Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ
Σταγόνα στον ωκεανό το προσωπικό των καθαριστριών στα σχολεία!

Πρόβλεψη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με την οποία φορτώνεται το κόστος για πρόσθετες προσλήψεις στα λαϊκά νοικοκυριά!

Eurokinissi

Στην απόλυτη αβεβαιότητα βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, μόλις 6 μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, σε ό,τι αφορά και στον τομέα της καθαριότητας στα σχολεία. Μέχρι και χτες, δεν είχαν αναρτηθεί τα οριστικά αποτελέσματα στους περισσότερους δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα οι 9.500 εργαζόμενες (πλήρους και μερικής απασχόλησης) να μην έχουν πιάσει δουλειά. Αυτό, όμως, φαίνεται πως είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καλύψει το σύνολο των αναγκών, αλλά ακόμα χειρότερα, πετάει το μπαλάκι στους δήμους και βέβαια στους γονείς για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι δήμοι, μετά τα αποτελέσματα της προκήρυξης για τις προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία, προχώρησαν τη διαδικασία τοποθέτησής τους στα σχολεία. Με δεδομένο όμως ότι αυτή η τοποθέτηση γίνεται με βάση τις ώρες διδασκαλίας και σε συνδυασμό με το ότι το μεγαλύτερο μέρος των καθαριστριών (περίπου το 50%) θα δουλεύουν 3,5 ώρες και όχι με πλήρη απασχόληση, προκύπτει μείωση του προσωπικού σε σχέση με τις ώρες δουλειάς, κατά 25%! Δηλαδή, προκύπτει ότι οι εργαζόμενες θα είναι λιγότερες ώρες στα σχολεία!

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι:

-- Τον περασμένο Μάη και τον Ιούνη, με την εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, με λιγότερα παιδιά ανά τάξη, με λιγότερο φόρτο δουλειάς υπήρχε και πάλι πρόβλημα, επειδή η κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις, πέρα από τις 9.500 εργαζόμενες που δούλευαν στα σχολεία. Μάλιστα, θυμίζουμε ότι πολλοί δήμοι εκείνη την περίοδο μετέφεραν προσωπικό από άλλες υπηρεσίες στην καθαριότητα των σχολείων.

- Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη, τα σχολεία ανοίγουν σε πλήρη σύνθεση, με την απαράδεκτη (αφού δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και ασφάλειας) απόφαση να υπάρχουν 25 παιδιά ανά τάξη και άρα μεγαλύτερες ανάγκες, αλλά με τον ίδιο και μικρότερο αριθμό καθαριστριών! Σε αυτήν τη συγκυρία, λοιπόν, οι ώρες των καθαριστριών στα σχολεία θα είναι λιγότερες ή θα αναγκαστούν να δουλεύουν μέχρι την εξόντωσή τους!

Ετσι, είναι προφανές ότι η καθαριότητα των σχολείων θα είναι όχι μόνο λειψή, αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Οι πραγματικές τους επιδιώξεις...

Επειδή αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, που δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική ενέργεια προκειμένου να παρθούν μέτρα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στις 4 Σεπτέμβρη, προβλέπεται:

«Για τις περιπτώσεις που επιλέγεται από τους δήμους η αύξηση των ωρών μερικής απασχόλησης ή η καταβολή υπερωριακής απασχόλησης, η δαπάνη που προκαλείται από την αύξηση καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων εσόδων από ανταποδοτικές υπηρεσίες ή άλλων ανειδίκευτων εσόδων».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ουσιαστικά η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι το προσωπικό δεν φτάνει και ξεκαθαρίζει ότι το αναμενόμενο, δηλαδή η αύξηση των ωρών απασχόλησης, θα καλυφθεί από την τσέπη των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών!

Επιπλέον, δίνει το «ΟΚ» στους δήμους να συμπράξουν με ιδιωτικά συνεργεία, ώστε μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται με ευθύνη της κυβέρνησης, να αναθέσουν την αρμοδιότητα σε αυτά.

Και βέβαια, ακόμα κι αν δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω, να μπει εκβιαστικά το θέμα, ώστε οι ίδιοι οι γονείς μέσω των Συλλόγων των σχολείων να μπουν στη διαδικασία να μαζεύουν χρήματα και να πληρώνουν εργαζόμενες ή ιδιώτες στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει το απαιτούμενο προσωπικό, μοιράζει δεξιά και αριστερά εκατομμύρια ευρώ και παίρνει μέτρα που ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον τομέα της Υγείας και του Τουρισμού.

Ετσι, ενώ το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτέμβρη, τα σχολεία δεν έχουν καθαριστεί από τον Ιούνη, οι εργαζόμενες δεν έχουν ενημερωθεί πότε θα ξεκινήσουν δουλειά και πώς θα δουλέψουν, ποια θα είναι η έναρξη και λήξη του ωραρίου, πώς θα εξασφαλιστεί η καθαριότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και μετά το τέλος της, ειδικά στα σχολεία όπου θα υπάρχει μία μόνο καθαρίστρια, η κυβέρνηση έχει το θράσος να κάνει λόγο για «πλήρη στελέχωση» των σχολικών μονάδων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά περισσότερους και πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων (2023-08-25 00:00:00.0)
«Ψίχουλα» και αισχροί εκμεταλλευτικοί όροι για τις σχολικές καθαρίστριες (2022-08-31 00:00:00.0)
Υποστελεχωμένη η καθαριότητα των σχολείων (2022-08-23 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για τις σχολικές καθαρίστριες (2020-08-05 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας για την καθαριότητα των σχολείων (2020-06-23 00:00:00.0)
Διεκδικούν μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων (2020-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ