Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Βίαιη επέμβαση της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο

Η ενέργεια συνδέεται με ενέργειες «αξιοποίησης» του χώρου ως ξενοδοχειακής μονάδας, σημειώνει η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Βίαιη επέμβαση πραγματοποίησε τα ξημερώματα του Σαββάτου 5/9 η ΕΛ.ΑΣ. σε κτίριο του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο λόφο Καστέλι, πάνω από το ενετικό λιμάνι στα Χανιά, προκειμένου να το εκκενώσει από κατάληψη ώστε να προχωρήσει επένδυση για την ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας.

Η περιοχή γύρω από το κτίριο της πάλαι ποτέ 5ης Μεραρχίας, απέναντι από τα γραφεία της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου έγινε η επέμβαση των ΜΑΤ, αποκλείστηκε από την αστυνομία, η επίθεση της οποίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με μαζικούς φορείς της πόλης να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις καταδίκης. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την αστυνομική επέμβαση άρχισαν υπό την προστασία των δυνάμεων καταστολής οι εργασίες για να ξεκινήσει η επένδυση - ξεπούλημα του πανεπιστημιακού χώρου. Κι αυτό την ίδια στιγμή που οι φοιτητές στην πόλη αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και έλλειψης εστιών και άλλων υποδομών.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης των ΜΑΤ και από τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης τραυματίστηκε στο πόδι δημοσιογράφος, ενώ έγιναν και προσαγωγές ατόμων που βρίσκονταν στο χώρο που εκκενώθηκε, μεταξύ των οποίων και μετανάστες.

Σε ανακοίνωσή της για την επέμβαση της Αστυνομίας στα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, η ΤΕ Ν. Χανιών του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων πως είναι καταδικαστέα η αστυνομική επέμβαση στα κτίρια, τονίζοντας ότι «συνδέεται με ενέργειες αξιοποίησής τους που δεν αφορούν τα συμφέροντα της πολυτεχνικής κοινότητας και των φοιτητών, αλλά την επιχειρηματική τους χρήση, όπως την εκμίσθωσή τους για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας».

«Είναι προκλητικό το γεγονός ότι αντί να δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα που έχουν κατ' επανάληψη επισημανθεί και από το φοιτητικό κίνημα, όπως η έλλειψη εστιών και τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τη φοιτητική μέριμνα ή όπως η λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία, η προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και προώθηση της επιχειρηματικής δράσης του ιδρύματος, συνεχίζοντας ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι παλαιότερες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και η Οργάνωση του Κόμματος καλεί το λαό και τη νεολαία να παλέψουν μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, ενάντια στην επιχειρηματική δράση και την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. «Να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των αναγκών των φοιτητών και εργαζομένων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Με δωρεάν μέριμνα αλλά και κτιριακές και τεχνικές υποδομές», απαιτώντας κτίρια του Πολυτεχνείου, όπως αυτό στο λόφο Καστέλι, να αξιοποιηθούν για την κάλυψη αυτών των αναγκών, θυμίζοντας πως αυτό αποτελεί αίτημα των μαζικών φορέων, όπως και ο αρχικός σκοπός της παραχώρησης του συγκεκριμένου κτιρίου στο Πολυτεχνείο.

Η Οργάνωση του Κόμματος προσθέτει ότι φοιτητές και εργαζόμενοι, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα μπορούν να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο. «Η ζωντανή, μαζική και αγωνιστική λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και των συλλόγων εργαζομένων του ιδρύματος είναι απαραίτητος όρος για αυτόν το σκοπό», αναφέρει, καλώντας κυβέρνηση και δημοτική αρχή να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων που έβρισκαν καταφύγιο σε χώρους όπως αυτός που εκκενώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ