Τρίτη 10 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
8Η ΜΑΡΤΗ 2020
Αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο

Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, εκφράστηκε ταυτόχρονα η αντίθεση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή, στα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες μεταναστών, προσφύγων και των λαών της περιοχής

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Με μια μεγάλη συγκέντρωση την Κυριακή στο Σύνταγμα και πορεία στα γραφεία της ΕΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας μαζί με δεκάδες εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες, Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και φοιτητικούς συλλόγους, τίμησε αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις και δράσεις έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, μεταφέροντας στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα «για τα σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, για ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς πολέμους και προσφυγιά», όπως ήταν το σύνθημα του φετινού αγωνιστικού γιορτασμού.

Η κινητοποίηση στην Αθήνα έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες που βιώνουν τη βαρβαρότητα των πολέμων, στους ξεριζωμένους και εγκλωβισμένους στα νησιά και στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες, μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, της στήριξης και της συμμετοχής των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτούς.

Ετσι, δίπλα στα συνθήματα που καταδίκασαν τα ωράρια και τη ζωή - λάστιχο, τη δουλειά τις Κυριακές, τις σύγχρονες μορφές της ανισοτιμίας, πήραν τη θέση τους τα συνθήματα ενάντια στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων για τους οποίους «Ενωση και ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς».


Δίπλα στο κάλεσμα οργάνωσης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των γυναικών και των οικογενειών τους, πήρε τη θέση του το κάλεσμα να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, να πάρει απάντηση το δηλητήριο του εθνικισμού, να γίνει απαίτηση όλου του λαού να φύγει το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα, να μη συμμετέχει η χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Στο Σύνταγμα

Τα μπλοκ των διαδηλωτών στο Σύνταγμα έφτασαν από δύο διαφορετικές προσυγκεντρώσεις και γέμισαν το πλάτωμα μπροστά από την εξέδρα. Γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών, οικογένειες με τα παιδιά τους, εργαζόμενοι και εργαζόμενες από πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς, πορεύτηκαν πίσω από τα πανό της ΟΓΕ και των σωματείων τους, κρατώντας πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Λάστιχο ωράρια, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενες και όχι μηχανές» και «Ενωση και ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς, για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς».

Την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Μίλησαν ακόμα η Μυρτώ Καλτικοπούλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ανθή Πατσιώτη, γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), και η Γεωργία Νικολάου, αναπληρώτρια γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά.

Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι ομιλίες έδωσαν τη σκυτάλη στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τραγούδια από το διεθνές εργατικό κίνημα που σιγοτραγουδήθηκαν και καταχειροκροτήθηκαν, με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών σε απεργιακές μάχες, την πάλη των συνδικάτων, τον μόχθο αλλά και τις ελπίδες τους.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι μουσικοί Παύλος Παπαναστασάτος (βιολί, μπουζούκι), Παρασκευάς Θεοδωράκης (κιθάρα, φωνή), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Μαριλίζα Λούντζη (φωνή). Τα τραγούδια συνόδευαν αποσπάσματα για τους αγώνες μέσα στους οποίους γεννήθηκαν, που διάβασε η ηθοποιός Δανάη Κατσαμένη.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία της ένωσης των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, καταδικάζοντας την πολιτική που γεννά πολέμους και προσφυγιά και απαιτώντας στήριξη και φροντίδα για τους ξεριζωμένους, στους οποίους η ΕΕ και η κυβέρνηση επιφυλάσσουν «πνιγμούς και κέντρα - φυλακές».

Οι εργαζόμενες δεν συμβιβάζονται με τις «ίσες ευκαιρίες» στην εργασιακή ζούγκλα

«Η μέρα αυτή μπορεί να γίνει εφαλτήριο για μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων γυναικών στα σωματεία, στις σωματειακές επιτροπές, στον αγώνα, στο ταξικά προσανατολισμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα», τόνισε η Γεωργία Νικολάου, χαρακτηρίζοντας την 8η Μάρτη «φάρο» που δείχνει «το δρόμο της ανυπακοής, του αγώνα, τη δύναμη της συλλογικής και οργανωμένης δράσης».

Η πορεία στο ύψος της Ηρώδου Αττικού
Η πορεία στο ύψος της Ηρώδου Αττικού
Κάλεσε τις εργαζόμενες να μη συμβιβαστούν με τις «"ίσες ευκαιρίες" στην εργασιακή ζούγκλα» που διαφημίζουν η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο καλά στρωμένο έδαφος όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ. «Σήμερα, τον 21ο αιώνα, με τη ραγδαία και εντυπωσιακή ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, φανερώνονται οι τεράστιες δυνατότητες να ζούμε χίλιες φορές καλύτερα. Υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλοι σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου και με σταθερό ωράριο. Στη Βιομηχανία σε αρκετούς χώρους δουλειάς, γυναίκες εργάτριες αναγκάζονται να σηκώνουν μεγάλα βάρη, να κάνουν μηχανικές κινήσεις για αρκετές ώρες, να δουλεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, να δουλεύουν νυχτερινή βάρδια, ακανόνιστα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας. Η επιστημονική έρευνα έχει σήμερα τη δυνατότητα να συμβάλει στη διερεύνηση και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη μονόπλευρη και εκτελεστική εργασία. Πολλές βαριές, ανθυγιεινές, ρουτινιάρικες εργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Η εφαρμογή της τεχνολογικής καινοτομίας μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση της επιβάρυνσης και της καταπόνησης του γυναικείου οργανισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενη στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και στα ελληνοτουρκικά σύνορα, υπογράμμισε πως οι εξελίξεις αναδεικνύουν τη βαρβαρότητα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Κατήγγειλε τους θρασύδειλους «που κάνουν επίδειξη δύναμης πάνω σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους» και τις μισάνθρωπες φωνές που «μιλούν για εκτοπισμούς των προσφύγων σε ξερονήσια», υπογραμμίζοντας πως προέρχονται από τις ίδιες δυνάμεις που στους χώρους δουλειάς «κάνουν τη βρώμικη δουλειά της εργοδοσίας», που «έχουν ταχθεί με τον αντίπαλο και σπέρνουν το πιο βρώμικο δηλητήριο στις συνειδήσεις των εργατών». «Ο λαός μας ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αλληλεγγύη και πανανθρώπινα ιδανικά, μπορεί να διακρίνει τον πραγματικό ένοχο, να στοχεύει στους πραγματικούς θύτες και όχι στα θύματα», υπογράμμισε.

Ως εδώ! Δεν θα ζήσουμε έτσι!

Εξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα
Εξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα
«Οι αυτοαπασχολούμενες και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες δεν πρόκειται να υποδεχτούμε με "ανοιχτές αγκάλες" τους μακελάρηδες των λαών, όπως μας λένε οι κυβερνήσεις. Δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, προσδοκώντας μια δήθεν αύξηση του τζίρου των καταστημάτων μας από τον ματωμένο δρόμο ανάπτυξης», τόνισε η Ανθή Πατσιώτη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους της ΟΒΣΑ και 23 σωματείων και Ενώσεων ΕΒΕ στην Αττική, στάθηκε στον καθημερινό αγώνα των αυτοαπασχολούμενων γυναικών για να αντεπεξέλθουν «στις ατέλειωτες επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις, στις υποχρεώσεις στο σπίτι, στη φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων». «Λέμε: Ως εδώ! Δεν θα ζήσουμε έτσι!», τόνισε και κάλεσε τις αυτοαπασχολούμενες να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων μας, των Ενώσεων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, τους γυναικείους συλλόγους και να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους «στην προστασία της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο, στην ανάπαυση, που σήμερα φαντάζουν πολυτέλεια».

Δεν αποδεχόμαστε οι σημερινές φοιτήτριες να είναι οι αυριανές αναπληρώτριες

«Εμπνεόμαστε από τη μέρα - σύμβολο, αφιερωμένη στους σκληρούς αγώνες των εργαζόμενων γυναικών, που πάλεψαν για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή», ανέφερε η Μυρτώ Καλτικοπούλου, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους 43 φοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά. «Τίποτα δεν μας χαρίστηκε από τις κυβερνήσεις, αλλά κατακτήθηκε με συλλογική, κοινωνική δράση. Αλλά και ό,τι χάθηκε, δεν χάθηκε για πάντα. Με την πάλη μας μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους γυναικών, αύριο μέσα από τα σωματεία, μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους μέσα από χαλάσματα. Μπορούμε να ανοίξουμε ρωγμές σήμερα, που αυξάνουν τα αδιέξοδα και οι κίνδυνοι για το λαό μας, τη νεολαία και τους γειτονικούς λαούς», τόνισε.

«Δεν αποδεχόμαστε οι σημερινές φοιτήτριες του Παιδαγωγικού να είναι οι αυριανές αναπληρώτριες με τη βαλίτσα στο χέρι, που θα γυρίσουν τη μισή Ελλάδα για να δουλέψουν, μακριά από τις οικογένειές τους. Αφού αγοράσουν τα απαραίτητα "προσόντα", όπως τα ονομάζουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως οι νέες και οι νέοι δεν συμβιβάζονται με την υποχρηματοδότηση των σχολών και της φοιτητικής μέριμνας που εντείνεται, «την ίδια ώρα που η τωρινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δίνουν δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η σύσκεψη στην Αθήνα για την 8η Μάρτη (2022-02-23 00:00:00.0)
Την Παρασκευή η κινητοποίηση για τη Μέρα της Γυναίκας (2019-03-06 00:00:00.0)
Οι γυναίκες του λαού με τη θέληση και τη δράση τους μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στον αγώνα (2018-03-09 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (2018-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ