Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πάει το «γράμμα» σε Πακιστάν και Ιράν

Στο Ισλαμαμπάντ και την Τεχεράνη μεταβαίνει 1, 2 και 3 Νοέμβρη ο υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να επαναλάβει όσα ζητούν οι Αμερικανοί από αυτές τις δύο χώρες

Πρόθυμος να προωθήσει την αμερικανική πολιτική, σπεύδει την ερχόμενη βδομάδα σε Ισλαμαμπάντ και Τεχεράνη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις ο Ελληνας Υπουργός κατάφερε και εξασφάλισε συγκεκριμένες ημερομηνίες κι έτσι θα συναντηθεί την 1η Νοέμβρη, με την ηγεσία του Πακιστάν και στις 2 και 3 του μήνα με την ηγεσία του Ιράν. Αυτές οι επισκέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται, προκειμένου να «διευρυνθεί και να ισχυροποιηθεί η συμμαχία κατά της τρομοκρατίας».

Είναι γνωστή η σημασία που αποδίδεται στο Πακιστάν για την επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Αφγανιστάν και οι τεράστιες πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον. Το ίδιο γνωστά είναι και τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το καθεστώς Μουσάραφ, εξαιτίας των διευκολύνσεων που παρέχει στις ΗΠΑ.

Προκειμένου, λοιπόν, να σταθεροποιηθεί το καθεστώς και να εκτονώσει τις εσωτερικές αντιδράσεις, σύσσωμη η Δύση σπεύδει να προσφέρει οικονομική «βοήθεια» πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τη «μερίδα του λέοντος» σε αυτή τη βοήθεια ήδη καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει να συνεισφέρει γενναία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί την 1η Νοέμβρη στο Ισλαμαμπάντ και θα έχει την ευκαιρία να επαναλάβει τις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις, που τόσο ανάγκη έχει ο Πρόεδρος Μουσάραφ.

Ανάλογη είναι και «αποστολή» του Γ. Παπανδρέου στις 2 και 3 Νοέμβρη, στην Τεχεράνη. Εκεί, ο Ελληνας υπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνο-ιρανικών σχέσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσδεση της χώρας στη «συμμαχία» που δημιουργεί η Ουάσιγκτον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Δύση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου να προσελκύσει την Τεχεράνη και, όπως σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην ΕΕ έχει καλλιεργηθεί πια το έδαφος για την αναθέρμανση των οικονομικών σχέσεων και προετοιμάζονται προς υπογραφή συμφωνίας για εμπορική συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ