Τρίτη 10 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Η επίσημη εκτίμηση για παραπέρα αύξηση των κρουσμάτων δείχνει την αναγκαιότητα για άμεσα ουσιαστικά μέτρα

Τα 84 έφτασαν χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

INTIME NEWS

Σε 84 ανήλθαν χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τις επόμενες βδομάδες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, καθώς και κρουσμάτων των οποίων δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης. Η εν λόγω επίσημη εκτίμηση επιβεβαιώνει την ανάγκη για άμεση λήψη από την κυβέρνηση ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, οι οποίες ήδη βρίσκονται «στο κόκκινο» ανεξάρτητα από τον κορονοϊό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, από τα 84 επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 81 είναι ελληνικής καταγωγής και τα 3 ξένης υπηκοότητας. Πενήντα έξι κρούσματα προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 9 επαφές τους), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και υπάλληλος της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα (είχε ταξιδέψει μαζί τους), η οποία χτες ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστή έως τις 23/3.

Μέχρι στιγμής, 27 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων ένας με σοβαρή πνευμονία στη ΜΕΘ του ΠΓΝ Πατρών, ενώ 57 ασθενείς παραμένουν σε καλή κατάσταση και βρίσκονται σε απομόνωση στην οικία τους.

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε ότι για 4 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης, ενώ το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι τις επόμενες βδομάδες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, ακόμη και κρουσμάτων που δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης.

Με βάση τα παραπάνω, από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν τα εξής πρόσθετα προληπτικά μέτρα:

Αναστολή για τις επόμενες 2 βδομάδες της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας και οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης. Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών και στο εσωτερικό για 2 βδομάδες. Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 βδομάδες. Παράλληλα, με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χωρίς θεατές, πέραν 100 προσκεκλημένων, θα γίνει μεθαύριο στην Αρχαία Ολυμπία η αφή της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με εισήγηση να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης (π.χ. Δημοτικά Συμβούλια).

Συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές μονάδες. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής). Εισήγηση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού. Θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιούνη.

Στόχος των παραπάνω μέτρων, ανέφερε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είναι να καθυστερήσει η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου «και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες», καθώς, όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, «οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι». Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη ενημέρωση όπου αναφέρθηκε ο ίδιος στόχος, υπήρξε η παραδοχή ότι εξαιτίας και της εποχικής γρίπης το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι «ήδη υπερφορτωμένο»... χωρίς βέβαια να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυσή του.

Σημειώνεται επίσης ότι τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό.

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Πύργου, μετά από δημόσιες καταγγελίες στις οποίες προέβη ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος, ότι συγγενείς και πρόσωπα που σχετίζονται με τους ασθενείς από την εκδρομική ομάδα σε Ισραήλ και Αίγυπτο κυκλοφορούν κανονικά στην πόλη, ενώ τους είχε δοθεί σαφής οδηγία να μείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό και να αποφεύγουν επαφές με τρίτα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία κλήτευσης μαρτύρων.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία

Αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, δουλεύοντας σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες κι εφημερίες, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, οργανώνοντας ταυτόχρονα αγωνιστικές παρεμβάσεις για τη λήψη άμεσων ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου (αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς) προχωρά σήμερα Τρίτη στις 12.30 το μεσημέρι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου, απαιτώντας: Αμεση προμήθεια - με ευθύνη του υπουργείου Υγείας - όλων των αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας. Ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό. Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Μάνδρα. Να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

«Αν και το Νοσοκομείο "Θριάσιο" είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς, δεν έχει ενισχυθεί ούτε με ένα εργαζόμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο! «Αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ακόμη και τμήματα που αντικειμενικά θα βρεθούν στην "πρώτη γραμμή" αντιμετώπισης μιας πιθανής έξαρσης της επιδημίας (π.χ. ΤΕΠ, Πνευμονολογική, Α' και Β' Παθολογική κλινική, ΜΕΘ, ακτινολογικό, εργαστήρια) (...) Οχι μόνο δεν έχει γίνει κεντρική προμήθεια, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και δεν έχει δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη ούτε ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2020. Δεν υπάρχουν θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης και οι ασθενείς με πιθανή λοίμωξη από κορονοϊό νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, οι οποίοι "μετονομάζονται" σε "θαλάμους λοιμώξεων"».

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» (νοσοκομείο αναφοράς) σημειώνει ότι ενώ η μαζική έξαρση της νόσου είναι «προ των πυλών»: Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, διοικητικός, τεχνολόγος, τραυματιοφορέας, στις κενές οργανικές θέσεις. Δεν έχει φύγει ούτε ένα ράντζο ούτε έχει ανακουφιστεί από την υπερ-εφημέρευση. Δεν έχει ανοίξει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ, με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και προμήθεια εξοπλισμού, όταν τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν έχει ανοίξει κανένα κλειστό νοσοκομείο, π.χ. Λοιμωδών, για τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που πιθανόν θα προκύψουν.

Το Σωματείο καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σε άμεση υλοποίηση των αιτημάτων, προειδοποιώντας με στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου την Πέμπτη 12/3.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (νοσοκομείο αναφοράς), μετά τη μαζική ΓΣ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, προχωρά την Παρασκευή 13/3 σε νέα Γενική Συνέλευση, επισημαίνοντας και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση ενίσχυση της Επιτροπής λοιμώξεων. Ανάπτυξη όλων των κενών κλινών όπως στη ΜΑΦ. Αμεση χωροθέτηση ιατρείων - κλινών για απομόνωση ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Πάτρα: Ανυπαρξία έγκαιρων μέτρων για τους φοιτητές Ιατρικής και Νοσηλευτικής

Επισημαίνοντας τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και την ανάγκη να ληφθούν άμεσα από την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού, οι Οργανώσεις Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ), με την έκθεση υγειονομικού προσωπικού στον πρώτο ασθενή από την εκδρομική ομάδα, αναδεικνύουν μια ακόμη πτυχή του προβλήματος:

«Φάνηκε πως η έλλειψη πρόληψης και από το Πανεπιστήμιο οδήγησε στο να εκτεθούν πέρα από εργαζόμενους, ασθενείς, συγγενείς, και φοιτητές Νοσηλευτικής και Ιατρικής, αφού δεν είχαν παρθεί έγκαιρα μέτρα και από τα αντίστοιχα τμήματα. Πάνω από 400 φοιτητές καθημερινά εκπαιδεύονται στο ΠΓΝΠ και οι πρυτανικές αρχές θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει ώστε να μην διακινδυνεύσει κανείς, να έχουν παρθεί μέτρα όπως η πιο έγκαιρη αναστολή των κλινικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από τη στιγμή που το νοσοκομείο έγινε κέντρο αναφοράς, η επαρκής προμήθεια με αντικείμενα ατομικής προστασίας. Δεν χρειαζόταν να ξεφύγει το πρώτο κρούσμα για να συζητάμε σήμερα τι προληπτικά μέτρα θα έπρεπε να έχουν παρθεί. Αφέθηκαν πλήρως εκτεθειμένοι και 10 φοιτητές βρίσκονται σε καραντίνα και ακόμη δεν έχει προχωρήσει ο απαραίτητος έλεγχος όλων. Η υποστελέχωση των τμημάτων και ο αυξημένος φόρτος εργασίας είναι η ίδια αιτία που επιβαρύνει τους καθηγητές - γιατρούς και νοσηλευτές - να μην μπορούν να επιτελέσουν το διπλό έργο τους καθημερινά με άμεσο κίνδυνο για φοιτητές και ασθενείς!».

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απαιτούν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση: Αμεσο έλεγχο όλων των φοιτητών Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής που τυχόν εκτέθηκαν στον ιό με ευθύνη του κράτους. Αμεση κρατική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων για αγορά φαρμακευτικού και προληπτικού υλικού. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής υγείας όλων των φοιτητών και καθηγητών. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας. Να παρθούν μέτρα για τις εκπαιδευτικές διαδικασίες που χάνονται λόγω αναστολής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ