Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΡΑΝ
Διπλωματικός αναβρασμός

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Πυρετός διπλωματικών επαφών παρατηρείται, εδώ και βδομάδες, στην ιρανική πρωτεύουσα όπου οι αφίξεις Δυτικών διπλωματών διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο πρώτος Αυστριακός ηγέτης που επισκέπτεται το Ιράν από το 1979, συναντήθηκε, χτες, με τον Ιρανό Πρόεδρο Μοχάμαντ Κχαταμί. Σύμφωνα με το ιρανικό ραδιόφωνο, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι «η όποια νέα κυβέρνηση, μετά τους Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν θα πρέπει να είναι ευρείας βάσης», ενώ διαπιστώθηκε «η αναγκαιότητα ουσιαστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Στη μετά-Ταλιμπάν εποχή αναφέρθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Κχαραζί, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν με τον Ιταλό ομόλογό του Ρενάτο Ρουτζιέρο μετά το πέρας τής, μεταξύ τους, συνάντησης. Ο Κχαραζί υπογράμμισε ότι το Ιράν αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμμετοχής κάποιων από τους Ταλιμπάν σε μια νέα κυβέρνηση.

Η επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε με τον Κχαραζί, πριν από ένα 24ωρο, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος, επίσης, πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στην Τεχεράνη. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει, στη συνέντευξη Τύπου, ότι το Ιράν «σταθερά αντιτάσσεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν γιατί πλήττουν αμάχους, ενώ δεν ξεριζώνουν τα βαθύτερα αίτια της τρομοκρατίας και προκαλούν την αντίδραση του ισλαμικού κόσμου».

Ο Φίσερ, από την άλλη, είχε καλέσει το Ιράν να «υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση απέναντι στη Δύση», τονίζοντας ότι «είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν». Ο Κχαραζί, τέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανώφ, με τον οποίο «συμφώνησαν ότι η όποια πολιτική λύση στο Αφγανιστάν, που θα εκφράζει τη βούληση του αφγανικού λαού, θα πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ