Σάββατο 12 Ιούνη 2021 - Κυριακή 13 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντιπαράθεση με τους αστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή

Από περιοδεία του ΚΚΕ σε λιγνιτικό σταθμό στην Κοζάνη
Από περιοδεία του ΚΚΕ σε λιγνιτικό σταθμό στην Κοζάνη
Με τη Συνδιάσκεψη που υπερψήφισε ομόφωνα τις Θέσεις της ΚΕ, ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Τις εργασίες παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ Γραμματέας της νέας Επιτροπής Περιοχής εκλέχθηκε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ.

Η πείρα από τη δράση της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, τα βήματα που έγιναν και η απαιτητικότητα που εκφράζουν οι Θέσεις της ΚΕ αποτέλεσαν τη βάση για να συζητηθούν ουσιαστικά αδυναμίες και καθυστερήσεις, που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και καθοδηγητική ευθύνη.

Οπως αποτυπώθηκε και στην εισήγηση, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας εκφράζεται έντονα η μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας και την καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Αυτή είναι η αιτία και για την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, όπως γίνεται τώρα, με τη βιομηχανία της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο φόντο της οικονομικής κρίσης.

Η αστική στρατηγική για έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, με τον λαό να πληρώνει ξανά το λογαριασμό, ακούει στο όνομα «Green New Deal», τμήμα της οποίας αποτελεί και η εν εξελίξει απολιγνιτοποίηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έχει ως στόχο το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για τα «πράσινα» μονοπώλια.

Από την πλούσια συζήτηση φωτίστηκαν σημαντικές πλευρές για το πώς εκφράζονται η «Νέα Πράσινη Συμφωνία» στην περιοχή, οι συνέπειές της στην αύξηση της ανεργίας και την εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας.

Ολα αυτά κάτω από το πρίσμα της προσπάθειας των κομμουνιστών να παρέμβουν για την οργάνωση και κινητοποίηση του λαού, της δουλειάς στο εργατικό κίνημα της περιοχής και στα σύμμαχα λαϊκά στρώματα, για όλα τα προβλήματα που οξύνει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, με αιχμή σ' αυτήν τη φάση την «πράσινη ανάπτυξη» και την απολιγνιτοποίηση.

Μεταφέρθηκαν ζωντανά παραδείγματα από την προσπάθεια συντονισμού σωματείων και μαζικών φορέων ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, από την πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών την περίοδο της πανδημίας, στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, από τη δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ και του Κόμματος στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Τονίστηκε η ανάγκη να γίνει η Οργάνωση πιο ικανή να δίνει την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με τις αιχμές του καπιταλιστικού σχεδιασμού και της αστικής πολιτικής στην περιοχή, να απαντά σε ιδεολογήματα, όπως αυτό της «δίκαιης μετάβασης για όλους», που στόχο έχουν να συσπειρώσουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα σ' αυτά τα σχέδια και την πολιτική. Να συσπειρώνει και να κινητοποιεί δυνάμεις ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να αναδεικνύει την αναγκαιότητα και το ρεαλισμό του «άλλου δρόμου», της σοσιαλιστικής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, από τη σκοπιά της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Επισημάνθηκε και εισηγητικά ότι παρά τα θετικά βήματα που έχει κατακτήσει η ΚΟ στο να παρακολουθεί και να εξειδικεύει τη στρατηγική και το Πρόγραμμα του Κόμματος σε αντιπαράθεση με τους αστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, παραμένει η ανάγκη να γίνουν οι θεωρητικές επεξεργασίες και η πείρα από την παρέμβαση στο κίνημα κτήμα όλων των Οργάνων, όλων των Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων, να σημάνει πραγματική στροφή στον τρόπο δουλειάς, με βάση και τις Αποφάσεις του επερχόμενου Συνεδρίου.

Στη συζήτηση αποτυπώθηκε επίσης η ανάγκη να δυναμώσει ο προσανατολισμός όλης της Οργάνωσης στην προσπάθεια οικοδόμησης στους χώρους δουλειάς, να ανέβει η συγκεκριμένη και συντονισμένη προσπάθεια των εδαφικών και κλαδικών Οργανώσεων στην παρέμβαση στους χώρους στρατηγικής σημασίας. Μεταφέρθηκε, τέλος, η θετική πείρα από την αναδιάταξη των Οργανώσεων, με επίκεντρο τους βασικούς κλάδους της οικονομίας, την Ενέργεια και τη γούνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ