Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Μαθαίνοντας για το «Νταχάου της Μεσογείου»

Στο χώρο του «θεάτρου», οι ΟΒ Ιστορικού - Αρχαιολογικού της ΚΝΕ παρουσίασαν στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ από την Οργάνωση της Σπουδάζουσας ένα σύντομο χρονικό της λειτουργίας της Μακρονήσου ως τόπου φυλακής και εξορίας.

Δεκάδες νέοι και νέες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση, που δεν περιορίστηκε στην καταγραφή των σκληρών συνθηκών διαβίωσης, των απάνθρωπων βασανιστηρίων, της προσπάθειας φυσικής και ηθικής εξόντωσης των κρατουμένων, που έδωσαν στο νησί τον τίτλο του «Νταχάου της Μεσογείου». Ανέδειξε, δίπλα στο παραπάνω ζοφερό τοπίο, το ηθικό μεγαλείο των κομμουνιστών, μέσα από τα παραδείγματα αγωνιστών όπως ο Δημήτρης Τατάκης, καλλιτεχνών όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Φαρσακίδης, ο Μάνος Κατράκης και πολλοί ακόμα.

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»: Η παρουσίαση τελείωσε με το κοινό να επισφραγίζει με το παραπάνω σύνθημα το συμπέρασμά της: Η Μακρόνησος διδάσκει πως οι ήρωες που στάθηκαν όρθιοι μέσα στο κολαστήριό της, δεν τα κατάφεραν επειδή ήταν υπεράνθρωποι, αλλά επειδή στηρίχθηκαν στην πίστη τους στον αγώνα και το δίκιο του λαού, στην πρωτοπόρα θεωρία και δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ