Τρίτη 10 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Επιβάλλουν αντεργατικά μέτρα με όχημα τον κορονοϊό

Μέτρα που ικανοποιούν πλήρως τις αντεργατικές απαιτήσεις της εργοδοσίας και δεν απαντούν σε κανένα αίτημα των εργαζομένων ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τον κορονοϊό. Κριτήριο των μέτρων είναι η διασφάλιση των καπιταλιστικών κερδών, η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των επιχειρηματικών ομίλων και η μετακύλιση στους εργαζόμενους των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Ετσι, καμιά από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και την παροχή πρόσθετης άδειας με αποδοχές και Ασφάλιση στους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να απέχουν από την εργασία λόγω του κορονοϊού.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση:

-- Αναστέλλει την υποχρέωση του εργοδότη «να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων». Αντί να γνωστοποιούνται σε καθημερινή βάση, οι αλλαγές θα γνωστοποιούνται «κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας». Ετσι, αν και το υπουργείο αναφέρει ότι «δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις» για τους εργαζόμενους, είναι προφανές ότι η εργοδοτική ασυδοσία θα χτυπήσει «κόκκινο»...

-- Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υλοποιήσουν πάγιους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι εργοδότες μπορούν«να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας)», γεγονός που οδηγεί στην επιδείνωση των όρων εργασίας, ενώ επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών»...

-- Για επιχειρήσεις που με κρατική εντολή διακόψουν τη δραστηριότητά τους για περισσότερες από 10 μέρες αναστέλλεται έως τις 30/6 «η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020». Καμία διασφάλιση δεν υπάρχει ωστόσο για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ίδιες επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω συμβαδίζουν απόλυτα με τις αξιώσεις που διατύπωσαν πριν από λίγες μέρες με κοινή ανακοίνωσή τους οι ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ, «προτρέποντας» τις επιχειρήσεις «να εφαρμόσουν, όπου είναι εφικτό, πρακτικές ευελιξίας ως προς τον χρόνο και τον τόπο εργασίας».

Υπόμνημα από 20 κλαδικά συνδικάτα στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Το τι σημαίνουν τα παραπάνω στην πράξη αναδεικνύεται και από το υπόμνημα που υπέβαλαν προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού 20 κλαδικά συνδικάτα εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, ζητώντας την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, τα συνδικάτα αναφέρουν ότι υπάρχουν «εκατοντάδες καταγγελίες για τη στάση της εργοδοσίας που έχει ήδη αρχίσει να απολύει, να πιέζει για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, για χορήγηση απλήρωτης άδειας. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις εποχικών εργαζομένων που έχουν ήδη ενημερωθεί ότι δεν θα επαναπροσληφθούν όταν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται να δώσουν "ζεστό" χρήμα σε ξενοδόχους και μεγαλοεστιάτορες προκειμένου να προστατευτούν οι "επενδύσεις" και τα κέρδη τους από τις συνέπειες της επιδημίας».

Με τις «πλάτες» της κυβέρνησης, δηλαδή, η εργοδοσία επιδιώκει να βάλει τους εργαζόμενους να πληρώσουν το μάρμαρο για τις συνέπειες του κορονοϊού στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο (απαγόρευση συνεδρίων, ακύρωση κρατήσεων, μείωση προκρατήσεων για τη θερινή σεζόν κ.ά.). Χαρακτηριστικά, μόλις χτες το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής έκανε παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Fenix» της Γλυφάδας, όπου η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν εκ περιτροπής εργασία.

Τα κλαδικά συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι «μέχρι σήμερα: Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό εμπόδιο στους εργοδότες που σχεδιάζουν απολύσεις, απληρωσιά και άλλα αντεργατικά μέτρα. Δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον ιό».

Απαιτούν, μεταξύ άλλων: Καμία απόλυση εργαζομένου, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Να εξασφαλιστούν με νόμο πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά. Καμία αλλαγή σύμβασης από πλήρη σε εκ περιτροπής. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας - συντήρησης.

Στάση εργασίας σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε χτες στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Εύβοιας, στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στα Τμήματα Μητρώων Αρρένων, στο Πρωτόκολλο - Γραφείο της Χάγης και στο τμήμα αδειών διαμονής νομού Εύβοιας. Με τη στάση προβλήθηκε το αίτημα των εργαζομένων για άμεση λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ