Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Στα μέσα του ερχόμενου έτους αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Μέχρι χτες είχαν καταγραφεί πάνω από 27,3 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 893.000 θάνατοι παγκοσμίως.

Αναφερόμενος στην οικονομική και γεωπολιτική κούρσα για την ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίου, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε πως «δεν αναμένονται εκτεταμένοι εμβολιασμοί μέχρι τα μέσα του ερχόμενου έτους», μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας (φάση 3). «Αυτή η φάση 3 πρέπει να διαρκέσει περισσότερο, επειδή είναι ανάγκη να δούμε πόσο αληθινά προστατευτικό είναι το εμβόλιο και είναι επίσης ανάγκη να δούμε πόσο ασφαλές είναι», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, Μάργκαρετ Χάρις, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, το ρωσικό εμβόλιο («Sputnik V») ανέπτυξε αντισώματα στις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών, αναφέρει δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet». Και οι 76 υγιείς εθελοντές ανέπτυξαν αντισώματα στον κορονοϊό, ενώ δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες. Οι ευρείας κλίμακας και μακράς διάρκειας κλινικές δοκιμές, οι οποίες περιλαμβάνουν συγκρίσεις με placebo και περαιτέρω παρακολούθηση, χρειάζονται για να επιβεβαιωθούν μακροπρόθεσμα η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αναφέρεται στο άρθρο.

Η Ρωσία ενέκρινε πρώτη, τον Αύγουστο, το εμβόλιο μετά την ολοκλήρωση των πρώτων δύο φάσεων κλινικών δοκιμών, πριν από την έναρξη της τρίτης φάσης δοκιμών με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων. Στη συνέχεια, αντίστοιχες διαδικασίες «εξπρές» ακολούθησαν κι άλλοι ανταγωνιστές (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γερμανία).

«Αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό εθελοντών της φάσης 3 και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου στις περιφέρειες της χώρας», δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μ. Μουράσκο, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί αρχικά σε ειδικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί, προτού σταδιακά επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό.

Στη φάση 3 θα συμμετάσχουν περίπου 40.000 εθελοντές σε Ρωσία και εξωτερικό και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται Οκτώβρη ή Νοέμβρη. Χτες το Τεχνολογικό Ινστιτούτο «Tecpar» της πολιτείας Παρανά στη Βραζιλία, το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές της 3ης φάσης σε 10.000 εθελοντές στις αρχές του επόμενου έτους και θα ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου, που θα διατεθεί στην αγορά της Βραζιλίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ, συζήτησαν χτες τηλεφωνικά τις προοπτικές της από κοινού παραγωγής του ρωσικού εμβολίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ