Παρασκευή 10 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες που θα «κρίνουν» το μέλλον του Ντονμπάς

Εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών που επικαλούνται δυτικά δημοσιεύματα δείχνουν μεγάλες ουκρανικές απώλειες

Με αποστολές πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να ανασχέσουν τη μεγάλη ρωσική πίεση στο Ντονμπάς
Με αποστολές πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να ανασχέσουν τη μεγάλη ρωσική πίεση στο Ντονμπάς
Με το Κίεβο να περιμένει νέες αποστολές ΝΑΤΟικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς και τη Μόσχα να εντείνει τα χτυπήματα στο Ντονμπάς, αλλά και τις κινήσεις προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν στην Ουκρανία σύγχρονα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς («MLRS»), καθώς οι μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία απαιτούν μεγαλύτερης ακρίβειας και εμβέλειας πυραύλους.

Οι ΗΠΑ, που ανήγγειλαν την αποστολή στην Ουκρανία 4 συστημάτων πυροβολικού υψηλής ακρίβειας «HIMARS» με βεληνεκές στα 80 χλμ., σκοπεύουν να εκπαιδεύσουν τους χειριστές και συντηρητές τους για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα σωστά, είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μ. Μίλεϊ.

Η δήλωση αυτή ήρθε σε απάντηση επικρίσεων ότι ο αριθμός των «HIMARS» και «MLRS» που θα σταλούν είναι περιορισμένος, καθώς οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι «περισσότερες και ισχυρότερες», σύμφωνα με τον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

Σχετικά πάντως με τα νέα πυραυλικά συστήματα, ο στρατηγός Μίλεϊ διαβεβαίωσε πως σε συντονισμό με το Κίεβο αποφασίστηκε να εφοδιάζεται «μια μοίρα» του ουκρανικού πυροβολικού «κάθε φορά». Με τα «MLRS» που θα στείλουν οι Βρετανοί και άλλη μια χώρα, που δεν κατονόμασε, «σε μερικές εβδομάδες, θα έχουν μια πλήρη πυροβολαρχία», δηλαδή δύο μοίρες, σημείωσε. «Και θα συνεχίσουμε πάνω σε αυτήν τη βάση στη συνέχεια, ανάλογα με τις αποφάσεις» του Λευκού Οίκου, πρόσθεσε.

Ρωσικές δυνάμεις σε υδροηλεκτρικό σταθμό στην περιοχή της Χερσώνας

Copyright 2022 The Associated

Ρωσικές δυνάμεις σε υδροηλεκτρικό σταθμό στην περιοχή της Χερσώνας
Ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα επισημαίνουν ότι το βεληνεκές των «HIMARS» και των «MLRS» είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο ανάλογων ρωσικών συστημάτων, κάτι που θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις μένοντας εκτός εμβέλειας των ρωσικών όπλων.

Μεγάλες απώλειες της Ουκρανίας δείχνει έκθεση μυστικών υπηρεσιών

Στο μεταξύ, καθώς το Κίεβο πιέζεται έντονα από τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ολ. Ρεζνίκοφ, δήλωσε επίσης δυσαρεστημένος με τον «ρυθμό και την ποσότητα» των όπλων που φτάνουν στη χώρα.

Η Ουκρανία, είπε, «έχει ήδη λάβει, αγοράσει, κατασκευάσει σημαντικό αριθμό όπλων». «Αυτοί οι αριθμοί θα ήταν αρκετοί για μια νικηφόρα αμυντική επιχείρηση εναντίον οποιουδήποτε στρατού στην Ευρώπη. Οχι όμως εναντίον της Ρωσίας», πρόσθεσε.

«Εως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες» σκοτώνονται και «500 τραυματίζονται καθημερινά» στις μάχες με τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με τον Ρεζνίκοφ.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των μυστικών υπηρεσιών, στην οποία παρουσιάζεται η εικόνα στην πρώτη γραμμή του μετώπου και στην οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα «The Independent», οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται μαζικές απώλειες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν σε αναλογία 20 προς 1 στο πυροβολικό και 40 προς 1 στα πολεμοφόδια.

Η έκθεση, που έχει συνταχθεί από Ουκρανούς και Δυτικούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, δείχνει επίσης ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να ανταποκριθούν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς το πυροβολικό τους είναι περιορισμένο στην εμβέλεια των 25 χλμ., ενώ οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να καταφέρουν πλήγματα από απόσταση 12 φορές μεγαλύτερη.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, με έως και 100 στρατιώτες να σκοτώνονται καθημερινά, έχει «σοβαρό αποθαρρυντικό αντίκτυπο στις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς και πολύ πραγματικές υλικές επιπτώσεις και οι περιπτώσεις λιποταξίας αυξάνονται κάθε εβδομάδα».

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα των «New York Times», οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν λιγότερη πληροφόρηση απ' ό,τι θα ήθελαν για την πρόοδο των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ αντίθετα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα του ρωσικού στρατού, των σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων, των επιτυχιών και των αποτυχιών του.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Ουκρανοί δεν λένε τα πάντα στους Αμερικανούς και έτσι δεν γνωρίζουν με ακρίβεια για τις ουκρανικές απώλειες σε στρατεύματα και εξοπλισμό. Επιπλέον οι ΗΠΑ έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια για το «χτίσιμο» των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, όχι για την κατασκοπεία της ουκρανικής κυβέρνησης - σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθείται στη Ρωσία εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ορισμένες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο για την Ουκρανία να διεκδικήσει εκ νέου τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από τότε που εισέβαλε τον Φλεβάρη, συνεχίζει το δημοσίευμα, αλλά οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είναι λιγότερο απαισιόδοξες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ενα βασικό ερώτημα είναι ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η Ουκρανία στο Ντονμπάς, δηλαδή αν θα αποσύρει τις δυνάμεις της ή θα διακινδυνεύσει να τις περικυκλώσει η Ρωσία.

Στο Σεβεροντονέτσκ «κρίνεται το μέλλον του Ντονμπάς»

Την ίδια στιγμή, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σ. Γκαϊντάι, ισχυρίστηκε πως θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ «σε 2 - 3 ημέρες», μόλις θα έχουν στη διάθεσή τους τα δυτικά συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.

Η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ είναι «πιθανώς μια από τις πιο δύσκολες κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου» και «το μέλλον του Ντονμπάς κρίνεται εκεί», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι.

Οι ρωσικές δυνάμεις, που προσπαθούν να καταλάβουν τη βιομηχανική πόλη της ανατολικής Ουκρανίας εδώ και βδομάδες, ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της. Αν καταληφθεί πλήρως το Σεβεροντονέτσκ, όλη η περιφέρεια του Λουγκάνσκ ουσιαστικά θα είναι υπό ρωσικό και φιλορωσικό έλεγχο. Η πόλη είναι σημαντική για τον συνολικό έλεγχο της κοιλάδας του Ντονμπάς. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουγκάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες μέρες και ελέγχουν «μεγάλο μέρος της πόλης», ενώ οι μάχες διεξάγονται «πόρτα πόρτα».

Στο μεταξύ, περίπου 800 - 1.000 άμαχοι βρίσκονται σε εργοστάσιο χημικών στο Σεβεροντονέτσκ, ανάμεσά τους και περίπου 200 εργαζόμενοι, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να καταγγέλλει πως οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζουν προβοκάτσια με ανατίναξη δεξαμενών που περιέχουν τοξικά.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ρωσικές δυνάμεις, ουκρανικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο 13 αμάχων στην περιοχή Σταχάνοφ στο Λουγκάνσκ.

Δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία σχεδιάζεται στη Ζαπορίζια

Παράλληλα η Ρωσία συνεχίζει κινήσεις που μεθοδεύουν προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας που έχουν κατακτηθεί.

Οι φιλορωσικές αρχές της Ζαπορίζια - στις περιοχές της περιφέρειας που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο - δηλώνουν πως προετοιμάζουν δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία το συντομότερο δυνατό, ίσως και το ερχόμενο φθινόπωρο. Οπως ανακοινώνουν φιλορώσοι αξιωματούχοι, οι περιφερειακές αρχές πραγματοποιούν διαβουλεύσεις με τον πληθυσμό των «απελευθερωμένων» περιοχών για να επεξεργαστούν μηχανισμούς απόσχισης από την Ουκρανία και ένταξης στη Ρωσία.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμα κι αν οριστεί ένας ξένος παρατηρητής σε κάθε ψηφοφόρο, η παγκόσμια κοινότητα ούτως ή άλλως δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτό το δημοψήφισμα», σημείωσε χτες ο αναπληρωτής επικεφαλής της φιλορωσικής στρατιωτικής - πολιτικής διοίκησης της περιοχής, ωστόσο «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ασφάλεια των πολιτών και να μην κοιτάζουμε συνεχώς πίσω τι θα πει η Ευρώπη ή η Αμερική και ποια θα είναι η έβδομη δέσμη κυρώσεων».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σημείωσε πως τόσο η ρωσική, όσο και η ουκρανική γλώσσα θα μπορούσαν να είναι επίσημες γλώσσες στις «απελευθερωμένες περιοχές», αν αυτό θα αποφασίσει ο πληθυσμός τους.

Πούτιν: Θα ανακτήσουμε τα ιστορικά εδάφη της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικές ήταν οι χτεσινές αναφορές του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία θα ανακτήσει τον έλεγχο των ιστορικών της εδαφών και ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι η «επιστροφή και ενίσχυση» των εδαφών της.

Ο Πούτιν παραλλήλισε την πολιτική του με εκείνη του Μεγάλου Πέτρου - με αφορμή τα 350 χρόνια από τη γέννησή του - όταν ο τσάρος πολεμούσε τη Σουηδία και εισέβαλε στα εδάφη της, καθώς και στη Φινλανδία, ένα μέρος της Εσθονίας και τη Λετονία. «Ξαναπήρε πίσω και ενίσχυσε» τα εδάφη αυτά και, «προφανώς, επαφίεται σε εμάς να ξαναπάρουμε πίσω (ό,τι ανήκει στη Ρωσία) και να ενισχύσουμε» (τη χώρα), συνέχισε.

«Υπήρξαν εποχές στην ιστορία της χώρας μας που υποχρεωθήκαμε να υποχωρήσουμε, όμως μόνο για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», κατέληξε, ξεκαθαρίζοντας πως η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία διεκδικεί ρόλο «παγκόσμιου παίκτη».

Σε θάνατο καταδικάστηκαν τρεις ξένοι μισθοφόροι

Το «Ανώτατο Δικαστήριο» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντoνέτσκ (ΛΔΝ) καταδίκασε σε θάνατο τρεις ξένους μισθοφόρους, δύο Βρετανούς κι έναν Μαροκινό, που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι δρούσαν ως μισθοφόροι και για βίαιη κατάληψη εξουσίας από ομάδα προσώπων σε εμπόλεμη περίοδο. Οι συγγενείς του ενός Βρετανού αναφέρουν πως και οι δύο Βρετανοί υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό με βάση τη νομοθεσία και δεν ήταν μισθοφόροι, επομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο για τους αιχμαλώτους πολέμου.

Ο ένας Βρετανός φέρεται να υπηρετούσε στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των ουκρανικών Ενόπλων δυνάμεων από το 2018, και να έμεινε στην Ουκρανία λόγω της αρραβωνιαστικιάς του. Επίσης στη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» βρέθηκε και ο φίλος του, ο 48χρονος Σ. Πίνερ, πρώην στρατιωτικός της Βρετανίας που ήταν στην ίδια ταξιαρχία.

Στο μεταξύ, η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει πως ο Σ. Πίνερ «βρισκόταν στη λίστα καταζητούμενων στο Ηνωμένο Βασίλειο για συμμετοχή σε πολεμικές ενέργειες στο Ιράκ και τη Συρία και έχει χαρακτηριστεί τρομοκράτης στο Ηνωμένο Βασίλειο», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο 21χρονος Μαροκινός φέρεται να έφτασε στην Ουκρανία το 2019 και να φοιτούσε στο Πολυτεχνείο του Κιέβου. Πριν από έναν χρόνο εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε να υπηρετήσει με συμβόλαιο επίσης στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών.

Και οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα υποβάλουν έφεση, ενώ η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, κατήγγειλε την καταδίκη των δύο Βρετανών ως «μια ψεύτικη δικαστική απόφαση χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα», επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για «αιχμαλώτους πολέμου».

Τον σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου πρόταξε και ο ΟΗΕ.

Η ουκρανική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να απελευθερώσει όλους τους υπερασπιστές της Ουκρανίας», ανακοίνωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ. Εκπρόσωπός του ισχυρίστηκε επίσης πως όλοι οι ξένοι που πολεμούν στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατατάσσονται ως Ουκρανοί στρατιωτικοί και «καλύπτονται από το νομικό καθεστώς για τους αιχμαλώτους πολέμου».

Εάν ο ηγέτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ δώσει χάρη στους καταδικασθέντες, η θανατική ποινή μπορεί να μετατραπεί σε ισόβια ή 25 χρόνια φυλάκισης.

Από δίκη θα περάσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και οι Ουκρανοί μαχητές του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο «Azovstal», δήλωσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν.

Ευρωατλαντικές αντιθέσεις και «μπηχτές» για την έκβαση του πολέμου

Στο μεταξύ, στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο οι αντιθέσεις για τη στάση απέναντι στη Ρωσία, την έκβαση του πολέμου σύμφωνα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου και τις διαπραγματεύσεις, γίνονται όλο και πιο φανερές.

Κριτική στους ηγέτες της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και της Γερμανίας, Ολ. Σολτς, για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο Πρόεδρο άσκησε με τη σειρά του ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, λέγοντας πως οι συνομιλίες το μόνο που κάνουν είναι να νομιμοποιούν έναν παράνομο πόλεμο. «Μίλαγε κανείς έτσι με τον Αδόλφο Χίτλερ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου; Ελεγε κανείς ότι ο Χίτλερ πρέπει να περισώσει την αξιοπρέπειά του;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν βρέθηκε στο στόχαστρο της ουκρανικής κυβέρνησης επειδή επανέλαβε δηλώσεις περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας, υπονοώντας πως η Ρωσία θα πρέπει να έχει ορισμένα «κέρδη», «ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας».

Ταυτόχρονα, η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν καλέσει την ΕΕ να ζητήσει ρητά μια εκεχειρία στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες του μπλοκ, όπως η Πολωνία. Το Κίεβο απορρίπτει μια κατάπαυση του πυρός αν δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε «κατοχύρωση» στην πράξη των εδαφών που έχουν καταλάβει.

Οποιαδήποτε πίεση εκ μέρους των Δυτικών προς την Ουκρανία να αποδεχθεί έναν «κακό» συμβιβασμό με τη Ρωσία θα ήταν «ηθικά αποκρουστική», προειδοποίησε ξανά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον. «Η προώθηση μιας κακής ειρήνης στην Ουκρανία ισοδυναμεί με ενθάρρυνση του Πούτιν, με ενθάρρυνση όλων στον κόσμο, όσοι πιστεύουν ότι η επίθεση ανταμείβεται», δήλωσε. Επιχειρηματολογώντας ουσιαστικά για την ανάγκη συνέχισης του πολέμου, ανέφερε ότι μια «κακή ειρήνη» θα ήταν «σφάλμα και θα άνοιγε την πόρτα για περισσότερες συρράξεις, περισσότερη αστάθεια, περισσότερη αβεβαιότητα στον κόσμο και, κατά συνέπεια, περισσότερη οικονομική δυσπραγία».

Αναφερόμενος στα αντικρουόμενα συμφέροντα και την «κόπωση» από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Τζόνσον είπε ότι «ορισμένοι, όχι στη χώρα αυτή, αλλά αλλού, θεωρούν ότι το τίμημα για την υποστήριξη προς τους Ουκρανούς είναι πλέον πολύ υψηλό και ότι θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν να δεχθούν ό,τι ζητάει ο Πούτιν».

«Η εγκατάλειψη των Ουκρανών είναι ηθικά αποκρουστική», συνέχισε και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να επιτραπεί στον Πούτιν «να επιτύχει μία μερική νίκη καταβροχθίζοντας ένα τμήμα της χώρας, όπως το έχει κάνει στο παρελθόν, κηρύσσοντας κατάπαυση του πυρός».

Να σημειωθεί πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β. Γκεράσιμοφ, και ο Γάλλος ομόλογός του, Τ. Μπαρκάρντ, είχαν χτες τηλεφωνική συνομιλία για την κατάσταση στην Ουκρανία και στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής.

Στο μεταξύ, στη Γεωργία, ο υπουργός Αμυνας επανέλαβε χτες μιλώντας στον Κοινοβούλιο ότι η χώρα δεν δίνει όπλα στην Ουκρανία για να προστατευτεί από τον κίνδυνο μιας νέας σύγκρουσης. Μετά από έναν σύντομο πόλεμο το 2008 οι περιοχές Νότια Οσετία και Αμπχαζία αποσχίστηκαν από τη Γεωργία με τη βοήθεια της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ