Τρίτη 10 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
Σε πλήρη εξέλιξη το άθλιο ιμπεριαλιστικό παζάρι στις πλάτες των λαών

Από τις κοινές δηλώσεις Ερντογάν - Στόλτενμπεργκ

Copyright 2020 The Associated

Από τις κοινές δηλώσεις Ερντογάν - Στόλτενμπεργκ
Μια ακόμα «πανηγυρική» επιβεβαίωση ότι η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα, δίνοντας μεταξύ άλλων και «αέρα στα πανιά» των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή, πρόσφεραν οι χτεσινές συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου με τους επικεφαλής των δυο ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Η μετάβαση Ερντογάν στην έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έγινε αφού νωρίτερα, την περασμένη Παρασκευή - μετά και την «εύθραυστη» εκεχειρία με τη Ρωσία για τη Συρία - η Αγκυρα είχε ζητήσει ανοιχτά (όπως και σε τηλεφωνική επαφή Ερντογάν - Μέρκελ) «την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ».

Ο Τούρκος ηγέτης συνάντησε χτες τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Μισέλ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε μια ομάδα διαλόγου με τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής και της τουρκικής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θα εξετάσουν τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό (του 2016) και θα εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις, σε όλα τα κεφάλαια. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και πρώτο βήμα στενών επαφών που θα συνεχιστούν τις επόμενες βδομάδες, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με το Μεταναστευτικό αλλά και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Είπε ακόμα ότι η ευρωπαϊκή πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που αφορούν τους πρόσφυγες - και χορηγούνται στην Τουρκία - και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής, ειδικά στη Συρία. Εξήγησε ακόμα ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές και αυτό είναι προϋπόθεση και για τη βελτίωση της κατάστασης στον Εβρο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά στήριξη χρειάζεται και η Τουρκία. Χαρακτήρισε κι αυτή εποικοδομητικό τον χτεσινό διάλογο που - συνέχισε - οδήγησε σε χαρτογράφηση της κατάστασης, τονίζοντας ότι η Συμφωνία του 2016 παραμένει επίκαιρη και οι δύο πλευρές θα δουν τώρα τι λείπει και πώς θα την εφαρμόσουν. Σημείωσε δε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει την εφαρμογή της Συμφωνίας αν το ίδιο κάνει και η Τουρκία. Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για την κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα, χαρακτήρισε απαράδεκτη κάθε ...υπερβολική βία και συνέστησε στις αρχές ...αναλογικές πράξεις, μοιράζοντας συστάσεις για προστασία των συνόρων αλλά και του δικαιώματος στην αίτηση για άσυλο.

Ο Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Πάντως, φτάνοντας στις Βρυξέλλες είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης - Τουρκίας».

Με ΝΑΤΟικές πλάτες η τουρκική εισβολή στη Συρία και οι προκλήσεις στον Εβρο

Αποκαλυπτικές όμως ήταν και οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που υποδεχόμενος χτες τον Τούρκο ηγέτη επανέλαβε με έμφαση ότι «η Τουρκία είναι ο σύμμαχός (μας) που έχει περισσότερο επηρεαστεί από την αναταραχή και τη βία στη Συρία. Κανένας άλλος σύμμαχός μας δεν έχει υποφέρει (τόσο πολύ) από τρομοκρατικές επιθέσεις. Και κανένας άλλος δεν φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες...».

Ξεκαθάρισε δε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία με ένα εύρος διαφορετικών μέτρων. Αυτό περιλαμβάνει αμυντικά πυραυλικά συστήματα, συμβάλλοντας στην προστασία της Τουρκίας απέναντι σε απειλές από τη Συρία. Στηρίζουμε ακόμα την Τουρκία με (στρατιωτική) εναέρια και ναυτική παρουσία». Ακόμα, υπενθύμισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, «το ΝΑΤΟ επένδυσε πάνω από 5 δισ. δολάρια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία. Περιλαμβανομένων σημαντικών υποδομών όπως ναυτικές βάσεις και εγκαταστάσεις ραντάρ. Ολα αυτά δείχνουν την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ απέναντι στην ασφάλεια της Τουρκίας...».

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας αναγνώρισε ξανά ότι «η Τουρκία κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο», καλώντας την να προσαρμόσει κι αυτή την τακτική της, σημειώνοντας ότι «πρέπει να αναλάβει το δικό της ρόλο στην εξεύρεση μιας πιο μακροπρόθεσμης λύσης σε αυτήν την κρίση». Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι παρακολούθησε «με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο τις τελευταίες μέρες», κάνοντας πάλι λόγο για «κοινή πρόκληση που απαιτεί κοινές λύσεις» και καλωσορίζοντας «το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορεί να βρεθεί μια κατεύθυνση (για να κινηθούμε) εμπρός».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν μίλησε για «κρίσιμη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει σαφή αλληλεγγύη προς τους συμμάχους του» και επιτιθέμενος ξανά στην Ελλάδα για απάνθρωπη συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες, είπε ότι «είναι παράλογο και ακατανόητο για μία σύμμαχο και γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία για το μεταναστευτικό κύμα. Ξεκαθάρισε στον κ. γγ ότι εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή τη χώρα (σ.σ. την Ελλάδα) να εκμεταλλευτεί αυτό το ζήτημα ή την ΕΕ για οφέλη που δεν αξίζει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς αναζήτηση «αμφίδρομων» συμφωνιών (2020-03-20 00:00:00.0)
Ολα τα κρίσιμα θέματα στο ιμπεριαλιστικό παζάρι (2020-03-19 00:00:00.0)
Με τις πλάτες ιμπεριαλιστικών κέντρων τα γεωπολιτικά παιχνίδια της (2020-03-07 00:00:00.0)
Στην Αγκυρα αύριο η Μογκερίνι (2018-11-21 00:00:00.0)
Ετοιμη για κάθε είδους επέμβαση και παζάρι (2018-04-13 00:00:00.0)
Ξαναπαίζει το «χαρτί» της ένταξης στην ΕΕ (2017-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ