσα σε δύο μέρες πόσοι μαθητές τους δεν έχουν τα τεχνολογικά μέσα για να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση. Αμέσως μετά, όμως, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έστελναν νέες οδηγίες, «διευκρινίζοντας» πως η καταγραφή δεν αφορά τελικά την παροχή τεχνολογικών μέσων για την τηλεκπαίδευση! Εκπαιδευτικοί και γονείς μέσα από τα σωματεία και τους φορείς τους είχαν καταγγείλει τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, προτάσσοντας το μόνο αίτημα που μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση, δηλαδή κάθε μαθητής να προμηθευτεί ένα δωρεάν τάμπλετ και δωρεάν ίντερνετ. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι προβλήματα δεν παρουσιάζονται μόνο στους μαθητές που δεν έχουν στο σπίτι τους ηλεκτρονική συσκευή για τηλεκπαίδευση, αλλά και σε χιλιάδες οικογένειες που διαθέτουν μία ή δύο συσκευές και μέσα από αυτές καλούνται να δουλεύουν οι γονείς από το σπίτι και ταυτόχρονα να κάνουν μάθημα τα παιδιά...

Το υπουργείο προχώρησε σε μια μεσοβέζικη λύση (που είναι αμφίβολο αν θα καλύψει αυτές τις ανάγκες, αφού την περίοδο που γινόταν η καταγραφή των αναγκών ούτε οι διευθυντές ούτε οι γονείς γνώριζαν καλά καλά τι τους ζητείται), σύμφωνα με την οποία: Οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων μπορούν να προμηθεύονται κατάλληλο εξοπλισμό (laptops, notebooks, netbooks ή tablets και συνδέσεις διαδικτύου) και να τις διαθέσουν στα σχολεία μετά από αιτιολογημένο αίτημα των διευθυντών των σχολικών μονάδων. Η κυβέρνηση ορίζει ότι «τα προμηθευόμενα είδη αποτελούν εξοπλισμό του σχολείου και, με μέριμνα των οικείων διευθυντών, παραδίδονται προς προσωρινή χρήση στους δικαιούχους μαθητές με ονομαστικά πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής, για όσο διάστημα αυτό απαιτείται». Η προμήθεια του εξοπλισμού από τις Σχολικές Επιτροπές θα γίνει από τις αδιάθετες πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους και σε περίπτωση που αυτές δεν επαρκούν, οι δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να επιχορηγούν εκτάκτως τις Σχολικές Επιτροπές με το απαιτούμενο υπόλοιπο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πράξη εχθρική και εκδικητική προς τον κόσμο της Εκπαίδευσης!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες οι διαρροές και τα δημοσιεύματα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Λύκειο, το εξεταστικό και άλλες διατάξεις, που σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα. Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «πράξη εχθρική και εκδικητική προς τον κόσμο της Εκπαίδευσης» την προώθηση του νομοσχεδίου σε τέτοιες συνθήκες. Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειώνεται:

«Η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσουν, Μ. Τετάρτη, και ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, στην κατάθεση νομοσχεδίου, που αφορά αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των Δημοτικών και Γυμνασίων, αλλά και αλλαγές στο Λύκειο, την προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια κ.ά., όταν όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς υποστηρίζουν το αντίθετο, συνιστά πράξη εχθρική προς τον κόσμο της Εκπαίδευσης.

Δεν πρωτοτυπεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Παρόμοια τακτική είχε ακολουθήσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας αντίστοιχο νομοσχέδιο, πέρυσι, Μεγάλη Εβδομάδα.

Αλλες είναι οι ανάγκες των νέων, των εκπαιδευτικών και των γονιών και οπωσδήποτε αυτές δεν αφορούν την αγωνία της κυβέρνησης να φτιάξει ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο, ένα σχολείο ακόμα πιο στενά προσαρμοσμένο στις ρηχές δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Αλλες είναι οι ανάγκες των Πανεπιστημίων και όχι να μετατραπούν σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα η οποία θα δεσμεύεται ακόμα περισσότερο από τον παράγοντα κέρδος. Γεγονός που στις μέρες μας αποκαλύπτεται με τραγικό τρόπο.

Τη στιγμή που χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές δίνουν μάχη καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα στις συνθήκες καραντίνας...

Τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας, με βάση και τα στοιχεία που έδωσε, δεν εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση σε όλους τους νέους...

Τη στιγμή που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μαζικές διαδικασίες στους χώρους της Εκπαίδευσης, ενώ το σύνολο των φορέων της Εκπαίδευσης έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης...

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να μην προχωρήσουν στην κατάθεση του νομοσχεδίου για διαβούλευση».

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφάσισε τον ... έλεγχο της ιδιωτικής Υγείας

Μετά από ένα μήνα πανδημίας και πάνω από 18.000 νεκρούς...

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ακόμη 567 νεκροί από κορονοϊό προστέθηκαν το προηγούμενο 24ωρο στη μακρά λίστα των θανάτων στην Ισπανία, ενώ από την περασμένη Παρασκευή ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παραμένει περίπου στους 600, με μικρές διακυμάνσεις, επιβεβαιώνοντας μια πτωτική τάση. Συνολικά οι επιβεβαιωμένοι και επίσημοι θάνατοι της πανδημίας ξεπέρασαν χτες τις 18.000.

Παράλληλα, τα νέα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 3.000, ενώ οι θεραπευμένοι ανήλθαν χτες σε 2.777 (συνολικά 67.504 άτομα). «Τα επιθυμητά δεδομένα δεν έχουν ακόμη παραχθεί, δηλαδή οι ημερήσιοι θεραπευμένοι να ξεπερνούν τα νέα κρούσματα», εξήγησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος, Φερνάντο Σιμόν. Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι ΜΕΘ είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση».

Μετά από έναν μήνα «έκτακτης ανάγκης» και τουλάχιστον 18.000 νεκρούς η σοσιαλδημοκρατική ισπανική κυβέρνηση PSOE - «Ουνίδας Ποδέμος» αποφάσισε μόλις χτες οι δομές, υπηρεσίες και το προσωπικό της ιδιωτικής Υγείας να ελέγχονται από τις κρατικές και τις κοινότητες με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, να επιταχυνθούν και τα διαγνωστικά τεστ, μέσω των οποίων θησαυρίζει η ιδιωτική Υγεία στη χώρα...

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, οι αυτόνομες κοινότητες της χώρας «θα έχουν στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες, τα Κέντρα Υγείας, τις κλινικές και τα διαγνωστικά εργαστήρια που είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας και δεν παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς και το προσωπικό τους». Επίσης, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας θα πρέπει να ενημερώνουν τις υγειονομικές αρχές των αυτόνομων κοινοτήτων για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού που διαπιστώθηκαν με τεστ στα εργαστήριά τους.

Δηλαδή, μέχρι σήμερα ούτε καν ο ακριβής αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν είναι γνωστός, ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία...

ΓΑΛΛΟΙ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν νέες ανατροπές σε χρόνο και μέρες εργασίας

Ο πρόεδρός τους ζήτησε να επανεξεταστεί πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι, «με λίγη παραπάνω δουλειά» για «πρόσθετη ανάπτυξη»

Σύνθημα για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ενωσης των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF), Ζοφρί ντε Ρου ντε Μπεζιέ, π οποίος έθεσε μια σειρά από ζητήματα στο τραπέζι που θα στηθεί για την «επανεκκίνηση της οικονομίας».

Μιλώντας στη «Φιγκαρό», ο ντε Μπεζιέ κάλεσε σε όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επαναλειτουργία των βιομηχανιών που έχουν σταματήσει μερικώς ή ολικώς να παράγουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ισχυρίστηκε ότι «αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί φυσικά να τεθεί το ερώτημα τι θα γίνει με το χρόνο εργασίας, τις μέρες των διακοπών και τις αμειβόμενες αργίες για να υποστηριχτεί η επανεκκίνηση και να διευκολυνθεί, με λίγη παραπάνω δουλειά, με τη δημιουργία πρόσθετης ανάπτυξης».

Ζητώντας ουσιαστικά νέες ανατροπές σε μια σειρά από εργασιακά ζητήματα, ο επικεφαλής των μεγαλοβιομηχάνων ισχυρίστηκε ότι «είναι η δημιουργία πλούτου που θα επιτρέψει την αύξηση της φορολογικής βάσης και επομένως τα έσοδα, και έτσι την εξόφληση του χρέους που σωρεύτηκε στη διάρκεια της κρίσης». Περιγράφοντας την ανησυχία της τάξης του για τη θέση από την οποία θα αναμετρηθεί με τους ανταγωνιστές της, ο ντε Μπεζιέ είπε μεταξύ άλλων ότι «ακόμα και κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν είχαμε ποτέ κρίση όπου έπρεπε να κλείσουμε την οικονομία, σχεδόν σε κάθε χώρα την ίδια στιγμή, σε οκτώ μέρες». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την κρίση που ξέσπασε το 1929, ούτε με αυτή που ξέσπασε το 2008, και πρόσθεσε πως σήμερα καταγράφεται στη Γαλλία μία οικονομική ύφεση της τάξης του 30% - 40% ανάλογα με τον κλάδο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε χτες ότι όπως επίσημα εκτιμάται, φέτος η γαλλική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 8%, από 6% που εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν αναφέρει την Πέμπτη. Ακόμα, ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο μεταπολεμικό επίπεδο ρεκόρ του 9% του ΑΕΠ.

Με το βλέμμα στους Γερμανούς ανταγωνιστές

Ενδεικτικές ήταν όμως και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης των Γάλλων αυτοκινητοβιομηχάνων (PFA), Λικ Σατέλ. Αφού είπε ότι «κάθε μέρα που περνά, με έναν βιομηχανικό εξοπλισμό που παραμένει σε στασιμότητα, διευρύνει τους κινδύνους που βαραίνουν έντονα τον βιομηχανικό ιστό και την απασχόληση στην καρδιά της χώρας», πρόσθεσε με νόημα: «Τη στιγμή που η γερμανική βιομηχανία επιταχύνει, σε συμφωνία με την κυβέρνησή της, την προετοιμασία της γοργής επανεκκίνησης, του εξοπλισμού και των πωλήσεών της, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί μια διασκορπισμένη ανάκαμψη και ως εκ τούτου η γαλλική βιομηχανία μένει πολύ πίσω, με βαριές συνέπειες».

Οι μονάδες του κλάδου στην πλειοψηφία τους έχουν κλείσει εδώ και κάποιες βδομάδες, ενώ ήδη η συγκεκριμένη αγορά μετρούσε μεγάλη υποχώρηση, εξαιτίας και των διαστάσεων της επιδημίας στην Ασία. Μόνο για το μήνα Μάρτη οι Γάλλοι αυτοκινητοβιομήχανοι μετρούν «καθίζηση» της τάξης του 72%. Οι επιπτώσεις από την πανδημία όμως οξύνουν και μια αναμέτρηση που στον κλάδο είχε ξεσπάσει πολύ καιρό πριν, εξαιτίας - μεταξύ άλλων - της μαζικής στροφής στην ηλεκτροκίνηση, στην οποία π.χ. οι Γερμανοί έχουν προβάδισμα.

Τα κρούσματα ξεπερνάνε γρήγορα τα 2 εκατομμύρια

Copyright 2020 The Associated

Τα δύο εκατομμύρια πλησίαζαν σε όλο τον κόσμο χτες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σε 210 χώρες του πλανήτη είχαν επιβεβαιωθεί 1.957.584 κρούσματα και τα θύματα (των οποίων ο θάνατος είχε επιβεβαιωθεί ότι οφείλεται στην ασθένεια Covid-19) ήταν 124.556.

Οι ασθενείς που είχαν αποθεραπευτεί καταγράφονταν σε πάνω από 465.566.

Εικόνες με ομαδικούς τάφους έκαναν και χτες το γύρο του κόσμου από τις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα έφταναν τις 598.737 και τα θύματα τις 24.770.

Στην Ισπανία κρούσματα και θύματα είχαν φτάσει αντίστοιχα σε 172.541 και 18.056.

Στην Ιταλία 162.488 και 21.067.

Στη Γαλλία 143.303 και 15.729.

Στη Γερμανία 131.100 και 3.261.

Στη Βρετανία 93.873 και 12.107.

Στην Ολλανδία 27.419 και 2.945.

Στο Βέλγιο 31.119 και 4.157.

Εκτός από τις ΗΠΑ, σημαντική ήταν η αύξηση των νεκρών σε Βρετανία (όπου το τελευταίο 24ωρο είχαν αυξηθεί κατά 778), Ιταλία (602), Ισπανία (300), Βέλγιο (254). Επίσης, συνεχίστηκαν και χτες δημοσιεύματα για θύματα που εντοπίζονταν μέρες μετά την κατάληξή τους, εκτός νοσοκομείων, π.χ. σε γηροκομεία (στην Ιταλία διατάχτηκαν έρευνες για την απόκρυψη στοιχείων σε τρίτο τέτοιο ίδρυμα), προκαλώντας πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο μεγαλύτερος ήταν ο πραγματικός αριθμός των νεκρών.

Εκτός Ευρώπης:

Στην Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τις 82.249 και τα θύματα παρέμειναν στις 3.341 (το τελευταίο 24ωρο δεν υπήρξε νέο).

Στο Ιράν 74.887 και 4.683.

Στη Ρωσία 21.102 και 170.

Στη Βραζιλία 24.169 και 1.378.

Στην Ινδία 10.941 και 368.

  • Απαραίτητη διόρθωση: Εκ παραδρομής στο χτεσινό φύλλο τα νούμερα για τα κρούσματα και τα θύματα από την πανδημία του κορονοϊού παγκοσμίως δεν ανανεώθηκαν σωστά. Ειδικά στον αριθμό των ανθρώπων που «έφυγαν», εσφαλμένα ήταν μόνο αυτός από τις ΗΠΑ. Ζητάμε συγνώμη από τους αναγνώστες.
ΙΤΑΛΙΑ
Σταδιακή χαλάρωση περιορισμών αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις

Οι ιταλικές αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν σταδιακά - αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις - μια σειρά από περιορισμούς που είχαν τεθεί σε εφαρμογή, ενώ συνεχίζονται οι απαγορεύσεις για μετακινήσεις, συναθροίσεις κ.τ.λ.

Μετά το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία μεγάλων βιομηχανιών με χιλιάδες εργαζόμενους - όπου η εργοδοσία αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή το αληθινό της πρόσωπο αδιαφορώντας ακόμα και για στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας - χτες το πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι στις περισσότερες περιφέρειες άρχισαν να επαναλειτουργούν μέχρι και πολυκαταστήματα με βιβλία, ρούχα κ.τ.λ.

Ακόμα, σε κανονικούς ρυθμούς «επιστρέφουν» και τομείς της βιομηχανίας όπως αυτοί που αφορούν την παραγωγή υπολογιστών. Επίσης, ξεκινούν πάλι τα ταξίδια για επιστροφές Ιταλών στη χώρα, αλλά και τα επαγγελματικά ταξίδια, με περιορισμούς, όπως την απαγόρευση για όποιον έχει πυρετό.

Μεταξύ άλλων το πρακτορείο μετέδωσε ότι τα σούπερ μάρκετ θα παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας τους, με το επιχείρημα ότι αυτό απαιτεί η μείωση των μεγάλων ουρών αναμονής έξω από αυτά.

Την ίδια στιγμή, η ανησυχία των εργαζομένων μεγαλώνει, καθώς η εμπειρία όλων των τελευταίων βδομάδων και τα χιλιάδες θύματα επιβεβαίωσαν τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής που θεωρεί κόστος την ασφάλεια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Χτες, έγινε κινητοποίηση στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), με πρωτοβουλία της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης (USB) που σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση Κόντε επιτρέπει στους μεγαλοεπιχειρηματίες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

ΡΩΣΙΑ
Αύξηση των κρουσμάτων

Ολο και περισσότεροι οι βαριά άρρωστοι με κορονοϊό

ΜΟΣΧΑ.--

Ξεπέρασαν χτες τις 21.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Ρωσία, ενώ σχεδόν 2.800 νέα κρούσματα προστέθηκαν μόνο το τελευταίο 24ωρο. Επίσημα έχουν ανακοινωθεί 170 νεκροί. «Το μοναδικό στοιχείο που μας καθησυχάζει και μας κάνει να ελπίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε μια εκθετική αύξηση, είναι ότι ο μέσος όρος αύξησης των κρουσμάτων καθημερινά είναι της τάξεως του 17-18%», σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα.

Στο μεταξύ, περίπου 300 ασθενείς με κορονοϊό παρακολουθούνται ιατρικά ...εξ αποστάσεως και περισσότεροι από 240 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα.

Η κατάσταση στη Ρωσία δεν αλλάζει προς το καλύτερο, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα: «Βλέπουμε ότι η κατάσταση αλλάζει καθημερινά και δυστυχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν. Ολο και πιο πολλά είναι τα βαριά περιστατικά της νόσου». Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της ακόμη και τα πιο δύσκολα και ακραία σενάρια εξέλιξης της κατάστασης σε σχέση με τον κορονοϊό τουλάχιστον με ορίζοντα δέκα ημερών, ώστε «να μπορούμε ευέλικτα, άμεσα να επανακαθορίζουμε τη στρατηγική και τακτική των ενεργειών μας».

Οπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι άνεργοι στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν - με αφορμή την πανδημία - τα 8 εκατ. (από 2,5 εκατ. σήμερα) και αυτό θα ισχύει ενδεχομένως έως το τέλος του έτους. Μετά το τέλος της πανδημίας, «θα υπάρξει επανεκκίνηση, σταδιακή αύξηση της ζήτησης και θα ανακάμψει σταδιακά η καταναλωτική ζήτηση» και «θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των ανέργων».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Καταγγελία γιατρών για ελλιπή μέτρα προστασίας

Από διαμαρτυρία γιατρών στην Μπογκοτά
Από διαμαρτυρία γιατρών στην Μπογκοτά
Τη διαμαρτυρία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της Κολομβίας έχει ξεσηκώσει το διάταγμα 538 της αντιδραστικής κυβέρνησης της χώρας, του Προέδρου Ιβάν Ντούκε. 35 συνολικά ενώσεις υγειονομικών (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνικού προσωπικού στα εργαστήρια) υπογράφουν κοινή διαμαρτυρία γιατί, όπως καταγγέλλουν, με το προεδρικό διάταγμα υποχρεώνονται να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, με δική τους ευθύνη σε ό,τι αφορά τα μέσα προσωπικής προστασίας (μάσκες, γάντια, φόρμες κ.λπ.).

Οπως σημειώνουν στην καταγγελία τους, «μερικές ώρες από το θάνατο δύο γιατρών και ενός εργαζόμενου σε ασθενοφόρο (σ.σ. σημειώθηκαν την Κυριακή) που εργάζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση και το αυταρχικό διάταγμά της αγνοεί τα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει για τα απαραίτητα μέσα προστασίας που πρέπει να μας παρέχονται και για αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας». Και συνεχίζουν, «ζητάμε να εξαιρεθούν από το διάταγμα οι σπουδαστές των ιατρικών σχολών, γιατί και δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, πολύ περισσότερο χωρίς την υποχρεωτική εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας».

Κλείνοντας την ανακοίνωση τονίζουν: «Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε το καθήκον μας προς την κοινωνία, αλλά κανένα διάταγμα δεν μπορεί να μας υποχρεώσει σε επικίνδυνες και αυτοκτονικές για την υγεία μας ενέργειες ενάντια σε μια ασθένεια που ήδη στοιχίζει χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο. Επίσης, θεωρούμε υπεύθυνο για τους θανάτους των συναδέλφων Κάρλος Φαμπιάν Νιέτο και Γουίλιαμ Γκουτίερες, όπως και του οδηγού ασθενοφόρου Χοακίν Σατισάμπαλ, τον Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε για τους κινδύνους που διατρέχουν αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, όταν εργάζονται χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας». Στη χώρα ήδη τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2.850 και τα θύματα τα 110.

Επίσης, στις συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών έρχονται καταγγελίες για απολύσεις συναδέλφων τους, όταν τόλμησαν να ζητήσουν μέτρα προστασίας ή να καταγγείλουν δημόσια την έλλειψή τους, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές κλινικές. Ακόμη, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, την υποχρηματοδότησή της έχουν χειροτερεύσει και οι όροι εργασίας τους (μισθοί, συμβάσεις σύμφωνα με την ασυδοσία των κλινικαρχών, που έχουν τις πλάτες της κυβέρνησης).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βουλιάζουν στα χρέη τα λαϊκά νοικοκυριά

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης εκατομμυρίων νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπιστώνει δημοσκόπηση της εταιρείας BMG, που επικαλείται χτεσινό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Independent». Στην έρευνα καταγράφεται πως το ένα τρίτο των νοικοκυριών στη χώρα διαπίστωσε επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και πως 1 στα 20 νοικοκυριά είδε μείωση του εισοδήματός του κατά τουλάχιστον 50%.

Διπλάσιες απώλειες εισοδήματος διαπίστωσαν μαύροι Βρετανοί και διάφορες εθνικές μειονότητες, καθώς το 46% αυτών ανέφεραν πως το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού, ποσοστό που φθάνει το 28% των νοικοκυριών λευκών Βρετανών. Επιπλέον το 15% μαύρων Βρετανών και εθνικών μειονοτήτων έμεινε άνεργο, ποσοστό που στους λευκούς Βρετανούς περιορίζεται στο 8%.

Σε δεινή θέση όμως βρίσκονται και αρκετοί ηλικιωμένοι που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε γηροκομεία, καθώς καταγγέλλεται πως έχουν «εγκαταλειφθεί ως πρόβατα επί σφαγήν»! Εκπρόσωποι οίκων ευγηρίας στη χώρα εξέπεμψαν σήμα συναγερμού για την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, καταγγέλλοντας τους πολυάριθμους «σιωπηρούς θανάτους» που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός και οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο απολογισμό. Ο ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Ουίτι, εκτίμησε πως περίπου το 13,5% των οίκων ευγηρίας είχαν περιστατικά κορονοϊού. Σύμφωνα δε με πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η πανδημία COVID-19 είχε προκαλέσει 217 θανάτους έως τις 3 Απρίλη σε οίκους ευγηρίας της Αγγλίας και της Ουαλίας. Συνολικά, η πανδημία είχε προκαλέσει μέχρι τότε 6.235 θανάτους, δηλαδή 15% περισσότερους από εκείνους που είχαν καταγραφεί στα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας ανησυχούν επίσης για τον αριθμό θυμάτων. Σύμφωνα με την ομοσπονδία Care England οι νεκροί την περασμένη βδομάδα ξεπερνούσαν τους 1.000. Οι ίδιοι καυτηρίασαν παράλληλα και την έλλειψη επαρκούς υγειονομικού εξοπλισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, που αντικαθιστά προσωρινά τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ότι τα περιοριστικά μέτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ έως τουλάχιστον τις 7 Μάη.

ΗΠΑ
Σχέδια ενίσχυσης του κεφαλαίου ενώ η πανδημία θερίζει

Copyright 2020 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τι κι αν ο κορονοϊός θερίζει στις ΗΠΑ, με τους θανάτους να αυξάνονται συνεχώς - η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο «επανεκκίνησης της οικονομίας», όπως βαφτίζεται η νέα ενίσχυση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ εμφανίζεται να δηλώνει ότι υπάρχει «σταθεροποίηση» στον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων. Επί της ουσίας αυτό που διατηρείται είναι η σταθερότητα στους χιλιάδες που νοσούν και πεθαίνουν κάθε μέρα, κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, που είναι απροστάτευτα λόγω του ανύπαρκτου συστήματος δημόσιας Υγείας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήδη ξεπερνούν τα 573.000 και οι θάνατοι τους 23.500. Την ίδια ώρα η στρατιά των ανέργων γιγαντώνεται, με τον αριθμό των Αμερικανών που έμειναν χωρίς εισόδημα από το Μάρτη μέχρι σήμερα να ξεπερνά πλέον τα 16.000.000.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ καταρτίζεται από ειδική ομάδα υπουργών, συμβούλων και άλλων αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο και αναμενόταν να ανακοινωθεί αργά χτες το βράδυ. Η εφαρμογή και εξέλιξή του φερόταν πως θα γίνονταν με «αρκετή ευελιξία» και «αναλόγως των εξελίξεων». Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να πετύχει μία διέξοδο από την κρίση έστω και παροδικά, καθώς τον προσεχή Νοέμβρη είναι προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές και σ' αυτούς τους επτά μήνες πολλά μπορούν να συμβούν... Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, που θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επανεκλογή του, ισχυρίστηκε χτες πως παρά τις σαφείς διατάξεις του Συντάγματος, εκείνος έχει το γενικό πρόσταγμα για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και όχι οι κυβερνήτες.

Η σπουδή του Τραμπ να προχωρήσει - έστω και σταδιακά - σε άρση των μέτρων καραντίνας προκαλεί αναστάτωση, με πολλούς κυβερνήτες Πολιτειών να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Συγκροτούν μάλιστα ομάδες συνεργασίας ώστε να καταρτίσουν ένα στοιχειώδες πλάνο για περιορισμό της τεράστιας ζημιάς που προκαλεί στις περιοχές τους η πανδημία. Αυτό στα βορειοανατολικά δρομολογείται κυρίως από τις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, που μέχρι στιγμής έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές από την πανδημία στις ΗΠΑ.

Στρατηγική πρόληψης για τον κορονοϊό στις στρατιωτικές μονάδες

Οι αλλεπάλληλες Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, με βάση έγγραφα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, αλλά και οι μαρτυρίες σε πολλές επιστολές στρατευμένων, αναδεικνύουν επικίνδυνες καταστάσεις και σοβαρότατες ελλείψεις - παραλείψεις σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια τόσο των φαντάρων όσο και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε στρατόπεδα.

Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης - εκπαίδευσης, για την ασφάλεια μέσων και εγκαταστάσεων για τους στρατευμένους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εδώ δεν χωρούν προχειρότητες και οικονομίες. Χρειάζεται άμεσα κεντρικός σχεδιασμός μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας με βάση τις επιστημονικές οδηγίες.

Πρώτα απ' όλα πρέπει να συσταθεί άμεσα σε κάθε στρατόπεδο επιτροπή ελέγχου καταγραφής και επιτήρησης, απαρτιζόμενη από τους υπάρχοντες γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, γιατρούς και υγειονομικούς που τυχόν υπηρετούν τη θητεία τους, ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (παθολόγους, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, μοναδολόγους, γενικής ιατρικής) που βρίσκονται στην πόλη του στρατοπέδου και, αν χρειάζεται, ειδικά εκπαιδευμένους φαντάρους.

Εργο της επιτροπής είναι η καταγραφή και επιτήρηση της κατάστασης, ο τακτικός έλεγχος όλων των εμπλεκόμενων στο στρατόπεδο (φαντάρων, στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών εργαζομένων), προκειμένου να διαπιστωθούν κρούσματα κορονοϊού, να ληφθεί πλήρες ιστορικό (βήχας, πυρετός, πονόλαιμος κ.λπ.) και να διενεργηθεί το σχετικό τεστ.

Ο χώρος όπου θα γίνονται οι εξετάσεις θα πρέπει να είναι ξεχωριστός και ανεξάρτητος από το γενικό ιατρείο του στρατοπέδου. Η επιτροπή πρέπει να έχει στη διάθεσή της όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (στηθοσκόπια, θερμόμετρα, οξύμετρα κ.λπ.) και να είναι εφοδιασμένη με μέσα ατομικής προστασίας υψηλής αποτελεσματικότητας, όπως στολές που καλύπτουν όλα τα μέλη του σώματος και το κεφάλι, γυαλιά, μάσκες Ν95 ή Μ5, καθώς και απολυμαντικά - αντισηπτικά υλικά.

Τα τυχόν κρούσματα θα πρέπει να μεταφέρονται άμεσα σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Μέχρι την απομάκρυνσή τους να απομονώνονται σε κατάλληλο και ασφαλή χώρο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με άμεση ιχνηλάτηση της πορείας τους. Η επαφή και η περίθαλψη μέχρι την απομάκρυνση από τη μονάδα να γίνονται μόνο με το κατάλληλο προσωπικό και με εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας.

Οι πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς, ή όσοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και βρεθούν θετικοί στο τεστ, πρέπει να απομονώνονται σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο (καραντίνα) με ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Να εξευρεθούν και να επιταχθούν κατάλληλοι χώροι (ξενοδοχεία, ξενώνες κ.λπ.) ώστε να μεταφερθεί αριθμός φαντάρων και να αποσυμφορηθούν οι θάλαμοι. Τα εναπομείναντα κρεβάτια στο θάλαμο να απέχουν αρκετά μεταξύ τους (τουλάχιστον τρία μέτρα) και να μένουν διαρκώς ανοιχτά αντικριστά παράθυρα για τον αποτελεσματικό αερισμό των θαλάμων.

Να απολυμανθούν όλοι οι χώροι από επαγγελματικά συνεργεία και ακολούθως να γίνονται καθημερινά σφουγγάρισμα, καθαρισμός και απολύμανση όλων των επιφανειών πολλές φορές, ανάλογα με τη χρήση, από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Τόσο τα δάπεδα όσο και οι λοιπές επιφάνειες θα πρέπει πρώτα να καθαρίζονται με υγρό σαπούνι για την απομάκρυνση των ρύπων και στη συνέχεια να απολυμαίνονται με διάλυμα χλωρίνης σε νερό (αναλογία 1:10).

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως κάγκελα κρεβατιών, πόμολα, πάγκοι, φοριαμοί κ.λπ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως ΚΨΜ, εστιατόρια κ.λπ., όπου γίνεται και ανταλλαγή χρημάτων. Το απασχολούμενο εκεί προσωπικό πρέπει να φορά μάσκα και γάντια βιομηχανικού τύπου (μαύρα) και τα κέρματα να απολυμαίνονται άμεσα. Οι εξυπηρετούμενοι πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια με αντισηπτικό αμέσως μετά από κάθε δοσοληψία.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικοί κουβάδες και σφουγγαρίστρες για κάθε χώρο (θάλαμο, τουαλέτα, γραφείο κ.λπ.) καθώς και διαφορετικές λεκάνες και πανιά για τις υπόλοιπες επιφάνειες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην αναμειγνύονται το σαπουνόνερο του σφουγγαρίσματος με χλωρίνη, διότι η χλωρίνη αδρανοποιείται παρουσία σαπουνιού και βιολογικών υγρών.

Στα εστιατόρια να χρησιμοποιούνται είδη μίας χρήσης (πιάτα, ποτήρια κ.λπ.) και χαρτοπετσέτες, τα οποία θα πετιούνται σε πλαστικές σακούλες απορριμμάτων αμέσως μετά τη χρήση τους. Δίπλα στους νιπτήρες να υπάρχουν χειροπετσέτες τοποθετημένες στην ειδική κλειστή συσκευή που αναρτάται στον τοίχο, καθώς και υγρό σαπούνι σε διανεμητές (dispenser). Απαγορεύεται η χρήση πλακών σαπουνιού, μέσω των οποίων μπορούν να μεταφερθούν μικρόβια.

Στους λουτήρες και στις τουαλέτες να γίνεται προσεκτική απολύμανση με διάλυμα χλωρίνης 1:10 μετά από κάθε χρήση. Να υπάρχουν χαρτί υγείας, υγρό σαπούνι για το πλύσιμο, χάρτινες πετσέτες μίας χρήσης.

Ολα τα χάρτινα είδη και τα είδη μίας χρήσης να συλλέγονται σε σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες αφού κλείσουν καλά θα απομακρύνονται άμεσα από τους χώρους και θα τοποθετούνται στους ειδικούς κλειστούς κάδους. Οι ασχολούμενοι με αυτήν τη διαδικασία πρέπει να φορούν πάντα γάντια.

Να χορηγηθούν σε όλους μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, ατομικά φιαλίδια με αντισηπτικό). Να γίνει εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση των γαντιών, μετά την απομάκρυνση των οποίων είναι απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι με διάρκεια τουλάχιστον 30 δευτερολέπτων.

Σε κάθε θάλαμο να υπάρχει ένας αριθμός διανεμητών μεγάλου μεγέθους με αντισηπτικό ανάλογος με τον αριθμό των διαμενόντων. Εκτιμάται ότι ένας διανεμητής κάθε δέκα άτομα αρκεί, αφού θα διανέμονται κάθε τρεις - τέσσερις μέρες τα μικρά ατομικά φιαλίδια για άμεση χρήση. Επίσης, σε κάθε χώρο γραφείου, αίθουσα, τουαλέτες, λουτήρες κ.λπ. είναι απαραίτητη η ύπαρξη διανεμητών με αντισηπτικό ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων.

Στην είσοδο κάθε χώρου να τοποθετηθεί τάπητας εμποτισμένος με απολυμαντικό υλικό (χλωρίνη 1:10), που θα αλλάζει τακτικά, ώστε να μη μεταφέρεται ο ιός στα δάπεδα των χώρων. Στις εισόδους - εξόδους των μονάδων να υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό με κατάλληλο εξοπλισμό θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια) τόσο για τους εισερχόμενους όσο και για τους εξερχόμενους.

Να γίνουν καθαρισμός και απολύμανση των συστημάτων αερισμού, ιδιαίτερα στα πλοία. Εξειδικευμένη μέριμνα απαιτείται για λήψη μέτρων, ιατρική φροντίδα και υποστήριξη των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων, των υποβρυχίων και των μικρών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού προ απόπλου ή εν πλω. Να επιταχθούν οχήματα μεταφοράς από και προς τα στρατόπεδα, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός κατά τη μεταφορά φαντάρων και προσωπικού ανά όχημα.

Να εξασφαλιστεί άμεσα το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις μονάδες και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Να επιταχθούν άμεσα κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια, χειρουργεία και εργαστηριακά κέντρα ιδιωτικών νοσοκομείων. Να επιταχθούν ιδιώτες γιατροί προκειμένου να στελεχώσουν όλες τις μονάδες, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις κινητές νοσοκομειακές υποδομές εκστρατείας.

Η επιτροπή ελέγχου, καταγραφής και επιτήρησης πρέπει να επιβλέπει τη σχολαστική τήρηση των μέτρων. Επίσης θα πρέπει να συνεδριάζει τακτικά, να εκτιμά την κατάσταση και να τροποποιεί τα προτεινόμενα μέτρα συλλογικής και ατομικής υγιεινής, διότι ο Cοvid-19, του οποίου την επιδημιολογική συμπεριφορά δεν γνωρίζουμε ακόμα επαρκώς, είναι ένας ιός που συνεχώς μεταλλάσσεται, είναι πολύ μεταδοτικός, με πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς και άρα επικίνδυνος. Κατόπιν ενημέρωσής της από τον ΕΟΔΥ και τον ΠΟΥ, η επιτροπή θα μπορεί να ισχυροποιεί τα μέτρα ανάλογα με την πορεία και την εξάπλωση του Covid-19.

Εκτός από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, έχει ιδιαίτερη σημασία η ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στα στρατόπεδα. Το καθημερινό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιέχει τροφές άριστης ποιότητας, πλούσιες σε πρωτεΐνες, άφθονα λαχανικά και φρούτα. Συμπληρωματικά θα πρέπει να χορηγείται τακτικά βιταμίνη C.

Ολα τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας, αλλά στην πλειοψηφία τους και μετά από αυτήν. Γιατί τα παιδιά του ελληνικού λαού, όπου κι αν υπηρετούν ή εργάζονται, δεν είναι αναλώσιμα.

Μαρία ΠΑΡΑΛΙΚΑ

Δρ. πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στην Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, συνταξιούχος καθηγήτρια του ΠΑΔΑ

Ευαγγελία Ηλία ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ

Συνταξιούχος αναπληρώτρια καθηγήτρια Eπιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

Κατ' εξακολούθηση ψεύτες

Στο φύλλο της εφημερίδας «Πριν» 11 - 12 Απρίλη δημοσιεύτηκε άρθρο όπου, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρονται διαστρεβλωμένες οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στα στρατόπεδα. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει μέχρι σήμερα πάνω από 50 Ερωτήσεις στη Βουλή, όπου θέτει αυτά τα ζητήματα.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα, για μία ακόμη φορά, αναμασά με αυθαίρετο τρόπο δήθεν θέσεις του ΚΚΕ. Λέει ψέματα ότι το ΚΚΕ δεν έχει προτείνει μέτρα για την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων. Πρόκειται για συνειδητούς ψεύτες και παραχαράκτες των προτάσεων του ΚΚΕ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι στα στρατόπεδα και λόγω του κορονοϊού.

Τρανή απόδειξη αποτελούν οι προτάσεις της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό.

Πιο συγκεκριμένα, στις 2 Απρίλη το ΚΚΕ με ανακοίνωση της Επιτροπής απαίτησε από την κυβέρνηση:

Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και σε όλους τους άλλους χώρους. Απαιτείται ΑΜΕΣΑ διαμόρφωση συνθηκών για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή μέσα στα στρατόπεδα. Ο ζωτικός χώρος ανά στρατευμένο πρέπει να αυξηθεί σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και άμεσα να αυξηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των ατόμων στους θαλάμους και τους άλλους χώρους, με δεδομένο ότι η μετάδοση του ιού γίνεται με σταγονίδια και με σκόνη.

Να επιταχθούν τώρα ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες και άλλα κατάλληλα οικήματα σε όλες τις περιοχές.

Να επιταχθούν ιδιωτικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, για τη μείωση του συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις των στρατευμένων.

Να γίνουν τώρα απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία.

Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Επίσης κατηγορούν το ΚΚΕ ότι δεν αναφέρεται καθόλου στα ζητήματα των αυξανόμενων ανταγωνισμών για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες.

Το ΚΚΕ με όλους τους τρόπους έχει τονίσει ότι η εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντείνεται η επιθετικότητα της αστική τάξης της Τουρκίας. Επίσης η αστική τάξη της Ελλάδας προωθεί τα συμφέροντά της στην περιοχή, με στόχο τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, για τον μη καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι μεγάλες.

Το ΚΚΕ για μία ακόμα φορά τονίζει ότι η πολιτική αυτή είναι επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα. Οτι ευνοεί ολοένα και περισσότερο την πολιτική της συνδιαχείρισης, που κινείται στη λογική εξεύρεσης «λύσης» εντός ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, δηλαδή προς όφελος των μονοπωλίων.

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι διαστρεβλώσεις και τα ψέματα του «Πριν» έχουν κοντά ποδάρια.

Καλούμε τον απλό κόσμο που ακολουθεί το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ακολουθήσει την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ και όχι τους ψεύτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ