Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Θάνατος και καταστροφή»
  • «Πάρα πολλά θύματα» δηλώνουν οι Ταλιμπάν, χωρίς όμως να δίνουν συγκεκριμένο αριθμό νεκρών αμάχων
  • Οι βόμβες διασποράς σπέρνουν θάνατο και τρόμο
  • Συνωστισμός στα σύνορα Ιράν, αλλά και Πακιστάν από απελπισμένους πρόσφυγες. Ερήμωσε το Κανταχάρ

Το δράμα των προσφύγων

Associated Press

Το δράμα των προσφύγων
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Βόμβες διασποράς, βόμβες ισχυρότατης γόμωσης, «υπερβόμβες», βόμβες «κανονικές». Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι έχουν πέσει και θα συνεχίσουν να πέφτουν στη γη του Αφγανιστάν, στοχεύοντας, πάντα «κατά λάθος», πολιτικούς στόχους, κοστίζοντας μέχρι στιγμής το θάνατο σε χιλιάδες - άραγε - ανθρώπους, καταστρέφοντας πόλεις, χωριά, νοσοκομεία, τζαμιά, σχολεία, ερημώνοντας μεγάλες πόλεις, εξαναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες εάν όχι εκατομμύρια να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Πάνω από δέκα μέρες ακόμη και οι Ταλιμπάν έχουν παύσει να δίνουν κάποιο συνολικό αριθμό των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Χτες, ανάμεσα στους στόχους των Αμερικανών μπήκε και ένα λεωφορείο. «Στο Κανταχάρ, σ' ένα σταθμό λεωφορείου, ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες επλήγη και άγνωστος αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε», δήλωσε προς το πρακτορείο «Ρόιτερ» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών Αμπντούλ Χανάν Χεμάτ, ενώ για το ίδιο περιστατικό το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» αναφέρει ότι 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Ο Χεμάτ πάντως δήλωσε πως οκτώ νομάδες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σε άλλο σημείο της πόλης, η οποία φέρεται να είναι το προπύργιο των σκληροπυρηνικών Ταλιμπάν. Επιπλέον βόμβες έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας στο χωριό Ισχάκ Σουλαϊμάν κοντά στο δυτικό Χεράτ, προκαλώντας το θάνατο 20 αμάχων και τον τραυματισμό οκτώ, την ώρα που έβγαιναν από ένα τζαμί μετά την προσευχή τους, όπως ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Τραυματίες άμαχοι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Πακιστάν

Associated Press

Τραυματίες άμαχοι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Πακιστάν
Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΙΡ, σκοτώθηκαν 16 άτομα και τραυματίστηκαν 25 στο μικρό χωριό Ταχτ Αλαμάν, που βρίσκεται στα περίχωρα της Χεράτ, ενώ ακόμη ένας πολίτης σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν στο Κανταχάρ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι δήλωσε προς το AIP ότι Ταλιμπάν κάνουν έκκληση προς τα μέλη της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης ώστε να δουν πόσα πολλά θύματα υπάρχουν στο Αφγανιστάν και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σκορπίζουν το θάνατο και την καταστροφή, πλήττοντας κατοικημένες περιοχές, τεμένη και νοσοκομεία. Παράλληλα, ο Μουτάκι απέρριψε ως προπαγάνδα των ΗΠΑ τη δήλωση του Πενταγώνου ότι οι Ταλιμπάν έχουν την πρόθεση να δηλητηριάσουν τα τρόφιμα που ρίχνουν αμερικανικά αεροσκάφη ή προσφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις σε Αφγανούς αμάχους. «Ουδείς μπορεί να είναι τόσο ωμός και αδαής για να δολοφονήσει τον ίδιο του το λαό», δήλωσε ο Μουτάκι, σύμφωνα με το AIP και πρόσθεσε όσον αφορά τις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει την Τετάρτη το Πεντάγωνο πως «είναι σκέτη προπαγάνδα, η οποία φανερώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε σύγχυση».

Ο τρόμος των βομβών διασποράς

Μία ακόμη διάσταση της καταστροφής και κυρίως του θανάτου που σπέρνουν οι αμερικανικές βόμβες, αποκαλύφθηκε από τις καταγγελίες των Ταλιμπάν ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη εξαπολύουν πια επιθέσεις και με βόμβες θραυσμάτων εναντίον των θέσεων των Ταλιμπάν στη γραμμή του μετώπου, όπως δήλωσε επίσης χτες ο διευθυντής του επίσημου πρακτορείου των Ταλιμπάν, Μπαχτάρ. Σύμφωνα με τον Χεμάτ, οι αμερικανικές επιθέσεις είχαν στόχο την περιοχή Μπαγκράμ και τις πόλεις Κεσεντέχ και Ντάραε Σουφ, που βρίσκονται κοντά στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαζάρ -ι- Σαρίφ. «Εκτοξεύτηκαν βόμβες θραυσμάτων και ορισμένες δεν εξερράγησαν» δήλωσε μάλλον δυσοίωνα ο Χεμάτ.

Ετοιμασία των βομβών που σκορπίζουν το θάνατο

Associated Press

Ετοιμασία των βομβών που σκορπίζουν το θάνατο
Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, που σε χτεσινές τους δηλώσεις ανέφεραν ότι βόμβες διασποράς χρησιμοποιήθηκαν και κατά τους βομβαρδισμούς της Δευτέρας στη δυτική πόλη Χεράτ, όπου επλήγησαν ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και ένα τζαμί. Μάλιστα, ο Νταν Κέλι επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ για την εξουδετέρωση των ναρκών, τόνισε, σύμφωνα με το BBC, ότι οι πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν πως αρκετές από αυτές τις βόμβες διασποράς δεν έχουν εκραγεί, με αποτέλεσμα οι άμαχοι να έχουν «παγιδευτεί» και να τελούν υπό καθεστώς τρόμου, καθώς αυτές οι βόμβες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες όσο παραμένουν «ανενεργείς», αφού μπορούν να εκραγούν οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και εάν περάσουν αρκετά χρόνια.

Για το λόγο αυτό κάλεσε τις ΗΠΑ - οι βόμβες διασποράς είναι από τα αμφιλεγόμενα όπλα που προκαλούν μαζικούς θανάτους εξαιτίας της διασποράς πολλών μικρών βομβών κατά την έκρηξή τους, με αποτελέσματα που έγιναν αντιληπτά και στη Γιουγκοσλαβία και ειδικά όταν η αγορά της Νις είχε βομβαρδιστεί με τέτοιες βόμβες μέρα μεσημέρι - να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των βομβών και των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν και κάποια στιγμή να εξουδετερωθούν.

Το δράμα των προσφύγων


Associated Press

Ενα ακόμη δράμα που εξελίσσεται στο έδαφος του Αφγανιστάν είναι αυτό το προσφύγων. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η νότια πόλη Κανταχάρ, μία πόλη που πριν την έναρξη των βομβαρδισμών αριθμούσε πάνω από 500.000, τώρα πια έχει ερημώσει και ισοπεδωθεί.

Η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με το Πακιστάν είναι γνωστή, με τους χιλιάδες παντελώς πεινασμένους πρόσφυγες να έχουν συρρεύσει στα όρια των δύο χωρών, μην μπορώντας όμως να περάσουν στο Πακιστάν που έχει κλείσει προ πολλού τα σύνορά του. Πολλοί κάτοικοι έχουν καταφύγει στα βουνά, ενώ άλλοι παίρνουν το δρόμο προς το Ιράν. Οπως έγινε γνωστό χτες, τουλάχιστον 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει το τελευταίο μόνο 24ωρο στα σύνορα με το Ιράν και με τη βοήθεια της ιρανικής «Ερυθράς Ημισελήνου» έχουν εγκατασταθεί σε προσφυγικό στρατόπεδο που βρίσκεται σε αφγανικό έδαφος, ανακοινώθηκε χτες από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) στην Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ