Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΜΕ ΤΡΙΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις και τη λειτουργία των σχολείων

Την απόσυρση της ρύθμισης ζητά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και περαιτέρω χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να νομοθετήσουν συμβάσεις εργασίας, για την πρόσληψη αναπληρωτών, με τρίμηνη διάρκεια.

Στις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή στις 4 Σεπτέμβρη, ορίζεται πως προϋπόθεση για την πρόσληψη όσων εκπαιδευτικών δηλώσουν συμμετοχή στην ειδική προκήρυξη που θα βγει είναι να μην ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με βάση τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών.

Την απόσυρση της ρύθμισης ζητούν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», που σημειώνει πως «οι συγκεκριμένες διατάξεις, που υποτίθεται ότι έρχονται να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες λόγω Covid-19, ανοίγουν νέα, θλιβερά και επικίνδυνα μονοπάτια στις εργασιακές σχέσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και συνολικά στη λειτουργία των δημόσιων σχολείων».

Θυμίζοντας τα 20.000 κενά με τα οποία ξεκινά η χρονιά, η ΑΣΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση αντί να καλύψει τις ανάγκες «προσπαθεί να εξαπατήσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πως με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας μπορούν να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία. Η ίδια η φύση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο αναγκαίος χρόνος εξοικείωσης μαθητή και εκπαιδευτικού απαγορεύουν τέτοιου είδους συμβάσεις εργασίας ακόμα και σε περίοδο πανδημίας.

Στην ουσία, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να εισάγει μια ακόμα μορφή ελαστικής εργασίας στην Εκπαίδευση που προσομοιάζει στο μοντέλο του "αντικαταστάτη εκπαιδευτικού", όπως ισχύει για παράδειγμα στην Κύπρο». «Οι διατάξεις που οδηγούν σε αποκλεισμό από τις προσλήψεις εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. εγκύους) είναι απάνθρωπες και βαθιά αντεργατικές. Ανοίγουν το δρόμο για την αμφισβήτηση δικαιωμάτων για χιλιάδες συναδέλφους (μόνιμους και αναπληρωτές) που ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Αντί να στηρίξουν, ενοχοποιούν όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Η λέξη ΝΤΡΟΠΗ είναι λίγη!», σχολιάζει η ΑΣΕ, καλώντας όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, σε αγωνιστική ετοιμότητα και συσπείρωση στα σωματεία, να διεκδικήσουν να αποσυρθούν οι άθλιες διατάξεις, να γίνει δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών με πλήρες ωράριο και εργασιακά δικαιώματα, να καταργηθούν οι ΑΜΩ, αύξηση των δαπανών για προσλήψεις με βάση τις αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Καλεί επίσης τα πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε μαζική κινητοποίηση έξω από τη Βουλή τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την Υγεία, που περιλαμβάνει και τις άθλιες διατάξεις για τις τρίμηνες συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ