Τρίτη 10 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
8Η ΜΑΡΤΗ 2020
Η «ζούγκλα» πίσω από τα μεγάλα λόγια

Με αφορμή τον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από ανακοινώσεις σωματείων, που φανερώνουν την πραγματική «ζούγκλα» στην αγορά εργασίας, πίσω από τις διακηρύξεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων με αφορμή την 8η Μάρτη.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία σε βάρος εργαζόμενης μητέρας σε επιχείρηση στο εμπορικό κέντρο «Mall» στο Μαρούσι. Οπως σημειώνει, η εργαζόμενη δουλεύει εδώ και εννέα χρόνια σε επιχείρηση στο εμπορικό κέντρο και επέστρεψε από άδεια μητρότητας τον περασμένο Ιούλη. Εκτοτε έρχεται αντιμέτωπη «με την εκδικητική και εκβιαστική συμπεριφορά της εργοδοσίας», η οποία με το πρόσχημα ότι «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της» καλλιεργεί κλίμα εκφοβισμού και έντονης ψυχολογικής πίεσης, «φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μην της αναθέτει αντικείμενο εργασίας, προσπαθώντας να την εξωθήσει σε παραίτηση».

«Το περιστατικό αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση στις διακρίσεις που υφίστανται διαχρονικά οι εργαζόμενες μητέρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία γυναίκα, έγκυος, μητέρα που εργάζεται στις σημερινές συνθήκες. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι η επίθεση στη μητρότητα, η τρομοκράτηση των εργαζομένων και οι εκδικητικές συμπεριφορές δεν θα σταματήσουν αν δεν τις σταματήσουμε εμείς», τονίζει ο Σύνδεσμος. «Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, η προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τα συνδικάτα», ξεκαθαρίζει. Στέκεται στο πλευρό της εργαζόμενης και απαιτεί να σταματήσει η εργοδοσία κάθε μορφή εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

* * *

Επικουρική εργαζόμενη, νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο, η οποία είναι έγκυος, δεν μπορεί να πάρει άδεια μετ' αποδοχών (2 μήνες πριν και 2 μετά) επειδή δεν έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα. Ετσι είναι αναγκασμένη να δουλεύει μέχρι τον 9ο μήνα και να επιστρέψει στην εργασία της αμέσως μετά τη γέννηση ή να αναγκαστεί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών ή να παραιτηθεί. Στις παραπάνω ...«επιλογές» αποτυπώνονται η λυσσαλέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα της μητρότητας από το κράτος.

Το θέμα φέρνει στη δημοσιότητα το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τους δίνεται καν το 9μηνο που δίνεται στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, αφού το κράτος δεν τους θεωρεί ούτε δημόσιους αλλά ούτε ιδιωτικούς υπαλλήλους (ώστε να τους καλύψει ο ΟΑΕΔ).

Αυτή είναι η περίφημη "στήριξη" του συστήματος Υγείας! Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία και η κοινωνική προστασία της μητρότητας δεν θέλουν να συνδυάζονται από τις εργαζόμενες», καταγγέλλει το σωματείο και σημειώνει ότι «η μητρότητα δεν είναι θητεία, να εξαγοράζεται με κάποια ένσημα». Διεκδικεί: Αναγνώριση της μητρότητας ως κοινωνικού δικαιώματος. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ